Visa kurser.se som: Mobil

Hohoho! 🎅 NedrĂ€kningen till jul har börjat! Det firar vi pĂ„ kurser.se med en klurig jultĂ€vling. LĂ€s mer hĂ€r.

Kurser i streetdance och hip hop

Utvecklas som dansare

Danskurser inom street omfattar kurser i streetdance, hip hop, breakdance och dancehall. HÀr finns det kurser för alla - oavsett Älder och nivÄ. LÀr dig coola moves och dansa med attityd. Filtrera och hitta en kurs för dig!
Visar 1-20 av 192 träffar

Mer om streetdance och hip hop

I listan ovanför hittar du alla kurser och dansskolor som faller inom ramen för street, allt frĂ„n danskurser för nybörjare till kurser pĂ„ högre nivĂ„. Nedan hittar du allmĂ€n information om street som hjĂ€lper dig i val av danskurs. Vill du ha med information om en specifik danskurs sĂ„ kan du fylla i en intresseanmĂ€lan som finns under beskrivningen av varje kurs.

Street - Breaking, Popping, New Style

Genren Streetdance innefattar mÄnga olika stilar som till exempel Breakdance, Popping, New Style med mera. Vad som Àr gemensamt för de olika subgenrerna Àr att de alla har sitt ursprung frÄn gatorna och klubbarna i USA. I och med dansens spridning i vÀrlden skapas hela tiden nya dansstilar som influeras av lÀnders olika kulturer, musik och mode. Detta gör den ocksÄ till en av de snabbast vÀxande dansstilarna i vÀrlden. I streetdance uppskattas förÀndring och man kan Àven se tydliga skillnader mellan olika dansskolor i Sverige.

Kurser i Breakdance

Den kanske mest kĂ€nda subgenren inom Street Ă€r Breakdance. Breakdance Ă€r en av hip-hopens fyra grundpelare. Danskurser inom breakdance eller breaking, som det ocksĂ„ kallas, innefattar akrobatisk dans och snabba rörelser och steg som stĂ€ller ganska höga krav pĂ„ utövaren. NĂ€r du gĂ„r en kurs pĂ„ nybörjarnivĂ„ uppfattas oftast breakdance som ganska enkel dansstil. Du lĂ€r dig grundstegen i dansen. DĂ€refter Ă€r dansstegen och rörelserna oĂ€ndlig. NĂ€r du kommit vidare ifrĂ„n grundstegen handlar mycket om din egen fantasi och din förmĂ„ga till att hitta nya rörelser och steg. 

Reggaeton och Ragga

Reggaeproduktionen tog fart pÄ allvar i Panama i början av nittiotalet, ungefÀr samtidigt som jamaicansk ragga blev populÀr i Puerto Rico. Det var vanligt att man översatte en ursprungligen jamaicansk reggaelÄt, med samma melodi och rytm, men med översatta texter. Mot mitten av decenniet hade producenter i Puerto Rico hittat sina egna rytmer med tydliga influenser frÄn hip hop och andra stilar. Dessa anses vara de första riktiga reggaetonlÄtarna. Vidare har reggaeton blivit ett vanligt inslag i mÄnga dankurser dÄ stilen gÀrna kombineras med andra stilar inom streetdance.

Dancehall

Dancehall som Ă€r en snabbare variant av reggae har sitt ursprung i den afrikanska dansen. Stilen innehĂ„ller mĂ„nga stora rörelser och vĂ€xte fram ur klubbarna runt 1980. Ragga Ă€r ett annat namn för dancehall som anvĂ€nds frĂ€mst i Europa. 

New Style danskurser

New Style, som Ă€r en av de senaste tillskotten till Streetdance, Ă€r en mix av hip hop och house. Dansstilen pĂ„minner vĂ€ldigt mycket om de danser som man ser i musikvideor pĂ„ TV och som ofta dansas pĂ„ klubbar. PĂ„ danskurser inom New Style hĂ€mtas mycket inspiration frĂ„n breakdance och senaste populĂ€rmusiken. Dansstilen Ă€r renare Ă€n breakdance och kan anvĂ€ndas inom mĂ„nga musikstilar.

Kommentarer frÄn personer som gÄtt kurs i Steetdance

”Jag har dansat ganska mĂ„nga Ă„r. Mestadels balett och annan klassisk dans. Jag började pĂ„ streetdance efter att ha sett en uppvisning i Solnahallen. Det var kul frĂ„n start och jag kĂ€nner att dansstilen passar mig, detta frĂ€mst pĂ„ grund av de akrobatiska inslagen och kreativiteten som följer. Man kan utvecklas precis hur mycket man vill eftersom dansstilen hela tiden förĂ€ndras.”

”Mina kompisar introducerade mig till Breakdance eftersom de vet att jag ocksĂ„ Ă€lskar hip hop. Jag har hĂ„llit pĂ„ med breaking i snart tvĂ„ Ă„r och kan rekommendera alla som tycker om att röra pĂ„ sig och musikstilen att börja pĂ„ breakdance kurs.”

"PĂ„ min dansskola Ă€r streetdance vĂ€ldigt stort och vi har kĂ€nda kursledare som hela tiden utvecklar dansen. Jag har precis börjat och har lĂ€rt mig grundstegen ganska bra. Sen Ă€r det bara att trĂ€na för att uppnĂ„ styrkan, smidigheten och kroppskĂ€nnedomen som dansstilen krĂ€ver.”

 

Olika begrepp inom streetdance:

Jam
Jam Àr en benÀmning för en tillstÀllning att utöva breaking. Begreppet har lÄnats frÄn musikvÀrlden och dÄ framförallt jazz. Det har ungefÀr samma betydelse och innebÀr en tillstÀllning att utöva sin konst, interagera och inspireras av och med andra och ha kul. Ett jam behöver vare sig ha battles eller tÀvlingar Àven om det Àr mycket vanligt med nÄgon av dem.

Battle
Ett battle Àr en inofficiell uppgörelse mellan tvÄ dansare eller tvÄ crews i syfte att avgöra vem som Àr bÀst. Det behöver inte finnas en domare för detta och ibland kan oenighet uppstÄ om vem som egentligen vann battlet. Detta har ofta en bakgrund i att opponenterna har olika uppfattning om hur bra breaking ser ut.

Cirkel
En cirkel eller circle uppstÄr ofta nÀr en grupp breakare samlas. Det som hÀnder Àr att en person dansar medan de övriga stÄr runt omkring och observerar. SÄ fort en dansare Àr klar hoppar nÀsta dansare in och fortsÀtter. Ibland Àr mÄnga dansare sugna pÄ att gÄ in samtidigt och irritation och frustration uppstÄr. Ibland blir det pauser mellan inhoppen medan det pÄ stora jam ofta uppstÄr sidocirklar medan andra cirklar "dör" ibland.


AllmÀnt om streetdance

Streetdance Àr ett samlingsnamn för en rad olika danser som till en början uppstÄtt spontant pÄ nattklubbar, i skolan och pÄ gator. Danserna bygger ofta pÄ improvisation och den kÀnsla som musiken förmedlar. Mycket kontakt dansarna emellan och med publiken Àr ocksÄ ett kÀnnetecken. Improvisationen gör att dessa danser stÀndigt utvecklas och skapar nya genrer och stilar. Streetdans som man sÀger försvenskat innefattar alla dessa stilar:

Hiphopdanser

 • New Style
 • New School
 • Breaking / Breakdance
 • Krumping
 • Clowning


Funkdanser

 • Locking
 • Popping
 • Boogaloo
 • Whaking


Övriga danser

 • House
 • Dancehall / Ragga
 • Reggaeton


Börja dansa Streetdance

Det finns kurser i Streetdance för alla, barn, ungdom eller vuxen spelar ingen roll. MÄnga av utbildarna/skolorna har danskurser för bÄde nybörjare och mer erfarna dansare.

De flesta danskurserna hĂ„lls en gĂ„ng i veckan vid 10-15 tillfĂ€llen pĂ„ 60-90 minuter per gĂ„ng. MĂ„nga av kurserna innefattar flera av stilarna inom streetdance men det finns Ă€ven specifika kurser inom t. ex breaking, new style och ragga. För att du ska hitta den danskurs som passar dig har vi pĂ„ kurser.se samlat kurser som finns inom streetdance.

Klicka pĂ„ lĂ€nkarna nedan för att hitta en streetdancekurs i din stad: 
Streetdance i Stockholm
Streetdance i Göteborg
Streetdance i Malmö 

Bakgrund
Hiphop och funkdanserna började förekomma I USA pÄ 1970:talet och har sedan dess utvecklats och skapat alla dessa olika egna stilar. Stilarna har med Ären utvecklats genom att de blandats och i takt med att nya musikstilar har kommit har streetdancen ocksÄ fÄtt nya grenar. MÄnga av dansstilarna inom streetdance Àr influerade av den afrikanska dansen.

TrÀning
Streetdance kan trÀnas var som helst, det Àr sÄ det har uppkommit, det enda som behövs Àr musik. Att ta en kurs Àr ett bra sÀtt för nybörjaren att lÀra sig grunderna och för den mer vane dansaren att utveckla sina kunskaper och fÄ inspiration till sin egen utveckling.

JÀmför kurser
Mer självkänsla med dans

Med dansen kĂ€nde bĂ„de Molly Fredin och Sara Granelli Frick att sjĂ€lvkĂ€nslan vĂ€xte. Det tackar de Malmö Dansakademi för. 

LĂ€s mer