Visa kurser.se som: Mobil

Förarintyg båt - helgintensiv

Medborgarskolan Mälardalen
Kursinformation
Västerås
28 timmar
2020-04-25 09:30
2 495 SEK

Kursbeskrivning

Att ha förarintyg är ofta ett krav när man vill hyra båt, såväl i Sverige som i andra länder. Stor eller liten båt - för en säker och rolig båtfärd inomskärs ska alla kunna hantera båten! Skaffa dig sjölivskunskaper som du har användning av livet ut - se till att ta ditt förarintyg!

Innehåll
I denna kurs lär du dig grunderna i navigation och sjökortsarbete. Kursledaren varvar teori med praktiska övningar. Du kommer bland annat lära dig om:
· Sjövägsregler
· Säkerhet till sjöss
· Sjöväder
· Sjömanskap och knopar
Båtpraktik är än så länge frivilligt och inte obligatorisk för förarintyget men rekommenderas starkt. Ingen praktik ingår i denna kurs. Efter avslutad kurs anordnas examination. Datum för examinationen ges under kursens gång.

Upplägg
Teori blandat med övningar i sjökortsarbete. Detta är en intesivkurs upplagt på två helger, lördag + söndag kl 09.30-15.45 med avbrott för lunch. Detta innebär att det förutsätts att du läser hemma mellan kurstillfällena.

Båtpraktik är än så länge inte obligatorisk för förarintyget men rekommenderas starkt.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. För att kunna skriva förarintygsprovet måste du ha fyllt 12 år.

Kursledare
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Se till att införskaffa följande material till första kurstillfället:
· "Fritidsskepparen" av Bengt Utterström och Sten Ramberg, senaste upplagan (2018)
· Övningssjökort Förarintyg (616/6163 ostkusten, Dalarö-Nynäshamn)
· Skökortslinjal
· Transportör
· Passare

Materialet går att köpa på B&C Marine på Johannisbergsv. 22 i Västerås eller på Hjertmans i Västerås. På Hjertmans har du som kursdeltagare 15% rabatt om du visar upp din bokningsbekräftelse eller kallelse.

OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart. Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Examination
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 550 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren (kontant eller swish). Datum och tid för examination samt mer information meddelas under kursens gång. För att kunna skriva provet måste du ha fyllt 12 år. Förhörsförrättaren meddelar direkt vid provets slut om du är godkänd eller inte.

Båtpraktik
Båtpraktiken ingår inte i kursen eller kursavgiften. Vi erbjuder tre timmars båtpraktik som bokas genom oss. Kostnaden för båtpraktik tillkommer och faktureras efter genomförd praktik. Under båtpraktiken övar vi navigering i utprickat och outprickat farvatten, utför lägesbestämning utan hjälp av elektroniska hjälpmedel, "man över bord" manöver genom bärgning av fender eller liknande samt förtöjning och losskastning med användande av spring m.m. Båtpraktiken krävs inte för att få båtförarintyget med detta är ett förhandskrav om man senare väljer att ta Kustskepparintyget. Under perioden 1 december – 1 april kan det hända att praktiken måste senareläggas på grund av is. Båtpraktiken genomförs i samarbete med Rederi Mälarstaden AB.

Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns micro, och kylskåp. Medborgarskolan bjuder på kaffe och te.

Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/ avklarat intyg (lägst kustskepparintyg) hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.

Utvecklingsmöjligheter
Nästa steg i din sjölivsutbildning är kustskepparintyget och båtradio. Se vårt kursprogram på webben för fler kurser inom sjöliv.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg båt - helgintensiv.

Medborgarskolan Mälardalen

Medborgarskolan, kurser

Medborgarskolan i Mälardalen

Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mälardalen
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg båt - helgintensiv!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner