Visar 1-20 av 364 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 364 träffar
1
2
3
4
...
19

Vad innehåller en keramikkurs?

Kurser i keramik har sedan länge varit en populär sysselsättning för alla typer av människor. Inslag av keramik ser vi i allt ifrån pyssel på dagis till pensionärsträffar på den lokala hantverksgården. En keramikkurs får människor att öka kreativiteten, slappna av och komma bort från vardagen för en stund. En keramikkurs kan till och med upplevas som meditation för somliga. Vill du veta mer om en specifik keramikkurs kan du kontakta respektive arrangör genom att göra en intresseanmälan.

Keramikkurs

Keramik är en allmän benämning på lergodstillverkning och omfattar allt från tegelbränning till den finaste porslinstillverkningen. Det finns olika typer av bearbetningsmetoder inom keramiken, som till exempel drejning, gjutning och friform. Endast kreativiteten sätter stopp för vad som går att skapa i keramik. Vissa kanske tycker att knådning är den roligaste och mest avslappnande bearbetningen, medan andra gillar att pyssla med vackra glasyrer.

Under en keramikkurs kan du skapa krukor, vaser, skulpturer och andra typer av stengods. Du kan även gå en keramikkurs med inriktning mot smyckestillverkning. Vill du lära dig att skapa med fler material kan även en betongkurs vara av intresse.

Keramik är ett relativt hållbart material när leran väl är bränd. Det långsiktiga bevarandet av keramiska föremål är en ovärderlig källa till kulturhistorisk kunskap genom arkeologiska utbränningar. Så ta chansen att skapa historia med detta konsthantverk och skapa ett föremål i keramik som du kan spara och föra vidare i generationer.

Vanliga frågor

  • Det skiljer sig lite åt hur kursarrangörer gör. I en del ingår ett antal kilo lera, glasering och dekorationer per kurs. Medan i andra betalar du självkostnadspris för det material du använder. Materialkostnaden är oftast inte speciellt dyrt, det brukar inte kosta mer än 50-100 kronor per kilo lera. Du kan läsa mer om vad som gäller på respektive kurssida.

  • I de flesta kurserna får du lära dig flera olika tekniker för att skapa keramikhantverk. Många tänker kanske på drejning när de hör ordet keramikkurs. Men det finns många olika tekniker som du kommer få lära dig, bland annat ringling, tumning och kavling.

  • Priset på en keramikkurs skiljer sig åt beroende på kurslängden och hur många lektioner den är. Men vanligtvis kostar det runt 3-600 kronor för ett tillfälle. För längre kurser med flera tillfällen varierar priset vanligtvis mellan 1 000 till 4 000 kronor.

Jämför kurser