Skärgårdens natur - kurs med natur- och floravandring Runmarö

Längd
2 tillfällen
Pris
875 SEK
Längd
2 tillfällen
Pris
875 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Studiefrämjandet

Få kunskap om den säregna miljön som Stockholms skärgård uppvisar. Inspirerande kurs med natur- och floravandring på försommarfagra Runmarö, känd för sina kalkhällar, strandängar och fina hagmarker. 

Kursinnehåll

 • Geologiska förhållanden på Runmarö
 • Den speciella floran
 • Historien om Runmarö
 • Människans förhållande till naturen i skärgården

  Kursupplägg

  Kurstillfälle 11/6 18.00-20.30 Pipersgatan 26, Kungsholmen. Lokal Lilla salen.

  Kurstillfälle 15/6 09.00-13.30 Dagsutflykt till Runmarö. Vaxholmsbåt från Stavsnäs färjeläge kl. 09.00 till Långviks brygga. Observera! Båtbiljett ingår ej i kursavgiften. Återfård från Styrsvik brygga kl. 13.50 mot Stavsnäs. Observera att tiderna för avfärd Stavsnäs-Långvik och Styrsvik-Stavnäs är preliminär. Vi återkommer med mer information när Waxholmsbolaget släpper sin tabell för säsongen. 

  Kursmaterial

  Kursledaren använder sig av eget material som förevisas via PowerPoint.

  Allmän information om Runmarö

  Runmarö är speciell på många sätt. En stor del av ön består av urkalksten som slipats av inlandsisar och regn till säregna former. Urkalkstenen gör också att floran är speciell.

  Här finns orkidéer och ormbunkar som du bara hittar på några få öar i skärgården. Vid skogssjön Silverträsk hittar man den sällsynta och märkliga växten flugtrumpeten, en nordamerikansk art av köttätande växter som av någon anledning växer just här. 

  Ön har också en intressant historia. Franciskanermunkarna kom hit på 1200 talet och bröt kalk som skeppades till Stockholm för att bland annat bygga Riddarholmskyrkan. Ön har varit bebodd sedan dess. Ön kallas ibland författarnas ö, Strindberg bodde här tre somrar och skrev bland annat en novell om Silverträsket. Tomas Tranströmers släkt kommer från ön och han vistades mycket här och många av hans dikter skildrar ön. 

  Bra att veta
  Båtbiljett Waxholmsbolaget Stavsnäs - Långvik (Runmarö) och Styrsvik (Runmarö) - Stavsnäs ingår ej i kursavgiften. Båtfärden mellan Stavsnäs och Långvik tar ca. 20 minuter. 

  Kurslokal
  Lokalen ligger i källarplan med ingång via trappor från huvudentrén. Lokal med fönster vetter mot Pipersgatan. Lokalen är ej tillgänglighetsanpassad. Goda kommunikationsmöjligheter. T-bana Rådhuset, uppgång Kungsholmsgatan. 2 minuters promenad till lokalen.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kursledare

Kursledare

Per Westman, kvartärgeolog och fältbiolog. Per Westman har genomgått Studiefrämjandets ledarutbildningsprogram och grundläggande cirkelledarutbildning. Du får undervisning av erfaren kurs- och utflyktsledare och du inbjuds att diskutera och reflektera tillsammans med övriga deltagare.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Skärgårdens natur - kurs med natur- och floravandring Runmarö och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Studiefrämjandet Stockholm Gotland
Folkungagatan 124
11630 Stockholm

Hos oss har du alltid nära till nya kunskaper, upplevelser och gemenskap med andra!Våra huvudsakliga profilområden är natur, djur, miljö, kultur och konst men vi erbjuder självklart studiecirklar och kurser i andra ämnen. Du väljer!...

Läs mer och visa alla kurser med Studiefrämjandet Stockholm Gotland

Highlights