Visar 1-12 av 12 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-12 av 12 träffar

Allt du behöver veta att ta förarintyg i Stockholm.

Info om att ta förarintyg i Stockholm

Med närheten till vatten finns många möjligheter till att ta förarintyg i Stockholm med omnejd. I Stockholms skärgård är det mycket fritidsbåtar som är i drift under sommarhalvåret och terrängen är inte alltid så enkel att navigera sig igenom. Därför är det extra viktigt med förarintyg i Stockholm och att alla förare har bra kunskap om navigering, säkerhet och vilka lagar som gäller. 

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård brukar delas upp i två huvuddelar, den norra delen med Vaxholm som centralort i söder och Norrtälje norr, respektive den södra delen med Dalarö som centralort i norr och Nynäshamn i söder. Skärgården mellan Vaxholm och Dalarö och österut brukar benämnas den mellersta skärgården. Stockholms skärgård beräknas ha strax över 24 000 öar, holmar och skär. Stockholms skärgård är Sveriges största skärgård och den största i Östersjön efter Skärgårdshavet i sydvästra Finland. För att minimera risken för att köra vilse finns sedan långt tillbaks ett stort antal fyrar, båkar och andra sjömärken.Samtliga är förvaltade av Sjöfartsverket. Till de mer kända fyrarna hör Almagrundet, Landsort och Svenska Högarna.

Navigering och sjökort

Något som är extremt viktigt och underlättar navigationen är ett sjökort (båtsportskort).Sjökort införskaffas enklast i bokhandeln eller båtaffären. Sjökort finns i alla olika prisklasser och regleras av återförsäljaren. Båtsportskorten trycks med en intervall på 3-6 år. Ett sjökort är alltså av yttersta vikt för att minimera risken för att köra vilse eller gå på grund. En guidebok kan också vara roligt om man vill ha tips på trevliga ställen att besöka. Smarttelefoner och surfplattor har blivit allt vanligare ombord. Det finns flera programappar som du kan ladda ner som hjälpmedel. De flesta är dessutom gratis. 

Så blir du bättre på att navigera genom ett förarintyg

Under de många olika kurser du kan välja på för att ta förarintyget, kommer du förutom navigation att lära dig allmänt sjövett samt väjningsregler. Det huvudsakliga syftet är att öka din säkerhet inom båtlivet till sjöss, oavsett om du seglar eller kör motorbåt. Med ett förarintyg kommer ditt båtliv tveklöst att förändras till det bättre: du kommer känna en säkerhet inför val av naturhamn, under tilläggning och när du navigerar i allmänhet. Det kommer inte bara att göra sjön säkrare för din omgivning utan också för dig och dina medpassagerare.

Du kommer också att lära dig hur du ska agera ifall olyckan skulle vara framme- om du skulle hamna i en olycklig situation både vad det gäller din båt, dess passagerare och eventuellt tillkallande av hjälp.

Kursen som leder till ett båtförarintyg kommer dessutom att förbereda dig för ett kommande båtkörkort. Om båtkörkortet blir verklighet kommer ditt förarintyg direkt överföras till ett båtkörkort, vilket gör att du inte behöver gå ännu en kurs. Istället har du redan vad som krävs av dig som båtägare. Det innebär också i sin förlängning att du inte behöver sitta strandsatt i väntan på att få klara ett eventuellt prov för båtkörkort: med förarbevis för motorbåt och segelbåt kan du fortsätta precis som vanligt.

Här kan du också ta reda på var du kan ta förarintyg i Göteborg.

Jämför kurser
Säkrare kurs med Navigationsgruppen

Kurserna hos Navigationsgruppen har gett Felix Gyllenberg och Dilek Thulinsson ökad säkerhet och mer kunskap om båtliv. 

Läs mer

Övningsfrågor förarintyg

Övningsfrågor inför förarintyget

Testa dina kunskaper inför det kommande teoretiska provet. Gör övningsprovet här »