Visar 1-20 av 108 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 108 träffar
1
2
3
4
...
6

Lär dig dansa balett

Många säger att balett lägger den bästa grunden för att lära sig och utvecklas inom dans. Det beror mycket på att dansen har en historia där undervisningsformen bygger på en tydlig läroplan med hårda regler och tydliga mål. Vilket i sin tur grundar sig på att baletten alltid har haft ett högt värde som konstform där fel och misstag inte är accepterat. Så är det inte riktigt idag, speciellt inte om vi pratar om att lära sig dansa balett som fritidsintresse.

I och med den hårda skola som har präglat dansen så har balett skapat en grundteknik som du har nytta av i många andra danser. Om vi tar modern dans som ett exempel så bygger den till stor del på baletteknik och kan kombineras med flera andra dansstilar. Idag handlar dans så mycket mer om att ha kul och att få röra sig till musik utifrån de förutsättningar som man själv har.

Olika typer av balett

DenKlassiska balettenuppkom då den franska Dansakademins år 1661 ville skapa ordning i dåtidens mer improviserande dans. De skapade då de fem elementära positionerna, det vill säga kroppens och fötternas ställning, som än idag ligger till grund för all balettundervisning.  

Narrativ balett kallas vanligtvis den typ av balett som berättar en tydlig berättelse med en början och ett slut. Svansjön och Nötknäpparen är klassiska exempel på narrativ balett.

DenRomantisk balettengrundades under 800-talets första hälft och rör sig kring människans förhållande till naturen, samhället och det övernaturliga. I den romantiska baletten står ballerinan i fokus och de manliga dansarna i bakgrunden. Den romantiska baletten koreograferades oftast i två akter, den första i dagsljus och den andra nattetid. Giselle och Sylfiden är exempel på narrativa baletter.

Kända baletter

  • Nötknäpparen
  • Svansjön
  • Törnrosa
  • Askungen
  • Don Quixotte
  • Giselle
  • Sylfiden

Olika balettskolor

Det har under årens lopp bildats flertalet balettskolor som i sin tur använder olika typer av balettutbildningar. De mest kända skolorna är: Dansk balett, Amerikans balett, Fransk balett, Rysk balett, Italiensk balett och Engelsk balett.

Barnbalett

Balett är en fantastisk dansform för barn. I barnbalett bygger barnet en stolt och stark kroppshållning och ett harmoniskt samspel mellan armar och ben. Barnbaletten hjälper barnet att träna styrka, smidighet och balans. Barnbaletten ger en utmärkt grundteknik som barnet senare kan ha stor nytta av i all annan dansträning.

Kända balettfilmer

  • Black Swan (2011)
  • Billy Elliot (2000)
  • De röda skorna (1948)Att välja en balettkurs

Här på kurser.se har vi listat olika typer av balettkurser för alla nivåer och över hela Sverige. Välj mellan en balettkurs speciellt anpassad för din ålderskategori; barnbalett, ungdomsbalett, vuxenbalett eller seniorbalett. Du kan också välja balettkurs utifrån balettstilen du vill lära dig mer om. Läs mer om olika balettskolor och jämför utbudet genom att filtrera på recensioner, plats eller pris.

Jämför kurser
Mer självkänsla med dans

Med dansen kände både Molly Fredin och Sara Granelli Frick att självkänslan växte. Det tackar de Malmö Dansakademi för. 

Läs mer