Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Stockholm
12 tillfällen
2019-09-17 18:30
1 950 SEK

Kursbeskrivning

Skotsk dans nivå 1


Ingen som varit i Skottland har väl undgått att fascineras av de skotska danserna som de dansas på bröllop, fester eller andra tillfällen.

Ingen som varit i Skottland har väl undgått att fascineras av de skotska danserna som de dansas på bröllop, fester eller andra tillfällen. Virvlande jiggar och reelar eller stilrena Strathspeys. Nu finns möjlighet att lära sig dessa i en nybörjarkurs, där du under sakkunnig ledning får lära dig steg och formationer. Kursen leds av Susanne och Anders Gjörling som båda har mångårig erfarenhet av skotsk dans och där Susanne också innehar lärarcertifikat ifrån den skotska dansorganisationen RSCDS. Målet är att du efter kursen skall kunna dansa på en nivå där du alltid kommer att kunna vara med och dansa på skotska evenemang. Inga förkunskaper krävs och vi dansar med mjuka skor.

Mål
Att du efter att ha genomgått kursen skall kunna dansa på en nivå där du dels kan gå vidare om du önskar och dels alltid kommer att kunna vara med och dansa på skotska evenemang.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Bra att veta
Vi dansar med mjuka skor.

Uppehåll
V.44.

Den skotska dansen
Skotsk dans finns i princip i två former ”Highland Dancing” och ”Country Dancing”. Den förstnämnda är mest till för solister och där finns till exempel den kända svärdsdansen.

Country Dancing kommer egentligen från uttrycket ”kontra danser”, som innebär att två eller flera personer danser mot varandra.

Det finns två huvudsakliga stilar och den ena går under benämningen ”Quick time” och inbegriper ”Reels”, ”Jigs” och ”Hornpipes”, medan den lite långsammare varianten kallas för ”Strathspey” uppkallade efter det skotska distriktet med samma namn.

Dansen är en typisk formationsdans där man dansar olika figurer. Sådana kan vara ”Turn partner”, ”Right hands across” eller ”Reel of three”. Det bästa med dessa figurer är att de ofta återkommer i olika danser, så har man väl lärt sig figurerna så är det lätt att lära sig nya danser.

Stegen är inte heller så komplicerade och indelas i ”Travelling steps” och ”Setting steps”. Även dessa ingår i alla formationer, varför man hela tiden får möjlighet till repetition.

Idag finns det tusentals skotska Country Dances och den skotska dansen finns över hela världen. Vart man än reser, kan man vara säker på att den finns en skotsk dansklubb där och om man kan vara med och dansa, så är man alltid välkommen att vara med.

Vid alla skotska fester eller bröllop dansas det också och då kallas det för festdans eller ”Ceilidh Dancing” vilket är samma sak som ”Country Dancing” fast något enklare.

På detta sätt, är Scottish Country Dancing inte bara någonting man lär sig för stunden, utan något man kan ha nytta av för att få sociala kontakter över hela världen. Att det sen också är ett roligt och hälsosamt sätt att röra på sig är inte fel det heller.

Lärare
Kursen leds av Susanne och Anders Gjörling.

Anders och Susanne träffades i den skotska dansklubben i Stockholm när Anders var trumslagare i Sveriges första säckpipeband och Susanne redan dansat ett tag. Tillsammans med några andra dansare bildade de 1975 dansföreningen ”Stockholm Caledonian Dance Circle”, vars mål bland annat var att sprida intresset för skotsk dans. De har hållit många nybörjarkurser under åren och dansar båda regelbundet. Varje år besöker de också skotska danskurser både i Skottland och över hela världen. Susanne har ett ”Full teachers certificate” i skotsk dans medan Anders mer specialiserat sig på musiken. De ingår båda i styrelsen för stockholmsavdelningen av den internationella skotska dansorganisationen RSCDS.

Kostnader

1 950 kr

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Skotsk dans nivå 1.

Studiefrämjandet Stockholms län

Studiefrämjandet Stockholms län - kurser.se

Hej och välkommen till Studiefrämjandet Stockholms län!

Hos oss har du alltid nära till nya kunskaper, upplevelser och gemenskap med andra. Våra huvudsakliga profilområden är natur, djur, miljö och kultur men vi erbjuder självklart studiecirklar och kurser i andra ämnen. Du väljer!

Vi finns i länets alla 26 kommuner. Vårt huvudkontor hittar du vid Odenplan mitt i händelserika Stockholm.I Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N, har vi de flesta av våra kurser. I huset finns danssalar, målarateljéer, flexibla datasalar, ljusa studierum och musiklokaler.Vissa kurser...


Läs mer och visa alla kurser med Studiefrämjandet Stockholms län

Kontaktuppgifter till Studiefrämjandet Stockholms län

Studiefrämjandet Stockholms län

Norrtullsgatan 12 N
102 35 Stockholm

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Skotsk dans nivå 1!

Arrangörsrecensioner
(4,1)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner