Självförsvarskurs

Tekniker och övningar för personlig säkerhet

På en självförsvarskurs lär du dig tekniker som är användbara vid hotfulla situationer eller överfall. Under en kurs varvas teori med praktiska övningar. Här finns självförsvarskurser för alla!
Visar 1-20 av 22 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 22 träffar
1
2

Mer om självförsvarskurser

En kurs i självförsvar går du för att lära dig hur du kan försvara dig själv. Fokus ligger på att du ska lära dig att minska risken för att bli utsatt och om du skulle hända ska du efter kursen ha tillräckliga kunskaper och verktyg för att kunna försvara dig själv.

Många förknippar kurser i självförsvar med skydd mot fysiskt våld men de flesta kurserna fokuserar oftast lika mycket på verbalt våld. Du lär dig att hantera våld och hot som likväl kan ske på din arbetsplats eller i hemmet med målet att öka din kunskap och trygghet.

Det är viktigt att tänka på att en kurs i självförsvar inte ska lära dig att ge tillbaka på någon utan snarare hur du skyddar dig själv.

Vad får jag lära mig under en självförsvarskurs?

Under en självförsvarskurs får du lära dig tekniker som kan vara användbara vid hotfulla situationer eller överfall. Du får med dig metoder och knep som gör att du enklare kan skydda dig mot både verbalt och fysiskt våld. De flesta övningarna är framtagna för att vara så pass enkla att du kommer ihåg dem även under hård press.

Under en kurs varvas vanligtvis teori med mer praktiska övningar. Det teoretiska fokuserar ofta på frågor och tankar som “hur ska jag undvika att bli överfallen” eller “vad säger lagen”. De praktiska delarna av en självförsvarskurs innefattar oftast scenarioträning med olika förutsättningar. Du får till exempel lära dig olika tekniker så att du kan försvara dig mot slag, sparkar, fasthållningar och stryptag. Du får oftast öva på försvar mot hot både med och utan “vapen”.

Vem kan gå en självförsvarskurs?

Vem som helst kan gå en självförsvarskurs. Det är inte ovanligt att tänka att en självförsvarskurs enbart är för kvinnor men självförsvar, som ju handlar om att skydda dig själv, är något alla kan ha nytta av för att känna ökad trygghet. 

En självförsvarskurs är oftast både fysiskt och mentalt stärkande men med upplägg som ska fungera för alla oavsett storlek och styrka. 

I listan ovan finns kurser för alla. Vissa arrangörer erbjuder kurser för enbart kvinnor medan andra har kurser som fungerar lika bra för alla. Det är vanligt att kurserna delas upp för unga och vuxna då behov och förutsättningarna kan se olika ut beroende på hur gammal du är. 

Vanligast är intensiv- och helgkurser. Det gör självförsvarskurser till en bra aktivitet att göra tillsammans med andra och många företag erbjuder sina anställda möjligheten att gå på självförsvarskurser. Vissa arrangörer erbjuder även helhetslösningar för företag.

Jämför kurser