Visa kurser.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en kurs? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

rädda relationen

7 tips som räddar relationen i Coronatider

Har du plötsligt börjat störa dig på hur högt din partner tuggar? Har de charmiga små egenheterna förvandlats till rena irritationsmoment under de senaste veckornas isolering? Covid19 kan onekligen sätta relationen på prov. Men med rätt mindset och lite kreativitet kan du och din partner ta er igenom den pågående Coronakrisen ännu starkare än förut.

De extrema förhållanden vi lever i till följd av pandemin sätter sina spår. Inte minst i våra relationer. Vardagsrutiner har ändrats, sociala umgängen begränsats och många par spenderar mer tid tillsammans i hemmet än någonsin förr. Krydda ytterligare med faktorer som ekonomisk stress, rastlösa barn och oro inför framtiden, och du har ett recept på friktion som även i de bästa av förhållanden kan leda till större konflikter. 

Men det behöver inte sluta i tärande bråk. Med rätt approach kan den här tiden istället innebära ett unikt tillfälle att stärka och utveckla er relation. 

7 tips som räddar relationen i (och efter) Coronatider

1. Acceptera situationen och känslorna.

Lägg märke till de känslor som dyker upp inom dig just nu. Det är påfrestande för de flesta att trampa i varandras hälar dagarna i ända. Att små irritationsmoment som smutstvätt på sovrumsgolvet ibland blossar upp till enorma proportioner, är faktiskt inte så märkligt när hela omvärlden är i gungning.

Försök att bli medveten om dina känslor och acceptera dem utan att döma eller värdera. En stunds självreflektion gör det lättare att förstå och kommunicera dina tankar och behov på ett mer genomtänkt sätt, utan att skada relationen.

2. Träna er i bättre kommunikation

Att kommunicera tydligt och respektfullt är nyckeln till varje god relation. Det gäller särskilt nu i Coronatider. Blir du irriterad över att din partner aldrig städar badrummet? Berätta, utan att gå till attack, att det betyder mycket för dig att badrummet är rent och fräscht och fråga om hen är villig att anstränga sig lite mer på den punkten? Chansen är stor att din partner inte ens tänkt på att badrummet var stökigt och mer än gärna går dig till mötes när du nu uttryckt ditt behov.

Blev du provocerad över något din partner just sa? En och samma mening kan ofta tolkas på flera sätt, så var försiktig med att leka tankeläsare. Fråga istället: “Hur menar du?” eller “kan du förklara lite mer hur du tänker?” Var också redo att verkligen lyssna på din partners behov och känslor. Ni kommer inte alltid att vara överens om allt, men genom att kommunicera öppet och ärligt kan ni bromsa många onödiga konflikter.

dejta i coronatider

3. Ta dejtandet till en ny nivå

Nu mer än någonsin, behöver ni dela roliga och romantiska upplevelser tillsammans. Boka in minst en dejt varje månad. Det kanske inte blir som förut. Biograferna är stängda, konserterna inställda, morfar är pensionär och kan inte passa små hostiga barn. Men kanske ni kan laga en lyxig middag tillsammans och avnjuta den i kvällssolen på balkongen? Anordna en spadag där ni sätter på lugn musik, tänder ljus och ger varandra avslappnande massage? 

Varför inte besöka något av världens mest berömda museum? Flera museer erbjuder just nu gratis virtuella besök. Vad sägs om att ta en tur i Sixtinska kapellet i Vatikanen, Louvren i Paris eller The Metropolitan Museum of Art i New York? Att dejta i Coronatider kan bli en rolig utmaning som ger er nya härliga upplevelser och inspirerar er att tänka mer kreativt, även framöver.

intimitet corona

4. Prioritera intimitet

Det kan vara knepigt att få tid och lust till intimitet när du lever, äter, sover och arbetar på samma plats och med samma person dygnet runt. Inte minst om ni också delar utrymmet med barn. Ändå är intimiteten så viktig för att bevara gnistan och den emotionella närheten. Spela er favoritlåt och dansa tryckare i vardagsrummet. Ta er ett kvällsdopp i en närliggande sjö (och skippa badkläderna om ni är ensamma). Sätt på en film för barnen och lås in er i sovrummet en stund. Underskatta inte heller de små vardagliga gesterna som en kram i förbifarten, ett leende över frukostbordet eller en kärleksfull smekning över ryggen.

5. Klä upp er ibland

Att mysa runt i pyjamas hela dagen är riktigt skönt. Och varför skulle du inte passa på om du ändå jobbar hemifrån? I längden blir det däremot inte så charmigt att vecka efter vecka möta samma otvättade hår och mjukisbyxor. Bestäm er för att åtminstone en gång i veckan anstränga er lite mer för varandra. Klä upp er, kamma håret och skapa en inbjudande atmosfär där hemma.

6. Ge varandra utrymme.

Hur förälskade ni än är - tillåt varandra att andas emellanåt. Både nu och efter att Coronapandemin släppt sitt grepp, är det sunt för relationen att regelbundet ta tid för individuell återhämtning och egna intressen. Ta en promenad på egen hand, läs en bok medan din partner ser en film. Arbetar ni båda hemifrån? Sitt gärna i separata rum och värna om arbetsron. Visa varandra samma hänsyn som ni skulle visa en kollega på jobbet. Har ni barn? Turas om att ta med dem ut ur huset en stund så att ni båda får möjlighet att njuta av lite välbehövlig egentid.

dejta corona

7. Lägg ner mobilen (och datorn)

Mobilen och sociala medier är en livlina för många människor, speciellt i dessa tider av social distansering. Men samma livlina kan skapa enorm distans till dem vi har i vår fysiska närhet. Har du någonsin försökt att föra ett meningsfullt samtal med en person som samtidigt scrollar på Instagram? Då vet du hur det känns att vara någons andra eller tredje prioritet.

Försök att vara fullständigt närvarande och fokuserad när din partner talar med dig. Varför inte prova att lägga undan telefonen eller stänga ner datorn helt och hållet då och då? Det ger din partner en uppskattad signal om att inget som sker i telefonen är viktigare än honom eller henne. Använd den skärmfria tiden till att utforska och bygga upp er viktiga relation.


Ibland behöver man lite extra stöd.
Vill ni ha hjälp att komma närmare varandra och reda ut problem i relationen? I parcoaching får ni tillsammans med en utbildad coach vägledning och hjälp att ta er förbi era hinder och hitta en väg framåt.

Senast uppdaterad: 22 jun 2020

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.