Säkrare kurs med Navigationsgruppen

Spetskunskaper om sjöfart

Tack vare kurserna hos Navigationsgruppen har Felix Gyllenberg spetsat sina kunskaper inom båtliv och sjöfart. – Jag har lärt mig otroligt mycket, kursledarna är väldigt kunniga och bäst av allt, nu har jag certifikat på det jag kan.

Felix GyllenbergFelix Gyllenberg
Ålder: 19
Sysselsättning: Pluggar industriell ekonomi i Umeå
Kurser: Fartygsbefäl, Handhavande av snabba fartyg, Maskinbefäl, Basic Saftey

Uppvuxen med båtar
Felix Gyllenberg är uppvuxen med båtar och har ett stort intresse för skärgården och båtliv. Efter en rekommendation från en vän gick han en kurs hos Navigationsgruppen i Stockholm. Efter det har det blivit flera kurser eftersom han var mycket nöjd med den första.

- Ja, hos Navigationsgruppen har jag fått lära mig mycket på kort tid. Sedan finns det ju inte så många med samma utbud, särskilt inte i Stockholmsområdet.

Förväntningarna överträffades

Felix förväntningar var att lära sig tillräckligt för att på ett säkert sätt kunna köra betalande gäster på sitt extrajobb i företaget Nybroviken RIB & Event. De förväntningarna överträffades med råge. Han lärde sig mycket mer än han förväntat sig.

- De har bra utrustning och fräscha lokaler. Dessutom märks det att de har gedigen kunskap och att de inte bara står och lär ut något de läst in.

Välmatat kursinnehåll

Felix har lärt sig en massa på de kurser han gått. Han visste redan hur man framför en båt, men har nu utökat de kunskaperna på detaljnivå. Utöver det har han lärt sig mer om hur man beter sig på sjön, hur man hanterar kunder och handskas med människor när det gäller sjösäkerhet. Samt en hel del om lagar och regler, begränsningar på sjön och hur man utnyttjar olika metoder.

Säkerheten går först

Han har också lärt sig använda livflotte och radar i praktiken (radar används när man navigerar i dimma eller mörker, det ger en visuell bild av hur det ser ut runtomkring båten och fungerar som ett ekolod fast på land). Så har han lärt sig hur man kan styra och hjälpa personer i nöd, samt räddning.

Undervisningen var upplagd så att praktik och teori varvades. HSF-kursen var mer praktisk och då är man ute och kör båt i tre dagar av fyra. 

Det genomgående budskapet på alla kurser är saftey first. Säkerheten är a och o.

Fantastiska kursledare ger trygga deltagare

Felix tycker att alla föreläsare och kursledare har varit fantastiska och att de har mycket kunskap och social kompetens, vilket gör att man som elev hos dem känner sig trygg.

Efter kurserna använder Felix sin kunskaper främst i sitt extrajobb som är inom charter i skärgården. För Felix var det viktigt med certifikat som bevis på sina kunskaper. Det är också något som krävs för att man ska få jobba som Felix gör.

Han tycker att det bästa med kursen är alla trevliga ledare och elever, samt att de ger honom möjlighet till ett fantastiskt extrajobb. Han rekommenderar dagligen Navigationsgruppens kurser till vänner och bekanta och även till kunder som är intresserade. Men överlag till alla som söker en vettig utbildning inom sjöfart. 

» Läs mer om Fartygsbefäl, Handhavande av snabba fartyg, MaskinbefälBasic Saftey

Säkrare båtförare med båtcoaching

Dilek Thulinsson ville få bättre självförtroende som båtförare och lära sig att hantera familjens båt på egen hand. Därför gick hon kurserna Förarintyg och Båtcoach hos Navigationsgruppen. - Det bästa med kurserna är den ökade säkerhet och kunskap jag fått om båtkörning.

NavigationsgruppenDilek Thulinsson

Ålder: 45
Sysselsättning: Civilekonom 
Kurser: Förarintyg intensiv och Båtcoach

Förarintyg och Båtcoach – bra kurskombination

Dilek Thulinsson ville få bättre självförtroende som båtförare. Hon blev tipsad om kursen Förarintyg för båt genom en bekant. Eftersom personen betonade Navigationsgruppens skicklighet, kunskap och bredd i de utbildningar de erbjuder, kontaktade Dilek dem.

Hon valde att kombinera kursen Förarintyg med kursen Båtcoach. Ett utmärkt helhetsupplägg, skulle det visa sig. I kursen i båtcoaching fick hon tillsammans med en av instruktörerna öva på samtliga moment som ingår i båtkörande. Det var väldigt nyttigt, inser hon.

- Efter den här kombinationen av utbildningar har jag kört vår båt helt själv under hela sommaren och tagit större ansvar för båten och därmed också tagit större ansvar för samtliga passagerare ombord. Jag är en säkrare båtförare.

Extremt kunnig instruktör

Dilek var inte förberedd på att de i båtcoachingkursen skulle gå igenom säkerheten så genomgående. Hon tycker dock att det var ett väldigt bra moment då hon är en person som tycker om att ha kontroll över situationer som kan tänkas dyka upp och kunna hantera dem med säkerhet.

Förarintygskursens upplägg är på två dagar och under den tiden är det mycket information som skall läras in. Dilek, som var nybörjare, tycker att hon lärt sig väldigt mycket på kort tid.

- Vi lärde oss att navigera på ett enkelt och snabbt sätt, vilket var helt nytt för mig. 

Instruktören var extremt kunnig och intresserad av ämnet. Det gjorde det möjligt att ställa frågor och få uttömmande svar. 

- Hon var fantastisk! Kunnig, påläst och skapade engagemang i gruppen. 

Eftersom Dilek kombinerade Förarintyg och Båtcoach visste hon genom teoridelen på förarintygskursen hur och vad hon skulle göra. Sedan fick hon praktisera det i båtcoachingen.

Stor användning av kunskaperna

Kunskaperna från kurserna går direkt in i praktiken för Dilek. Hon har dem med sig hela tiden när hon kör familjens båt. Till exempel kände hon innan kursen en stor osäkerhet när hon skulle lägga till med båten. Hon hade aldrig gjort det förut och visste inte hur hon skulle göra. Efter genomförda kurser och praktik har hon nu inga problem med det. Hon har till och med tankat båten flera gånger.

Hon rekommenderar båtcoachingkursen till alla båtförare, oavsett hur många år de har tillbringat på sjön. Många tar sina kunskaper för givet och gör som de alltid har gjort. Det är inte alltid rätt, har hon nu märkt.

- Det finns alltid en poäng med att fräscha upp sina kunskaper och förkovra sig i nya.

» Läs mer om Förarintyg intensiv och Båtcoach

En bra blandning av teori, sjökortsövningar och manöverövningar med båt

BåtförarkortNamn: Cecilia Söderberg
Sysselsättning: Doktorand, Karolinska Institutet
Avklarad kurs: Båtförarkort (Förarintyg + Manöverintyg)

Cecilia Söderberg har åkt båt en hel del tidigare i sitt liv men alltid förlitat sig på att det finns kunnigt folk om bord. När hon och hennes sambo började åka på båtutflykter själva så kändes det viktigt för Cecilia att hon skulle klara av att hantera båten själv om det skulle hända något. Hon gick därför intensivkursen Båtförarkort och fick en kombinerad utbildning av Förarintyg och Manöverintyg Högfartsbåt, vilket ledde till att Cecilia nu känner sig tryggare på sjön.

Vad lärde du dig på kursen?

– Jag fick bland annat lära mig grunderna i navigering och om sjövett. Kursen kombinerade teori med praktiska prov som undanmanöver och att lägga till vid bryggor. Det var bra att vi fick använda navigationsgruppens mjuka rib-båtar så det gjorde inte så mycket om man råkade stöta i bryggan under övningarna.

Hur var kursledaren?

– Kursledaren var positiv, engagerande, pedagogisk och hade ett stort tålamod. Han hade också många egna exempel på situationer som kan uppkomma på sjön som gjorde det lättare att lära sig vissa moment.

Varför valde du Navigationsgruppen?

– Jag valde navigationsgruppen för att jag fått dem rekommenderade av en vän som var väldigt nöjd med sin utbildning och för att det var smidigt för mig med en intensivkurs. Den var förlagd under två vardagskvällar och under en helg, vilket passade mig perfekt. En stor fördel var också att de ligger rätt så centralt placerade i pampas och det var lätt att ta sig dit.

Varför tycker du att andra ska gå en kurs hos Navigationsgruppen?

– Jag tycker att man ska välja navigationsgruppen för att de är duktiga och pedagogiska och för mig var det en stor fördel att en stor del av kursen var förlagd till en helg.

Hur ser ditt båtliv ut idag jämfört med innan kursen?

– Idag känns det framför allt mycket tryggare att ge sig ut på sjön då jag vet att jag klarar av manövrering av båten bättre och klarar av att läsa sjökort. Jag tror att även min sambo känner sig tryggare med att jag har både lite mer erfarenhet och mer kunskap. Jag kan ta mer ansvar ombord.

» Läs mer om Båtförarkort (Förarintyg + Manöverintyg)Läs mer om Navigationsgruppen

Request information


Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du vill komma i kontakt med Navigationsgruppen och veta mer om deras kurser.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️