Kurser i senioryoga

Ta hand om kroppen och mjuka upp lederna

Syftet med senioryoga är att mjuka upp leder, stärka kroppen och förbättra balansen. På senioryoga är rörelserna mjuka och anpassade efter varje individs förmåga och behov för att främja en skonsam träning.
Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Mer om senioryoga

Det fina med yoga som träningsform är att den passar alla oavsett nivå eller förkunskaper. Är du i behov av rörelse och att mjuka upp kroppen och dina leder kan senioryoga vara rätt för dig. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med senioryoga och vad du kan förvänta dig när du går en kurs.

Vad är senioryoga?

Senioryoga är, precis som namnet avslöjar, yoga för äldre personer. Har du ont i lederna, känner dig stel eller behöver du träna upp din balans? Då kan senioryoga vara till stor hjälp eftersom syftet med yogan är att mjuka upp kroppen, förbättra balansen och bli både rörligare och smidigare.

När man blir äldre kan kroppen lätt kännas stel, musklerna kan tappa styrka och balansen kan försämras, då är det extra viktigt att hålla kroppen igång. På senioryoga får du jobba med mjuka rörelser för att förbättra rörligheten i bland annat höfterna och ryggen, men även resten av kroppen.

Varför gå en kurs i senioryoga?

Det finns flera fördelar med att träna yoga för seniorer. Regelbunden träning kan både förebygga och lindra åldersrelaterade sjukdomar. I takt med att du förbättrar din balans minskar du också risken för fallolyckor och skador som kan uppstå i samband med fall. Regelbunden yogaträning hjälper dig också att hantera stress.

Fler fördelar med senioryoga:

  • Du stärker dina muskler och leder
  • Du förbättrar blodcirkulationen
  • Du blir rörligare
  • Sömnen kan förbättras
  • Du minskar känslor av oro och stress
  • Du får lättare att fokusera

Vem kan gå på senioryoga?

Senioryoga är bra för dig som vill frigöra spänningar och energi, reducera stress och balansera blodtrycket. Yogans positioner hjälper till med just spänningarna, medan andningsövningarna hjälper till att minska stress och balanserar blodtrycket.

Senioryogan är anpassad för dig som är äldre och vill träna upp rörlighet och styrka. Yogan passar såväl dig som är nybörjare och vill testa yoga för första gången, som dig som är van och har yogat mycket förut. Yoga är en bra träningsform då den går att anpassa efter dina egna behov.

Kan man gå på yoga om man inte är så rörlig?

Absolut! Du utgår alltid från dina egna förutsättningar när du yogar. Har du svårt att ta dig upp och ner från golvet, eller har begränsad rörlighet av andra anledningar går det utmärkt att genomföra yogan ändå. Senioryoga kan genomföras på en matta, på en stol eller ståendes – det är du själv som väljer. På en yogaklass finns alltid en instruktör till hands som hjälper till att korrigera rörelserna så att du kan vara trygg med att du inte skadar dig eller utför positionerna på fel sätt.

Hur ser kursernas upplägg ut?

Kursernas innehåll och upplägg kan variera beroende på kursarrangör. Gemensamt för de flesta kurserna är att stort fokus ligger på rörlighet, andning och att förbättra cirkulationen. Klasserna går oftast igenom tre delar bestående av fysisk yoga, andningsövningar och avspänningsövningar.

Den fysiska yogan består av liggande positioner på matta, sittande positioner på matta eller stol och stående positioner. Du får öva på att andas genom rörelserna för att förbättra cirkulationen och för att öka din närvaro. Senioryogan har ett långsammare tempo än vanlig yoga för att hela tiden ge dig som utövar den tid du behöver för att komma in i positionerna.

En del kurser går även igenom enklare meditationsövningar som ett komplement till yogan.

Jämför kurser