Visa kurser.se som: Mobil

Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare

Bergklint education
Kursinformation
Stockholm
5 dagar + 10 dagar distans
15 375 SEK

Kursbeskrivning

Diplomerad Kostrådgivarekostrådgivare

Utbildningen till Kostrådgivare är kvalitetssäkrad och godkänd av Kroppsterapeuternas yrkesförbund.  Kroppsterapeuternas Yrkesförbund är friskvårdsbranschens ledande förbund som organiserar olika yrkeskategorier inom kost, behandling och träning.

Fler och fler människor är idag medvetna om kostens betydelse för en hälsosammare livsstil. Både den egna individen och företagsledningar inser idag hur mycket man kan tjäna på att förebygga hälsan i tid både vad det gäller ekonomiskt som personligt välbefinnande.

Som Kostrådgivare kan du ge vägledning och rådgivning i olika frågor som rör både kost, hälsa och livsstil. Du kan även arbeta aktivt med friskvårdsrelaterade frågor för att förebygga kostrelaterade sjukdomar. Du kan arbeta såväl mot privatpersoner som företag och offentliga förvaltningar.

Målgrupp

 • Du som har ett passionerat intresse av att arbeta som Kostrådgivare och vill arbeta med kost, hälsa, livsstil och träning.
 • Du som arbetar eller vill arbeta med hälsa på din arbetsplats och vill uppdatera dig om kost, hälsa och livsstil för att sprida dina kunskaper till övriga medarbetare.
 • Du kanske helt enkelt bara vill utveckla och fördjupa dina kunskaper som privatperson för att ha nytta av det i vardagen.

Förkunskaper

laxenDet är en fördel att ha gymnasiekompetens, om du ska kunna följa med på kursens nivå, men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom utbildningsområdet.

Kursupplägg

Utbildningen är framtagen av personer med hög kompetens och lång erfarenhet inom både utbildningsområdet samt hälsoutvecklande insatser på olika arbetsplatser.

Utbildningen består av både teoretiska och praktiska moment och bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Hela utbildningen håller en hög kvalitet med många kundfall, vilket gör dig väl förberedd, för att komma igång och arbeta som Kostrådgivare efter slutförd kurs.

Utbildningen bygger på senaste forskning och NNR (Nordiska Näringsrekommendationer). I kursen framhävs inte någon specifik diet då det är viktigt att en Kostrådgivare inriktar sig på hälsosam livsstil och inte bara på vikt. Utbildningen ger er verktyg och metoder för att hjälpa andra människor till en hälsosam och hållbar livsstil. 

Utbildningen består av två delar som omfattar 15 dagar. Första delen sker under 5 heldagar på plats i kurslokal på någon av kursorterna, där kvalificerad lärare håller både teoretiska och praktiska övningar. Sista kursdagen görs även en sluttentamen på den teoretiska delen av utbildningen.

Den andra delen består av praktiska övningar förlagda till 10 heldagar på distans, på hemorten. Övningarna ska vara slutförda senast tre månader efter att den första delen är avslutad.

För att delta på utbildningen krävs tillgång till obligatorisk litteratur, samt dator och internetuppkoppling för de praktiska övningarna.

Kursinnehåll

Utbildningen innehåller följande moment:

 • Delkurs 1 - Teoretiska och praktiska övningar (5 dagar)

  • Kritisk granskning av litteratur och internetbaserad fakta
  • Näringslära/näringsfysiologi
  • Energiomsättningen
  • Basalmetabolism (BMR), Fysiska aktivitetsnivån (PAL)
  • Hormornernas funktioner
  • GI (glykemiskt index), GL (glykemisk belastning)
  • Vitaminer och mineralämnen, antioxidanter och kosttillskott
  • Hälsa och livsstil
  • Kostens påverkan på tarmfloran
  • Antiinflammatorisk kost
  • Matspjälkningen
  • Ätstörningar
  • Förebyggande av kostrelaterade sjukdomar
  • Idrottsnutrition. Grundläggande kunskaper i kost och träning
  • Samtalsmetodik/Motiverande samtal i praktiken
  • Genomgång av kostdataprogram


  Delkurs 2 - Praktiska övningar (10 dagar) distans

  • Olika mätmetoder för en hälsosam vikt
  • Genomförande av matdagbok
  • Näringsvärdesberäkningar och kostanalys
  • Praktiska fallstudier med kostupplägg för viktminskning och prestationshöjning
  • Livsmedelskunskap
  • Tillämpad näringslära
  • Näringsdeklarationer och näringsinnehåll på livsmedelsprodukter
  • Modedieter, GI, 5:2-dieten och LCHF
  • Utställningar, praktiska övningar med tillämpning av teoridelen

Under utbildningen använder vi oss av ett kostdataprogram som är specialanpassat för kostrådgivare och personliga tränare.

Delkurserna består av teoretiska och praktiska moment med olika fallstudier och praktiska övningar där du får användbar kompetens för din roll som kostrådgivare. Övningarna ger dig gedigna kunskaper i att informera, hålla kurser och ge individuell kostrådgivning till dina framtida kunder.

Teoridelen examineras sista kursdagen vid kurstillfället.
För att bli godkänd på tentan krävs minst 70 % rätt. För att du ska bli godkänd på utbildningen krävs även att de praktiska uppgifterna är genomförda.


Utbildningstid

Utbildningen Kostrådgivare omfattar 15 dagars heltidsstudier, 5 dagar med teoretiska och praktiska övningar i kurslokal, samt 10 dagars distansstudier med praktiska  och teoretiska övningar. De praktiska övningarna ska vara slutförda senast en månad efter att den första delen är avslutad.

 

Målgrupp

Målgrupp

- Du som har ett passionerat intresse av att arbeta som Kostrådgivare och vill arbeta med kost, hälsa, livsstil och träning.

- Du som arbetar eller vill arbeta med hälsa på din arbetsplats och vill uppdatera dig om kost, hälsa och livsstil för att sprida dina kunskaper till övriga medarbetare.

- Du kanske helt enkelt bara vill utveckla och fördjupa dina kunskaper som privatperson för att ha nytta av det i vardagen.

Förkunskaper

Det är en fördel att ha gymnasiekompetens, om du ska kunna följa med på kursens nivå, men inga formella förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du har ett stort intresse inom utbildningsområdet.

Kursintyg

Intyg/diplom

Efter kursens slut och godkänd tentamen, ges kursbevis samt diplom på slutförd utbildning.

Kostnad för diplom/licens och kursbevis är 800 kr (exkl.moms) och 1.000 kr (inkl.moms).

Efter utbildningen

Det finns alltid stor efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens inom hälsoområdet. Genom vår utbildning tillmötesgår du marknadens efterfrågan på personal med kunskaper inom näringslära och får en gedigen kompetens för att verka inom området.

Som Kostrådgivare kan du arbeta ut mot förskolor, skolor, privata företag samt offentliga myndigheter. Du kan hålla individuell kostrådgivning, informera, föreläsa och hålla kurser för olika grupper av människor.

Kostnader

Studiefinansiering
Du har även möjlighet att läsa utbildningen genom finansiering. Tillsammans med vår samarbetspartner, Svea Ekonomi, kan vi erbjuda delbetalning, räntefritt på upp till 12 mån. Du väljer själv på hur lång tid du vill lägga upp betalningen.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare.

Bergklint education

friskvård kurser

Bergklint education - Utbildningar inom hälsa, friskvård och livsstil

Vi erbjuder kompetensutveckling inom hälsa och friskvård till såväl privatpersoner som företag. Bergklint education, är ett utbildningscenter, som erbjuder kompetensutveckling, inom friskvård och hälsa. Våra kurser  består av både teoretiska och praktiska moment som bygger på vetenskapligt förankrad forskning. Alla kursledare,...


Läs mer och visa alla kurser med Bergklint education

Kontaktuppgifter till Bergklint education

Bergklint education

Maskingatan 5
417 64 Göteborg

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare!

Arrangörsrecensioner
(4,9)
Baseras på 22 recensioner.
Läs recensioner
Diplomerad/Licensierad Kostrådgi...
Bergklint education

"Utbildningen överträffade mina förväntningar!"

Anna Swedrup valde att komplettera sina meriter med en utbildning som Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare på distans hos Bergklint education och kan nu även erbjuda sina klienter kostrådgivning.

Läs mer