11 apr 2023

Träna utomhus

Att träna utomhus är ett utmärkt sätt att få frisk luft, stärka kroppen och öka välbefinnandet. Tränar du hellre utomhus än stänger in dig på ett gym? Då kan de här träningsformerna vara något för dig!

Se alla kurser i utomhusträning

1. Löpning

Springa är någonting som de flesta kan göra. Det som är bra med löpning är att det inte behövs speciell utrustning för att utöva sporten. Se till att du har kläder efter väder och ett par bekväma skor. Om du är nybörjare rekommenderas intervaller att börja med. Spring i några minuter, gå i några minuter och upprepa. När du känner dig redo ökar du antalet minuter som du springer och minskar antalet minuter du går. När du kommit in i din löpträning kan du istället börja mäta tiden som går för en viss distans. Sätt mål för din träning, exempelvis att du springer en extra kilometer i månaden, eller på mindre antal minuter. Skriv sedan upp dig för ett lopp för att ha en riktig morot att nå.

2. Parkträning

Under vår och sommar kan du hitta olika gruppträningar i parker. Parkträning ger dig tillfälle att vara ute i friska luften och naturen, samtidigt som du får träna i grupp och träffa människor. Innehållet på parkträningen varierar beroende på vem som arrangerar den, du kan hitta alltifrån Thai Chi till styrketräning. En annan form av parkträning som med fördel utförs utomhus är yoga. Då behöver du bara en yogamatta eller annat underlag för att komma igång.

3. Utegym

I många städer runt om i världen har det byggts utegym som är fria att använda. Utegymmen fokuserar på styrketräning och verktygen påminner om de som finns i ett traditionellt gym. Det passar perfekt att avsluta ett löppass vid ett utegym för att få det bästa av konditionsträning och styrketräning på samma gång. Skriv till fördel upp vilka delar av utegymmet du använder och träna i set. Ett set (omgång) kan vara 5–15 gånger. Sedan gör du 1–3 set (omgångar) med samma antal. Tips är att börja smått för att sedan öka på, så att din kropp kan bli starkare i ett hälsosamt tempo.

4. Powerwalk och stavgång

För de som har en gammal skada, känsliga leder eller vill starta igång träningen lite smått passar powerwalk eller stavgång. Power walking innebär gång i högt tempo med armar som svingar. Meningen är att du ska få upp pulsen men ändå inte anstränga leder och knän lika mycket som du skulle om du sprungit. Om det känns bra kan du gärna lägga till vikter vid armar och ben för att få extra styrketräning. Stavgång är även det ett hälsosamt val för dig som vill träna mer utan att påfresta leder. Här går du i rask takt med stavar i händerna för att aktivera hela kroppen. Powerwalk och stavgång passar utmärkt att göra på en daglig basis – glöm inte att stretcha efteråt bara!

5. Skogsträning

Att träna i skogen är inte bara trevligt för naturens skönhets skull – skogen innebär även naturligt utmanade hinder som du kan använda i din träning. Om du är i skogen kan du välja att springa eller powerwalka utanför stigen. Ojämn mark, rötter, backar och stenar utgör perfekta hinder som förbättrar din balans. Det passar utmärkt att träna i skogen tillsammans med en hund, då ni inte behöver oroa er för bilar och hunden får utforska spännande skogsstigar. Du kan även använda naturens egna föremål för styrketräning, såsom armträning med en stor sten eller balans på fällda träd. 

6. Trappträning

En träningsform från Los Angeles har blivit allt populärare i Sverige – trappträning. Det här är bra träning för både kondition, ben och rumpa. Leta upp på en brant och lång trappa. Värm upp genom 10 minuter gång eller löpning till trappan. Spring uppför trappan så snabbt du kan och gå ned. Upprepa detta 10–20 gånger. Avsluta med 10 minuters gång eller löpning. Om du vill utveckla din trappträning så kan du lägga till grodhopp, jämfota hopp, utfall och höga knän.

Tycker du att det är svårt att komma igång med träningen själv?

💪 Hitta kurser inom hälsa och friskvård här!

Senast uppdaterad: 11 apr 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-09-22

7 distanskurser som lindrar din stress

Har du fastnat i ett destruktivt stressmönster? Längtar du efter att känna mer balans och glädje i din vardag? kurser.se listar här 7 distanskurser som lindrar din stress och hjälper dig att skapa en mer harmonisk, glädjefylld tillvaro.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-30

5 spirituella kurser

Är du intresserad av den andliga världen? Tycker du att det är intressant hur olika energier kan påverka vardagen? Då kan en spirituell kurs vara något för dig! Vi har listat 5 kurser för dig som vill lära dig mer om det spirituella!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-31

Kost och näring – vad intresserar dig?

Du som vill intressera dig mer om livets sunda vanor och hitta en kurs för att lära dig mer om kost och näring har  flera olika inriktningar att välja mellan. Vad skiljer kostrådgivare och livsstilscoach? Vad lär du dig inom idrottsnutrition? Vi reder ut olika grenar inom kost och näring och hjälper dig välja rätt inriktning.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️