Visar 1-20 av 251 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 251 träffar

Mer om Yoga och Meditation 

Nedanstående information kan hjälpa dig vid val av yoga- eller meditationskurs. Listan innefattar de vanligaste skolorna inom yoga och meditation, och tar upp de mest centrala delarna inom respektive kurs. Behöver du mer information ber vi dig kontakta respektive kursarrangör så kan de guida dig till rätt utbildning.

Yogakurser

Yoga, som på Sanskrit är ett ord för union, är en form av träning för att uppnå en förening eller union mellan kropp och själ. Med en yogakurs kan du med andra ord nå en kroppslig och mental harmoni genom koncentration, rörelser, yogapositioner och andningsövningar. Genom yoga lär man att känna sig själv, eftersom yogautövaren under träningen fokuserar inåt, på sin egen tanke, kropp och själ.

Yoga i storstan:

» Yogakurs i Stockholm
» Yogakurs i Göteborg
» Yogakurs i Malmö

Yoga i olika former

Yoga har utövats i ca 3000 år, och finns i olika former och med olika fokus. Gemensamt för alla är at utövaren strävar efter balans mellan tanke och kropp genom yogapositioner, andning och koncentration. Exempel på olika yogaformer är Ashtanga Yoga, Hatha Yoga, Kundaliniyoga, Poweryoga samt specialanpassad yoga för gravida. En annan ny yoga form som börjar bli mer populär är Senior yoga. Och för den som vill yoga tillsammans med sina barn så finns det familjeyoga.

Gravidyoga

Yoga för gravida har blivit mer och mer populär den senaste tiden och BVC-personal rekommenderar gravida kvinnor att prova på en gravidyoga kurs. En yogakurs för gravida fokuserar på att stärka rygg- och bukmusklerna, samt på avslappning genom andning. Ett annat mål med yogakurs för gravida är att träna upp din förmåga till medveten närvaro, vilket leder til bättre kroppskännedom. Det ger trygghet och självförtroende både under graviditeten och förlossningen. Yoga för gravida förbereder dig inför förlossningen genom anpassade ställningar och positioner samt andningsövningar, meditation och avslappningsövningar. Övningarna förebygger också fysiska besvär som t.ex. ryggont, vilket är väldigt vanligt när kroppen blir tyngre. Vissa yogatekniker hjälper dig även till en snabbare återhämtning efter förlossningen.

Barnyoga

Ta med dina barn på en lugnare aktivitet, men med mycket rörlighet. Hitta kurs i barnyoga här

Meditation

Syftet med meditation är djup avspänning genom att kontrollera och avleda strömmen av tankar. Under meditationen försöker utövaren att behärska uppmärksamheten, att begränsa den till ett föremål eller en föreställning, som till exempel ett mantra. Under meditationen kan mantrat vara ett ljud, ett föremål, en bön, en färg eller en form. Mantrat hindrar utövarens tankar att få fäste i utövarens medvetenhet under en meditation.
Meditation finns inom de flesta religioner, men formuleringarna i meditationens symbolspråk skiljer sig.

» Meditation i Göteborg 

Ayurveda

Ayurveda är en indisk livsvetenskap som ger dig kunskaper om livet för att leva en hälsosam livsstil och må bra. Ayurveda syftar till att hitta balans och kan anpassas efter din livssituation. Ayurveda lär dig bland annat vad som påverkar dig och gör att du mår bra respektive dåligt.

Jämför kurser
Mer inom området