5 fördelar med Qigong

Minskad stress, bättre sömn och starkare immunförsvar – det är bara tre av hälsofördelarna med den kinesiska träningsformen Qigong. Nyfiken på mer? I den här artikeln listar vi de fem främsta fördelarna med Qigong. 

Minskad stress, bättre sömn och starkare immunförsvar – det är bara tre av hälsofördelarna med den kinesiska träningsformen Qigong. Med Gigong tränar du inte bara fysiskt utan också mentalt genom att styra din inre energi. Nyfiken på mer? I den här artikeln listar vi de fem främsta fördelarna med Qigong.

Den omtalade träningsformen Qigong härstammar från taoismens Kina och kan spåras så långt som 5 000 år tillbaka i tiden. Ursprungligen bestod Qigong av olika andnings- och meditationstekniker som Taoisterna uppfann för att stärka sin Qi och för att få så kallat evigt liv. Idag är Qigong en populär träningsform där du tränar både kropp och själ samtidigt som du stärker din fysiska och psykiska hälsa.

Hitta en kurs i Qigong här

Vad är Qigong?

Qigong är en träningsform där du kombinerar medveten andning med meditation och olika kroppsställningar. Metoden består av enkla rörelser och andningstekniker som utförs långsamt och medvetet. Syftet med träningen är att förbättra cirkulationen av din inre energi, så kallad Qi, i kroppen.

Under en kurs i Qigong får du träna såväl kropp som själ genom full närvaro och kroppskontroll. Eftersom rörelserna, trots sin kraftfullhet, är mjuka och skonsamma kan vem som helst lära sig att utföra dem. Det gör Qigong till en aktivitet som passar alla, oavsett om du är ung, gammal, tränad eller otränad.

Qi – den viktigaste delen i Qigong              

Qi är en beteckning för livskraft och inre energi inom den kinesiska filosofin. Det är den kraft som de rörelseövningar som utförs i Qigong anses kunna påverka eller till och med styra. Från början användes ordet Qi för att förklara luftström eller andedräkt men ordet har senare fått betydelsen ande. Inom den kinesiska filosofin menar man att människor under hela livet utbyter Qi med sin omvärld. Qi kommer in genom maten vi äter och utbyts genom andningen via lungorna och genom hudens porer.

5 fördelar med Qigong

1. Minskad stress

Qigong har många kraftfulla egenskaper och en av dessa är Qigongens förmåga att reducera stress hos den som utövar metoden. Med hjälp av Qigong kan du få tillgång till ditt inre lugn och på så sätt skapa ett avslappnat tillstånd. Ett sådant tillstånd är lätt att känna igen, vänja sig vid och framför allt tycka om. Det gör också att om du utövar Qigong tillräckligt länge och får in en bra rutin, kommer du märka av när du hamnar i situationer som får dig att gå ur ditt lugna tillstånd. Du blir då mer medveten om din stress och kan fundera över om det är något du kan förändra i din livssituation.

2. Ökad kroppsmedvetenhet

Det är inte ovanligt att vi kopplar ihop koncentration med att spänna våra kroppar för att nå optimalt fokus. Under ett Qigongträningspass ligger fokuset i stället på att arbeta med koncentrerad avslappning vilket gör dig högst medveten om din kropp och dina spänningar. Eftersom kroppsrörelserna utförs i ett väldigt lugnt tempo får du möjlighet att öka din medvetenhet kring rörelserna i relation till din kropp.

3. Ökad koncentrationsnivå

När du utövar Qigong ligger en stor del av fokuset på den mentala koncentrationen. Det är till och med en av de mest grundläggande förutsättningarna för att du ska få ut de optimala effekterna av Qigongen som träningsform. När du tränar din koncentration inom ett visst område, i detta fall Qigong, tenderar även din koncentration inom andra områden att förbättras. Det ger dig ofta bättre möjligheter att hitta samt behålla fokus under till exempel en arbetsdag.

4. Mindre smärta och ökad rörlighet

I kombination med den mentala koncentrationen, de enkla rörelserna och andningsövningarna är målet med Qigong att förbättra cirkulationen av energin i kroppen. Genom de olika övningarna ökar du din smidighet, rörlighet och får samtidigt en förbättrad blodcirkulation i kroppen. Det kan hjälpa dig med både tillfälliga smärtor och framtida besvär.

5. Starkare immunförsvar

Enligt den kinesiska filosofin kan vi stärka vårt immunförsvar med hjälp av kroppens livsenergi. Det är även hälsofördelarna med Qigong, så som mindre stress och bättre sömn, som stärker immunförsvaret.

Gå en kurs i Qigong

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs.

Annonser