Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

PADI Open Water - grundkurs inom dykcertifikat

För dig som är nyfiken på att börja dyka med tuber och ta dykcertifikat är Padi Open Water ett mycket bra alternativ för att lära sig grunderna. Genom denna grundkurs får du ett internationellt dykcertifikat, och möjligheten att dyka i hela världen på ner till 18 meters djup. Kursen varvas av teori och praktik och ger både de teoretiska grundkunskaperna som krävs för att känna dig bekväm och påläst under ytan, samtidigt som du skaffar dig praktiska färdigheter genom att testdyka i både pool samt på öppet hav.


Vad är PADI?

PADI står för Professional Association of Diving Instructors och är världens största utbildningsorganisation för sportdykare. PADI består av ett nätverk av bland annat dykledare och dykinstruktörer med servicekontor i åtta länder, däribland Sverige. För att ha möjlighet att utvecklas inom området erbjuder PADI kurser på olika nivåer, där du har möjlighet att vidareutbilda dig inom exempelvis äventyrsdykning, räddningsdykning samt vrakdykning.


Dykcertifikat i Sverige vs utomlands

Att dyka med tuber är både ett sätt att upptäcka livet under ytan på nära håll, samtidigt som det skapar ett mervärde till semestern. Av den anledningen undersöker många möjligheten att ta certifikatet utomlands. Att ta certifikatet utomlands kan ibland vara billigare, men det finns däremot stora fördelar med att ta certifikatet på hemmaplan. I nordiska vatten är det generellt sätt tuffare förutsättningar jämfört med i exempelvis medelhavet, såsom kallare vatten samt sämre sikt. Genom att lära sig att dyka i svenska vatten blir du på så sätt bättre förberedd och får en bättre grund. En annan stor fördel är att man genomgår utbildningen på sitt eget språk, samt slipper spendera värdefulla semesterdagar till studier.


Vad ingår i PADI Open Water-kursen?

Kursens innehåll och längd skiljer sig ofta något beroende på vilket dykcenter du utgår ifrån, men kan ungefär se ut såhär:

  • Kurslitteratur bestående av 5 kapitel varav 4 kunskapskontroller
  • 4 teori tillfällen med en total teoritid på cirka 10 h 
  • Lån av regulator, väst, vikter, våtdräkt och dykdator 
  • 4 pooltillfällen 
  • 4 obligatoriska utedyk uppdelat på 2 dagar


Dyka med familjen

Att dyka tillsammans med familjen är en spännande och rolig upplevelse som uppskattas av både stora och små. Det är därför bra att ha koll på att åldersgränsen för Open Water-kursen är 15 år men att det däremot finns en motsvarande junior-kurs för barn från 10 år. Denna kurs har en anpassad pedagogik med ett lägre tempo anpassat för barn, samtidigt som dykningarna då sker till max 12 meters djup. När barnet fyller femton blir certifikatet fullvärdigt, och det är då tillåtet att dyka på samma djup som vuxen.

Källor: www.padi.com, www.highcoastdiving.com, www.stockholmdivers.se, www.divers.se

Jämför kurser