Visa kurser.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din kurs? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka kurs. Läs mer här.

A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Stockholm • Dramaturgi och gestaltning i fokus

Veronica Grönte – Författarskola.se
Kursinformation
Stockholm
2 dagar
2020-11-21
2 990 - 3 690 SEK inkl. moms

Kursbeskrivning

Starta ditt skrivprojekt med de bästa verktygen! 

Funderar du på att ta tag i din skrivardröm eller har du redan satt igång och behöver hjälp att strukturera ditt material och få liv i dina karaktärer? Oavsett var du befinner dig ger min skrivmetodik dig en praktisk och vass utgångspunkt.

En skrivarkursdeltagare sa nyligen att hon tack vare mina förklaringsmodeller och övningar nu äntligen börjar förstå sammanhangen kring struktur och karaktärsgestaltning. Saker och ting faller på plats och hon tar tag i sitt skrivprojekt med förnyad glädje och tro på sig själv. 

Kursledare: Veronica Grönte, med 20 års erfarenhet av att leda skrivarkurser och författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om denna kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Denna skrivarkurs är uppskattad av både nybörjare och erfarna skribenter.

Kursen är till för dig som söker kunskap och praktiska verktyg för att kunna strukturera och gestalta din berättelse på ett sätt som berör läsaren. 

Kursen vänder sig till för dig som vill få nyckeln till berättelsens ”hemliga” rum och framgångsrikt börja använda dramaturgin i ditt skrivande. Kursen riktar sig både till dig som redan har ett skrivprojekt på gång och till dig som vill börja skriva.

Du har inte med dig färdiga texter till kursen. Vi startar från noll och skriver modelltexter under kursen.

Tidigare kursdeltagare berättar:

"Jag har gått på ett antal skrivarkurser de senaste åren; sommarkurser, helgkurser, kvällskurser hos olika studieförbund, fokhögskolor m fl och nästan allt har varit givande och kul. Man behöver lufta sitt skrivande, utsätta sina texter för andras lyssnande eller läsande samtidigt som man får del av deras alster att analysera och fundera över. Därför tänker jag fortsätta att delta i kurser, träffa nya människor, få nya intryck.

Hos Veronica har jag gått grundkurs två år i rad (!) och eftersom jag upplevt detta som spännande, intressant och roligt hoppas jag kunna få in en fortsättningskurs i min kalender år 2012. Grundkursen har givit mig tydliga verktyg som jag inte fått tidigare. Jag behöver mer struktur när jag skriver, hitta den röda tråden, lära känna mina karaktärer, få veta vad som är möjligt/omöjligt för dem att göra eller utsättas för. Ibland (ganska ofta...) skriver jag en text först och kan sedan gå igenom den, använda mina Maketescheman för karaktärer och berättarstruktur för att fundera över gestaltning, röd tråd, karaktärer och problemlösning utifrån vad jag lärt mig av Veronica. Jag ser fram emot att få vara med om en fortsatt resa tillsammans med Veronica som en suverän ledsagare!"
Maj Mod, Ekonom, Göteborg

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"En aha-upplevelse var när Veronica visade den dramaturgiska kurvan i några kortfilmer och hur de exakt på sekunden är trogen dess uppbyggnad. Tidigare har jag tvivlat på hur användbar och ”sann” den dramatiska kurvan verkligen är och tänkt att om man skriver så som man känner så blir det nog sant och bra. Det känns faktiskt som att jag äntligen har knäckt koden eller löst gåtan med dramaturgin. Grundkursen är alls ingen grundkurs. Var du än befinner dig i ditt skrivande kommer du att lära dig nya saker och få perspektiv på alla delar och moment i en berättelse."
Katrin Lindh, lärare i svenska och spanska, Jakobsberg

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"En dörr som jag inte visste fanns har öppnats in till skrivarverkstan. Nöjd över förväntan. Jag är fascinerad över mängden av strukturer och verktyg jag fått med mig. Enneagrammet som vi bekantat oss med litegrann är ett kraftfullt verktyg! Mycket roligt med Veronicas dramatiska och teatrala uttryck."

Peter Diephuis
Konsult inom IT. Management, projekt och förändringsledning, Stockholm

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Det känns som en helt ny värld har öppnat sig. Nu har jag fått de verktyg, insikter och lärdomar jag behöver för att komma vidare i mina skrivprojekt. Kunskap som Veronica förmedlade varvat med övningar och respons på texter är ett mycket bra upplägg. Verktygen jag fått är mycket användbara.

Kursen fungerade som en intensiv process, där min historia växte fram ”av sig själv” tack vare frågemallar och dramaturgiskt schema. Veronica är en inspirerande ledare, bjuder på sig själv och känns mycket kunnig."

Sonja Chyle Kauko
Väktare och receptionist, Järna

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

"Jag är mycket nöjd med helgkursen! Bättre än förväntat! Jag har lärt mig mycket om struktur och hur man kan lägga upp sin berättelse. Jag känner verkligen att jag går framåt, trodde kanske att det skulle kännas svårare. Min prestationsångest lugnade ner sig och det kändes bra att kunna läsa upp sin text för en annan kursdeltagare och få respons.

Tack vare stödfrågorna gick det också bra att ge respons. Veronica är inspirerande och pedagogisk, skapar en trygg miljö för lärande och utveckling. Enneagrammet verkar intressant. Det kommer att hjälpa mig att skapa trovärdiga karaktärer."

Ann-Carine Lyckhagen
Administrativ assistent, Stockholm

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Nya dörrar har öppnats! Kursen når över min förväntan! Har fått ny glädje i skrivandet och mycket inspiration. Karaktärerna kliver fram och blir levande. Glad att jag anmälde mig. Nu är jag på banan igen!"

Britt Jacokson
Pensionär, Värnamo

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Kursen har gett mig mer än jag förväntade mig. Har fått bra verktyg för struktur och gestaltning som inspirerat på ett oväntat sätt. Jag har fått nya sätt att tänka. Veronica är en mycket god ledare."

Elisabet Lindqvist
Skötare inom psykiatrik vård, Stockholm

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Veronica är otroligt tydlig och pedagogisk med en stor dos av inspiration! Hon levandegör alla exempel. Nu efter kursen är huvudet fullt av idéer och jag längtar efter att börja använda materialet. Jag har fått nya verktyg både till mitt eget skrivande och till min undervisning i skrivande, vilken var min förhoppning.

Så här vill jag sammanfatta kursen: Med fast vägledning och tydlig struktur får man redskap för att utveckla sin fantasi och sitt skrivande.

Bildkorten fungerade mycket bra som inspiration och som ett verktyg för att ”smalna av” tankarna in på ett spår, så att jag inte fastnade i ett tomrum av tankar och prestationskrav."

Lena Diephuis
Lärare på mellanstadiet, Stockholm

​- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Jag har läst Pennvässaren och deltagit i Veronicas skrivarkurs. Det viktigaste som jag lärde mig på helgkursen och som jag fått bekräftelse på då jag läst Pennvässaren är att jag behöver så frön, plantera kommande händelser och inte avslöja för mycket för läsaren. Att i stället skapa nyfikenhet och intresse är viktigt. Jag har lärt mig att använda fler verb och färre adjektiv. Att måla bilder med ord så att läsaren själv skapar sina inre bilder och känslor är avgörande för läsupplevelsen."

lillu Sandström-Viitala
Psykosyntesterapeut med magisterexamen i pedagogik, Helsingfors

 

Video

Veronica Grönte berättar i filmen om sin skrivarkurs: Grundkurs i dramaturgi och gestaltning.

   

Kostnader

Boka-tidigt-pris: 2 990 kr (inkl. moms)vid bokning senast ca en månad före kursstart.
Pris: 3 490 kr (inkl. moms)

Kursledare

Jag heter Veronica Grönte och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren (Studentlitteratur 2002).

Sedan 1993 har jag ägnat mig åt att försöka förklara de dramaturgiska sambanden. Mina egna modeller, symboler, grafer och övningar har visat sig skapa insikter hos mina kursdeltagare och lett deras skrivutveckling framåt. 

Sedan 1997 har jag inbjudit till både skrivarkurser för allmänheten och fortbildningsprocesser för pedagoger i grund- och gymnasieskolan. Sedan ett antal år tillbaka möter jag även grundskoleelever med mina skrivarverkstäder inom ramen för "Skapande skola".

Oavsett målgrupp får jag ständigt höra att min metodik är verkningsfull, eftersom den inte endast bjuder inspiration medan kursen pågår, utan tillför nya insikter och tankemönster. 

Mitt företag heter Divendo - Kreativ undervisning och jag arbetar sedan många år heltid med min mission, att var och en som önskar utveckla sitt skrivande ska få de verktyg som behövs för att lyckas.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om A och O är dramaturgin • Helg-skrivarkurs i Stockholm • Dramaturgi och gestaltning i fokus.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 76 recensioner.

Shahla, lärare
(5)
Jag har fått större förståelse för de olika termerna inom dramaturgin. Fick klarhet i hur jag kan gå vidare när jag vill skriva en bok.
Pia, VD
(4)
Har fått bra verktyg. Har funnit många sätt som jag ska använda när jag ska se över min grundstory. Det kommer att hjälpa mig. Veronica är en mycket duktig ledare. Entusiasmerande och stöttande.
Fanny, studerande
(5)
Dramaturgin och berättarmodellen klargör det vi undermedvetet känner till men inte kan sätta ord på. Dramaturgin och de verktyg som Veronica har skapat tydliggör varje steg i berättelsen. Veronica är tydlig och klar med vad som gäller och vad som förväntas, på ett snällt sätt.

Veronica Grönte – Författarskola.se

Välkommen till Författarskolan.se

Få bästa starten på ditt skrivprojekt hos Författarskola.se 

Författarskola.se ger dig verktyg för att få bästa starten på ditt skrivprojekt. Under skrivarkurserna tar jag hjälp av mina egna symboler, grafer och min röda tråd för att förklara hur en berättelse är uppbyggd, alltså hur berättandets grammatik ser ut. Vi analyserar...


Läs mer och visa alla kurser med Veronica Grönte – Författarskola.se
Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 76 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 535 recensioner.
Läs recensioner
Skrivarkurser med Författarskola.se

Författarskola.se erbjuder skrivarkurser för både nybörjare och erfarna skribenter. Här reflekterar två tidigare kursdeltagare över vad skrivarkurserna har gett dem.

Läs mer

Liknande kurser