Kurser i pardans

Får jag lov?

Pardans är en gemensam benämning på olika danser som dansas av två personer. Pardans kan dansas som sällskapsdans eller i tävlingssyfte. Vanliga pardanser i Sverige är bugg, tango och bröllopsvals. Vem bjuder du upp till dans?
Visar 1-20 av 96 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 96 träffar
1
2
3
4
5

Mer om Pardans

Pardans kan man utöva tillsammans med en danspartner i motionssyfte, i tävlingssyfte inom danssport, eller i sociala sammanhang som i sällskapsdans. Pardans har blivit mer och mer populärt under de senaste åren, intresset för att lära pardanser som vals, tango, bugg, lindy-hop blir allt större. När ni är två personer som dansar med varandra behövs vissa kunskaper för att samspelet ska fungera. Här hittar du generell information kurserna inom pardans, för mer ingående information ber vi dig kontakta respektive kursarrangör genom att göra en intresseanmälan.

Bugg

Bugg är tillsammans med foxtrot den vanligaste sällskapsdansen i Sverige, och den kan dansas till dansbandsmusik eller populärmusik. De dansande håller inte om varandra som i andra dansstilar, men håller varandra i en eller bägge händer. Handgreppet byts ofta, akrobatik på dansgolvet är inte tillåtet. Från 1950-talet dansades även swingdansar till 50-talets rockmusik, något som bidrog till at stilarten Boogie Woogie skapades. Modern bugg har influerats av Boogie Woogie. Här på kurser.se hittar du allt från bugg för nybörjare till lite mer avancerad nivå.

» Kurser i Bugg 

Vals och bröllopsvals

Vals är ofta den inledande dansen på bröllop och baler. Vals och bröllopsvals dansas i tretakt, men det finns flera olika sätt att dansa vals, som till exempel springvals, hoppvals och långsam vals. Andra varianter benämns som wienervals, brudvals och gammalvals. Det är vanligt att man betonar steget i första takten, den så kallade ettan, med till exempel ett utdraget steg. Förutom under bröllop förekommer vals i tiodans och folkdans. Grundstegen i bröllopsvals är enkla att lära sig, men det är bra att vara ut i god tid innan bröllopet för att försäkra sig om att dansen sätter sig. Du kan gå en intensivkurs i bröllopsvals om du vill lära dig att dansa vals snabbt under bara några danslektioner. Att stegen i vals är så pass enkla kan vara en av anledningar till att dansen har blivit så populär.   

» Kurser i Vals

Argentinsk tango

Den argentinska tangon uppstod på slutet av 1800-talet bland Argentinas många immigranter. Bland immigranterna fanns få kvinnor, därför blev männen tvungna att öva upp sin dansskicklighet sinsemellan innan de fick dansa med kvinnliga följare på en milonga, ett tangoställe. Av den anledningen talar man inom tango i större grad än inom andra pardansar om förare och följare än man och kvinna, även om föraren oftast är en man och följaren oftast är en kvinna.

Argentinsk tango är i högre grad än andra pardanser en förd dans. Det innebär att tangon inte byggs upp på fasta turer eller grundfigurer, utan vilket steg som helst kan följa efter ett annat utfört steg. Förmåga att föra och följa det som förs utgör därför viktiga beståndsdelar i den argentinska tangon. Förningen i tango utgår från bröstkorgen och vanligen inte från händerna. Vid första ögonkastet kan argentinsk tango se ut som en envägskommunikation, men det är i själva verket samarbete mellan två medskapande och aktiva dansare.

» Kurser i Tango

Tiodans

Tiodans, som även är kallat tävlingsdans är den vanligaste svenska benämningen på den danstradition som i den engelskspråkiga världen kallas för ballroom dancing.

Tiodansen delas in i två grupper, Standarddans som innehåller modern vals, wienervals, Quick step, tango och slowfox. Och latinamerikansk dans som innehåller cha-cha-cha, rumba samba, jive och pasodoble. Man kan utföra danserna när man går ut och dansar eller ha det som en rolig motionsform.

Vill man lära sig mer teknik eller vill ha ett direkt mål med sin träning kan man tävla. Danssporten är en liten men växande sport i Sverige, medans det runtom i övriga världen finns många aktiva danspar i barnåldern ända upp i seniorklasserna.

» Kurser i Tiodans

Sällskapsdans

Sällskapsdans har ett socialt element - det är inte en beteckning på en grupp av dans eller en dansstil, utan på ett sätt att umgås.  På engelska kallar sällskapsdans för social dancing, man går ut och dansar. För sällskapsdans gäller vissa sociala regler som kan variera mellan olika länder, till exempel hur många dansar man har innan man tackar för dansen och söker sig vidare till nästa danspartner. I Sverige är de vanligaste sällskapsdansarna foxtrot och bugg, men i mer specialintresserade kretsar organiseras särskilda evenemang för andra dansstilar som salsa, lindy hop och tango.

Lindy hop och jive

Lindy hop uppstod i Harlem på 1920-talet, och har också kallats jitterbug. Lindy hop har varit upphov till andra swingdanser som till exempel bugg  - begreppet swing används även som övergripande namn på alla dansar som dansas till swingjazz. Lindy hop utvecklades från dansen Charleston, och det kan innehålla element av akrobatik, vilket inte är tillåtet i alla grenar av swingdans. I Lindy hop kan paret röra sig från en sluten position till att ibland släppa varandra helt. Det mesta är tillåtet i Lindy hop, förutom att inte följa takten i musiken. Jive är det europeiska uttrycket  för Lindy hop, och namnet uppkom när amerikanska soldater fyllde engelska dansklubbar under andra världskriget. Amerikanska soldater kallades både GIs och av dom fanns det många som kallades Johnny. Eftersom soldaterna var duktiga på att dansa fick deras dansstil smeknamnet GI Johnny, som senare blev Jive. Inom sportdans är Jive motsvarigheten till Lindy hop och Rock'n'roll, men kast eller akrobatikk är inte tillåtet.

» Kurser i Lindy Hop
» Kurser i Jive

Foxtrot

Foxtrot dansas till musik i fyrafjädedelstakt, det vill säga att den kan dansas till varierad musik. Ursprungligen dansade man foxtrot till ragtime, och inom sportdans dansar man till storbandsmusik. Eftersom foxtrot tillsammans med bugg er Sveriges vanligaste sällskapsdans så dansar man gärna till dansbandsmusik, vilket är en anledning till att den svenska varianten av foxtrot skiljer sig en hel del från vad som internationellt sett kallas för foxtrot.

Foxtrot utveckaldes av skådespelaren Harry Fox ved att han lade ttvå steg till grundrytmen i dansen Twostep. Foxtrot lanserades i 1914, och standardiserades sedan av Arthur Murray. En långsam version utvecklades från foxtrot, slowfox, och en snabb, quickstep.

Disco dans

Disco dans är en dansstil med väldigt snabbt tempo. Disco är en snabb sport där man rör hela kroppen till snabb och dunkig musik. Dansen handlar mycket om rytmen och stegen, när man ska dansa till en snabb låt så måste man hänga med i takten. Disco dans är en mycket populär tävlingsgren framför allt bland barn och ungdomar.

Salsa

Salsa är en dans som dansas till salsamusik. Dansen är rik av olika stilar från till exempel Colombia, Kuba, Puerto Rico och USA men idag är dansen så pass internationaliserad att den inte förknippas med något enskilt land.

Salsa dansen är en improviserad pardans, men det finns även koreografier som är baserade på pardansturer och enskild dans i form av ekvilibristiska stegkombinationer, så kallade shines och utmanande och energiska kroppsrörelser som kallas despelote.

Under en salsakurs för nybörjare får du lära dig grundstegen som spänner över två takter á fyra slag. Dansarna utför sex steg med alternerade fotnedsättningar t.ex. vänster-höger-vänster under första takten och höger-vänster-höger under den andra.

Jämför kurser