Enkla massageövningar att göra hemma
14 feb 2023

Tips på enkla massageövningar för hemmet

Har du ett stillasittande jobb och blir ofta stel i kroppen? Här kan du få tips på enkla massageövningar för hemmabruk. Be din partner, förälder eller rumskpmpis om hjälp. Ni kan turas om att göra massageövningarna på minst en kvart var. Och kom ihåg att vara varsamma mot varandras kroppar. Lycka till!

 Jag vill lära mig massera

Till en början gäller det att du förbereder dig på rätt sätt inför massagen. Börja med att förbereda rummet där själva massagen ska genomföras, se till att det är bekvämt, mjukt och privat. Du som är stel kan behöva värma upp muskler och leder. Det krävs ingen större ansträngning utan du kan ta en varm och skön dusch eller mjuka upp musklerna med ett varmbad.

Knep inför massageövningarna:

 • Jobba dig nedifrån och uppåt 
 • Arbeta med cirkulerande rörelser 
 • Hitta en bra rytm och hastighet 
 • Tryck ut knutar med hjälp av knogar och armbågar 
 • Lägg mycket fokus på axlar, nacke och skuldror 
 • Se till att den som blir masserad är tyst och försöker stänga av mentalt 

Viktigt att tänka på när du ger massage

För att använda rätt massageteknik och hitta ett jämt tryck gäller det att du använder underarmar, händer och fingrar. Var uppmärksam på andningen, låt mottagaren andas in djupt och långsamt under massagen. Du kan använda olja eller lotion som underlättas för händerna att glida över huden. När du får massage ökar blodcirkulationen och spänningen i musklerna minskar. Kroppen släpper även ut endorfiner som verkar smärtstillande och  oxytocin som verkar lugnande. Massor av bra saker helt enkelt. Det är därför massage hjälper oavsett om du är stel i nacken, spänd i axlarna eller om du behöver stressa ner. Om du får du massagen hemma är du säkert även mer avslappnad, vilket ökar effekten av behandlingen.

Massage-tips för hemmet

 • En hand på varje sida av ryggraden och dra sakta upp och ner 
 • Lägg händerna på axlarna och krama växelvis samt jobba utåt längs armarna 
 • Använd fingertopparna och gör små cirklar längs hela nacken 
 • Lägg en hand mellan dina händer och massera handrygg och handflata 
 • Gör gnuggningar med handloven längs hela ryggrad och ut på skulderbladen 
 • Använd växelvis handflatorna för att stryka från nedersta delen av magen och uppåt 

Jag vill lära mig stresshantering

Efter massagen

Avsluta massagen med avkopplande stämning där mottagaren långsamt kan komma tillbaka efter sin behandling. Testa att tända ljus, spela lugn musik eller läs en bok tillsammans för att gemensamt avsluta massagen. Efter massagen är det viktigt att mottagaren fortsätter vila från ansträngande aktiviteter – ladda istället all kraft och energi så kommer du känna dig fullkomligt uppladdad till dagen efter.

Senast uppdaterad: 14 feb 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-13

6 saker du aldrig ska göra när du är stressad

"Stressad på jobbet?" kan idag nästan upplevas som en retorisk fråga, är inte alla det? Enligt Statistiska Centralbyrån är stress i arbetslivet något som ökar kraftigt. Vi behöver helt enkelt all hjälp vi kan få för att ta itu med problemet! kurser.se har listat 6 saker du aldrig bör göra när du är stressad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-12

5 tecken på att du är högkänslig

Har du fått höra att du är överkänslig, att du överreagerar, eller att du är blyg? Kan du uppleva euforisk lycka av småsaker? Har du lätt för att sätta dig in i andras känslor? Då är det mycket möjligt att du är en högkänslig person. Nedan listar vi fem av de allra tydligaste tecknen på att du är högkänslig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-07

Topp 10 inom kropp och hälsa

Funderar du på att gå en kurs med fokus på hälsa och undrar vilka kurser som toppar listorna? Då bör du spana in den här artikeln! Här har vi samlat kurser.se:s tio mest populära kurser inom kropp och hälsa.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️