Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Allt du behöver veta om förarintyg i Göteborg

Info om att ta förarintyg i Göteborg

Göteborg är en hamnstad med skärgård som inte ligger långt från staden. Många i Göteborg har båt eller hyr för att ta sig ut i skärgården under sommarsäsongen. Därför är det viktigt att ta förarintyg i Göteborg så att föraren har kunskap om att navigera sig fram. Föraren får också kunskap om sjövett, sjösäkerhet, olycksfall och mycket mer. 

Göteborgs skärgård

Längs med kusten breder Göteborgs skärgård ut sig som ett pärlband av öar. Bara en kort resa från centrala Göteborg kan du strosa längs pittoreska gränder, ljuvliga stränder, i naturreservat och längs fina promenadstigar.

Göteborgs skärgård med hamnarna, vikarna, skären och den härliga befolkningen är en unik upplevelse. Dessutom finns det gott om aktiviteter där sälsafari, fisketurer, spännande matupplevelser, bad och båtutflykter bara är några.

I norr ligger de större öarna som Björkö, Hönö och Öckerö. Du kan åka bil eller buss hela vägen från Göteborg till Hjuvik där bilfärjan tar dig vidare till öarna. Möjlighet till övernattning finns på vandrarhem, hotell eller i stuga. Längre söderut och närmare stan ligger öar som Styrsö, Brännö, Donsö och Vrångö. Hit kommer du enklast med spårvagn till Saltholmen och sedan vidare med skärgårdsbåtarna. Öarna består av pittoreska gränder, fina promenadstigar och bad för både stora och små. Du tar dig enkelt ut i skärgården på en och samma biljett eftersom både färjor och bussar ingår i kollektivtrafiken

Navigering, programappar och sjökort

Något som är av yttersta vikt samt gör navigationen i den göteborgska skärgården enklare är ett sjökort (båtsportskort). Ett sjökort går bra att köpa i bokhandeln eller valfri båtaffär. Sjökort går att hitta i alla olika prisklasser och bestäms av återförsäljaren. Det är extremt viktigt att ta dig fram på ett ansvarsfullt sätt när du är ute till sjöss. Därför rekommenderas sjökort för att förebygga risken att komma på villovägar, köra på grund eller någon annan olycka. I och med att samhället digitaliseras har både surfplattor och smarttelefoner blivit allt mer populära hjälpmedel till sjöss. En stor mängd olika programappar finns tillgängliga för nedladdning. Majoriteten av dem är gratis.

Därför blir du bättre på att navigera genom ett förarintyg

Det finns en uppsjö av kurser att välja när du ska ta förarintyget. Bortsett från navigation kommer du få lära dig allmänt sjövett samt väjningsregler. Huvudsyftet är att förbättra din säkerhet inom båtlivet till sjöss, oavsett om du seglar eller kör motorbåt. Förarintyget främjar båtlivet i stor grad. Eftersom du blir tryggare till sjöss genom att kunna navigera, underlättar det när du ska välja en naturhamn att lägga till i. Det mesta kommer nu gå smärtfritt till ute på sjön. Utöver det kommer dina medpassagerare och övriga båtresenärer, känna sig trygga. Du tillhör nu den skara som känner till sjöns alla regler.

Du kommer även få god kännedom om hur du bör gå tillväga om en eventuell olycka skulle inträffa. Trots en gedigen utbildning går det dessvärre inte att förutspå alla potentiella olyckor. Därför är det viktigt hålla sig inom fartbegränsningarna och respektera sjölagar. 

När du tar ditt förarintyg kommer du också att förbereda dig för ett eventuellt båtkörkort. Om det blir verklighet omvandlas förarintyget till båtkörkort. Det innebär att du inte behöver gå ytterligare en kurs. Du har redan det som erfordras av dig som båtägare och kan fortsätta ditt liv på sjön precis som du alltid gjort.

Här kan du också ta reda på var du kan ta förarintyg i Stockholm.

Jämför kurser

Övningsfrågor förarintyg

Övningsfrågor inför förarintyget

Testa dina kunskaper inför det kommande teoretiska provet. Gör övningsprovet här »