Börja dansa som vuxen

Dans handlar om att använda kroppen för att gestalta och uttrycka idéer, känslor och tankar. Vill du börja dansa? Kolla hit!

Börja dansa som vuxen

Det är välkänt att en aktiv livsstil och att röra på sig har positiva effekter på din psykiska hälsa. Konversationer om vad det innebär att röra på sig vandrar ofta iväg till styrketräning, löpning eller att delta i stegtävlingen på jobbet. Känner du att ingen av de aktiviteterna passar dig eller att det är tufft att få ihop med jobb och familjeliv? Då kanske du ska testa på att börja dansa – det är aldrig försent.

Dans handlar om att använda kroppen för att gestalta och uttrycka idéer, känslor och tankar. Att dansa är en form av frihet och du kan göra det var du än är. Dansa med dina kollegor på lunchen, ensam framför spegeln eller gå en kurs med din partner – möjligheterna är oändliga. Oavsett vad ditt mål med dansen är kan du börja redan nu! Dansa dig nedåt i texten så beskriver vi de hälsofördelar som kommer med dans, några av de olika dansstilar som finns och varför det aldrig är försent att börja dansa. 

Lär dig från grunden

Många har någon gång testat på att dansa, antingen på en lektion under skoltiden eller på en nattklubb med vännerna. Oavsett din erfarenhet är det aldrig försent att börja på en danskurs. Vill du lära dig grunderna inom dansens värld är en danskurs för nybörjare perfekt för dig. Men att börja dansa som vuxen kan kännas lika läskigt som det känns spännande. En grundkurs i dans innebär att du får lära dig om de olika dansstilar som finns, klassiska danssteg och att hitta rytmen till enklare låtar. Målet är att du ska lära dig grunderna och då spelar det ingen roll om du är 20 eller 60 år när du börjar.

Danskurser för nybörjare

Återuppta takterna från unga dagar

Dansade du när du var yngre och känner att du vill kliva tillbaka in i rampljuset? Då kan en avancerad danskurs passa dig. En avancerad danskurs är ofta inriktad inom någon av de olika dansstilarna och du får möjligheten att lära dig mer invecklade danssteg, slipa på tekniken och kombinera dansstegen i koreografier.

Avancerade danskurser

Dansa med din familj

Att dansa är en perfekt aktivitet för familjen eftersom alla oavsett storlek och ålder har möjlighet att lära sig. Ibland kan det kännas svårt att få ihop träning och familjeliv så varför inte kombinera de två? Dansen kan vara den perfekta byggstenen för att få din vardag att gå ihop. Linedance är ett exempel på en en dansstil du kan lära dig tillsammans med din familj. Linedance dansas tillsammans i större grupper där ni delas upp i olika rader (lines) och följer en koreografi. Det är perfekt för familjen eftersom alla får dansa samtidigt och ni kan lära er av varandra.

Kurser i linedance

Dansa för din hälsa

Måste man vara flexibel, vältränad och ung för att börja dansa? Absolut inte! Att dansa har många fördelar, både för din psykiska och fysiska hälsa. När du dansar tränar du upp dina leder och muskler samtidigt som koordinationen mellan hjärna och kropp arbetar för fullt. Dans är en perfekt komplettering eller ersättning för “traditionell” träning och tack vare dans kan du exempelvis minska risken för demens och hålla ditt minne friskt.

Olika dansstilar du kan testa på

Idag finns det många olika dansstilar att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som passar dig. För att hjälpa dig hitta rätt har vi sammanställt en lista med förklaringar på vad de olika dansstilarna innebär.

Breakdance

Breakdance är den populäraste dansen inom streetdance kategorin och härstammar från USA:s gator och hiphop-kulturen. Breakdance baseras på snabba och akrobatiska rörelser och kräver både smidighet och styrka. Det är en perfekt stil för dig som älskar hiphop och känner att du vill involvera hela kroppen när du dansar.

Kurser i breakdance

Salsa

Salsa är en pardans som ursprungligen kommer från Latinamerika. På senare år har det även utvecklats olika stilar av dansen med mer västerländska influenser, men grundstegen är väldigt lika. Salsa är perfekt för dig som vill ta med dig en kompis eller partner på en fartfylld dans med musik som är omöjlig att stå still till.

Kurser i salsa

Afrikansk dans

Afrikansk dans är en utmaning för dig som vill träna upp din kondition och kroppskontroll. Dansen genomförs i högt tempo och det gäller att ha kontroll på alla kroppsdelar vid varje danssteg. Afrikansk dans, eller afrodans som det ofta kallas, kännetecknas av musiken med pulserande trummor som kommer få både din puls och glädje att skjuta i höjden!

Kurser i afrikansk dans

Folkdans

Vill du lära dig klassiska folkdanser inom olika kulturer är danskurser inom folkdans något för dig. Folkdans har genom historien dansats för att både fira och sörja och det som kännetecknar stilen är de utmärkande kläderna och gemenskapen. Väljer du att gå en kurs i folkdans kommer du få leva dig in i en kultur och lära dig om mycket mer än bara dans.

Kurser i folkdans

Jazz

Jazzdans är en klassisk dansstil och kopplas nära samman till musikaldans och show. Jazz passar dig som älskar att uppträda och du får tillsammans med dina kamrater ofta möjligheten att direkt efter avslutad kurs visa vad ni lärt er med ett uppträdande. En bra dansstil att ta med dig din familj på för att göra någonting tillsammans.

Kurser i jazz

Aldrig försent att börja dansa

Förhoppningsvis har du nu lärt dig att det är aldrig försent att börja dansa som vuxen. Och att det finns en dansstil för alla. Häng inte upp dig för länge på varför du borde börja utan bara gör det. Ta steget redan idag och sätt på din favoritlåt och dansa framför spegeln – visst är det fantastiskt!

Vill du lära dig mer om dans? 💃

I vår dansguide kan du läsa mer om fler dansstilar och du får till och med lära dig steg till danserna. 

Ladda ner din dansguide här


Annonser

Du kanske också är intresserad av: