Yogalärare / Yogainstruktör

Lär ut yogans filosofi till andra

Drömmer du om att bli yogalärare? Som yogalärare guidar du andra till använda yogans fulla potential. Genom en kurs till yogalärare får du alla verktyg du behöver för att känna dig trygg med att lära ut yogans filosofi till andra.
Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar

Bli yogainstruktör

Rollen som en yogainstruktör är inte bara ett spännande sätt att träffa och hjälpa andra människor. Det är också ett hälsosamt yrke eller hobby för dig som är intresserad av kropp och välmående.

För att bli yogainstruktör finns det många olika vägar. Många instruktörer är självlärda och med viss pedagogisk bakgrund finns det inget som stoppar dig från att börja lära andra vad du redan vet! Men för att verkligen bli så bra som möjligt är det inte fel att gå ett etablerat utbildningsprogram eller en kortare kurs som yogainstruktör.

Kurserna finns i varierande längd, från program som är över 100 utbildningstimmar till kortare kurser som kan tillgodoses på två dagar. Det är som sagt dina tidigare erfarenheter och dina ambitioner som ska låta dig välja vilket upplägg som passar dig bäst.

 

Vem kan bli yogainstruktör?

Vem som helst! Med det sagt att du också har rätt kunskaper som krävs för att instruera andra människor. I vissa fall kan det till och med vara ganska farligt om du inte vet exakt vad du gör. Du måste vara observant och ha förmågan att kunna se om en av dina elever utför en eventuellt påfrestande övning på fel sätt. Gör du inte det, finns det stor risk att någon kan sträcka sig eller än värre göra sig ordentligt illa.

Sinnebilden av yogaläraren har film och TV flitigt gjort narr av. Där ses instruktören som någon ’hippy-liknande figur’ som andas mindfulness och lever kring rökelse. Riktigt så är det förmodligen inte och så behöver absolut inte du vara som instruktör. Du väljer själv vilken instruktör du vill vara.

En bra instruktör kännetecknas av flera olika kvalitéer, men alla är vi olika och ingen personlighet är mer rätt än den andra. Förutom att vara intresserad av yoga borde du också möjligtvis vara: pedagogisk, omhändertagande, trygg i dig själv, lugn och en person som ser andra människor och vill hjälpa dem.

 

Vilken yoga passar mig?

Yoga är en träningsform som tränar din fysiska som din mentala styrka. Ett äss för yogan är att det finns många olika former, från power-yoga som är mer fysiskt till kundaliniyoga som är mer spirituell och arbetar med olika energier och balanser i din kropp. Yoga passar också de flesta,  gammal som ung eftersom du i största del jobbar med din egen kroppsvikt, sinne eller flexibilitet.

Källa

Som en yogainstruktör är det viktigt att du förstår skillnaderna som finns mellan de olika yogaformerna. Dels för att du ska kunna veta vilken du själv vill instruera inom, men också för att kunna rekommendera vilken form dina eventuella elever bör gå. Vissa av dem behöver en mer sinnlig form och andra behöver jobba mer med flexibiliteten i sina muskler.

 

Vanligt innehåll i en yogainstruktörsutbildning

Innehållet baseras helt på vad kursanordnaren själv tror är det viktigaste att du får med dig efter en avslutad instruktörsutbildning. Som tidigare nämnt rekommenderar vi dig att fundera över vilka förutsättningar du själv har och vad målet med kursen ska vara.

Utdrag ur några olika yogainstruktörskurser:

  •         Kropp och balans.
  •         Olika övningar och vad de är bra för.
  •         Olika yogaformer.
  •         Historien om yoga.
  •         Energi och chakrasystemet.
  •         Att jobba som yogainstruktör.
  •         Examinering.

 

När du klivit upp ur lotuspositionen följ din dröm och bli yogainstruktör!

Jämför kurser