Förarbevis för vattenskoter

Ta dig inte vatten över huvudet

Från 1 maj 2022 krävs förarbevis för vattenskoter. Transportstyrelsen har ställt upp en rad krav som utbildningen måste innehålla. Här kan du hitta kurser som ger dig alla kunskaper du behöver för att ta förarbeviset.
Visar 1-20 av 37 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 37 träffar
12

Skaffa ett förarbevis för vattenskoter 

Från och med den 1 maj 2022 måste du ha ett förarbevis för vattenskoter. Det innebär att du behöver gå en utbildning för att skaffa dig rätt kunskaper. Transportstyrelsen, som ligger bakom beslutet, har en rad krav för vad en utbildning som ger dig förarbevis för vattenskoter måste innehålla. Obs! Du måste vara minst 15 år för att få gå en sådan utbildning. 

Är förarbevis samma sak som körkort för vattenskoter?

Ja, förarbeviset fungerar som ett körkort för dig som vill köra vattenskoter. För att få körkortet måste du genomföra en enligt Transportstyrelsen godkänd utbildning och sedan ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen.

Vad behöver jag kunna för att få förarbevis för vattenskoter? 

Målet är att du ska vara en säker och kunnig förare när du ger dig av med din vattenskoter. Våra vattenmiljöer behöver vara lika säkra som våra vägar. Under en utbildning varvas teoretiska studier där du får lära dig det du behöver veta om lagar och regler, med säkerhetsgenomgångar och såklart praktisk övningskörning. Du behöver bland annat ha koll på väjningsregler och manövrering och körteknik för både låg och hög fart. Under en utbildning övar man många gånger även på “man över bord”-situationer så du kan hålla huvudet kallt om olyckan skulle vara framme. 

Hur får jag förarbevis för vattenskoter? 

Det är Transportstyrelsen som bestämmer vad som krävs för att få ett förarbevis för vattenskoter. Först och främst måste du vara över 15 år, precis som för mopeder. Du ansöker om förarbevis hos Transportstyrelsen. I din ansökan måste du uppvisa ett godkänt resultat från en utbildning som är godkänd hos Transportstyrelsen. Ansökan är elektronisk och kan göras från den 1 juli 2021. Inga förarbevis kommer att utfärdas innan årsskiftet 2021/2022. 

Sammanfattningsvis, gör så här om du vill ha ett förarbevis för vattenskoter: 

  1. Hitta en utbildning

  2. Säkerställ med arrangören att de är godkända av Transportstyrelsen 

  3. Boka en plats 

  4. Se till att investera tid och energi i studierna 

  5. Ansök om förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen när du har fått godkänt på din utbildning 

Är det obligatoriskt med förarbevis för vattenskoter? 

Från och med 1 maj 2022 måste du ha ett förarbevis för vattenskoter för att få köra den. Det går att få dispens från 15-årsgränsen om du som ungdom tävlar i vattenskoter. För att få det måste du visa att du har en giltig licens från Svenska Motorsportsförbundet samt ha ett intyg som visar att du deltar i träning eller tävlingar med vattenskoter som anordnas i samarbete med samma förbund. En ansökan om dispens görs hos Transportstyrelsen. 

Källa: Transportstyrelsen

Jämför kurser
Säkrare kurs med Navigationsgruppen

Kurserna hos Navigationsgruppen har gett Felix Gyllenberg och Dilek Thulinsson ökad säkerhet och mer kunskap om båtliv. 

Läs mer

Övningsfrågor förarintyg

Övningsfrågor inför förarintyget

Testa dina kunskaper inför det kommande teoretiska provet. Gör övningsprovet här »