Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Information om dykning 

Dykning är något som nästan alla kan göra. I många fall leder en provlektion till att man fortsätter och tar sitt Open Water certifikat. Här kommer lite information om de olika typerna av kurser och certifikat som du kan ta. Vill du ha mer detaljerad information ber vi dig kontakta respektive kursarrangör i listan ovan. 

Många dykskolor har så kallade provdyk där du inte behöver gå en kurs för att andas under vatten. Men för att kunna planera och genomföra "riktiga" dyk måste man ha ett dykcertifikat. Detta certifikat berättigar dig att hyra och köpa utrustning samt fylla luft och följa med på dykturer.

PADI Open Water Diver 
Open Water Diver är den så kallade grundkursen som ger dig grundläggande behörighet att dyka i öppet vatten. Dykkursen innehåller en teoretisk del och en praktisk del. I den teoretiska delen lär du dig behärska utrustningen, säkerhet, miljö, tecken och även att göra beräkningar för att kunna utföra ett säkert dyk. Mycket handlar om hur vår kropp påverkas under vattenytan.

Den praktiska delen sker först i bassäng och sedan i öppet vatten. I bassängen testar man hur det är att andas under vatten och bekantar sig med utrustningen. Här tillämpas teorin i praktiken. Till sist gör man ett dyk i öppet vatten där man kommer i kontakt med den riktiga miljön och alla dess intryck.

I kursen tränar du tillsammans med en instruktör och en dykkamrat. Denna kurs tar normalt sett 40 timmar, men kurslängden kan variera beroende på kursens upplägg. Open Water-kursen består av både lektioner i klassrum och bassängdyk. För att få gå kursen krävs att du är minst 10 år gammal, målsmans medgivande är ett krav tills man fyllt 15 år.

Grundkurs Referral
Påbörja grundkursen hemma med teori samt bassäng och avsluta utomlands med utedyken. Den perfekta starten på dykkarriären under den kalla delen av året. Passar dig som fördrar tropisk dykning före dykning i Sverige. För övrigt är det samma krav.

Räddningskurs (Rescue Diver)
Denna utbildning borde alla dykare genomföra eftersom den ökar självkänslan och vattenvanan avsevärt. Direkt efter grundkursen går det att påbörja PADI Räddningskursen med alla teoretiska samt praktiska övningar i bassängen. Skillnaden att påbörja räddningskursen innan Advanced är att man inte kan delta på övningarna utomhus förrän man är certifierad Advanced dykare, men alla deltagare får lära sig samma saker oavsett om man går före eller efter Advanced utbildningen. Denna utbildning är ett perfekt alternativ att gå innan resan till värmen utomlands för att upprätthålla erfarenheten under den kalla delen av året då dykningen kanske ligger lite vilande för många.

Advanced Open Water Diver 
Efter att du har tagit Open Water Diver-kursen är nästa steg Advanced Open Water Diver. Denna kurs är passande för dig som tycker om att dyka och vill kunna anta nya utmaningar och öka din säkerhet. Kursen innefattar vanligtvis fem dyk med olika inriktningar. Bland inriktningarna finns nattdykning, djupdykning, vrakdykning, navigering. Dessa moment kan man också ta som fristående kurser som man sedan kompletterar med i kursen för Advanced Open Water. För att kunna ta Advanced Open Water-certifikat krävs att du har certifikat motsvarande Open Water.

Divemaster
Vill du satsa på din dykkarriär är nästa steg att ta Divemaster-examen. När du har tagit detta certifikat kan du börja jobba professionellt inom dykning över hela världen. På kursen lär du dig bland annat att assistera vid utbildning, planera och genomföra avancerade dyk. Den största arbetsuppgiften för en DM (Divemaster) är ofta att leda och guida dykare på dykutfärder i hela världen.


Kommentarer från personer som har tagit dykcert

"Jag tog mitt dykcert när jag var i Thailand för flera år sedan. Dykskolan var knuten och godkänd av PADI och jag antar att kursen höll hög kvalitet. När jag var där gjorde jag väldigt många dyk och fick översätta teori till praktik. Eftersom det var ett tag sedan jag tog mitt dykcert bokade jag in mig på en kortkurs för att känna mig säker till nästa resa till Thailand. Kursen var väldigt bra och jag fick öva på tidigare kunskap. Det tog inte lång tid till man var tillbaka på samma nivå som tidigare. Nu tänker jag se till att dyka riktigt mycket när jag i slutet av 2009 åker till Krabi."

"Mitt Open Water certifikat tog jag för något år sedan. Skolan var superbra, teorin var intressant men själva dyken var helt otroliga. Det är en härligt och spännande känsla att simma omkring där nere. Dykning är något som alla borde prova på. Jag är säker på att de flesta hade valt att gå vidare och ta sitt cert. Nästa steg blir nattdyk för min del. Det måste vara väldigt härligt och samtidigt kusligt."

Jämför kurser