Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-16 av 16 träffar

Kort info om Första hjälpen och HLR Hjärtlungräddning

Första hjälpen handlar inte bara om att rädda liv, utan även att hjälpa personer med mindre skador eller lindriga sjukdomar. Utbildning och kunskap om första hjälpen och hjärt- och lungräddning kan vara livsavgörande när en olycka inträffar. Det är därför viktigt att du utbildar dig innan det händer. I vissa verksamheter är det lag på att varje arbetsställe ska ha beredskap och rutiner för första hjälpen, såsom utbildning av personal. Hör efter med din arbetsgivare vad som gäller och vilka möjligheter till utbildning som finns.

Att gå en första hjälpen kurs

Att gå en Första Hjälpen-kurs innebär att du får kunskaper om hur du genom ett antal enkla åtgärder kan rädda liv, förhindra att tillståndet förvärras och att förbättra förutsättningarna till tillfrisknande. Det är inte alltid självklart vad som ska göras när någon har skadats, för att inte tala om hur svårt det kan vara att bedöma hur allvarlig skadan är. Om du har kunskaper i första hjälpen blir det enklare att reda ut vad som är fel och agera på det. Att ringa 112 kan vara självklart i vissa fall, som till exempel vid hjärtstopp, kvävning och trafikolyckor. Eftersom det dröjer en stund innan ambulansen är på plats kan du med kunskaper i första hjälpen förhindra och mildra allvarliga skadorna. Både teoretiska och praktiska kunskaper om första hjälpen ger dig rätt förutsättningar för att rädda liv, bland annat genom hjärt- och lungräddning som du kan läsa mer om här nedan.

Hjärt- och lungräddning, HLR kurs

Under en HLR-kurs lär du dig att identifiera hjärtstopp och andra typer av skador. Du får veta vad du ska göra om en person har slutat andas eller hjärtat slutat slå och du får praktiska kunskaper i bland annat mun-mot-mun-metoden och vad du ska göra om någon har satt i halsen eller får en allergisk reaktion. Hjärt- och lungräddning ges på plats inom några minuter efter ett olycksfall.

Vad står LABC för?

L = Livsfarligt läge
A = Fria luftvägar
B = Andning
C = Cirkulation

Dessa utgör några av momenten i en Första Hjälpen-kurs.

Jämför kurser