Visa kurser.se som: Mobil

5 tecken på att du är nära att gå in i väggen

Stress är något de allra flesta upplever då och då. Det kan upplevas som en självklar del av vardagen, men det finns en gräns som är farlig att passera. Om du upplever stark stress under en längre tid riskerar du nämligen att drabbas av utmattningssyndrom. Du riskerar att gå in i den ökända väggen. Vi på kurser.se har tagit fram fem varningstecken du bör vara uppmärksam på för att undvika det!

Är du nära att gå in i väggen? 5 symptom att se upp för

Hur känns det att gå in i väggen? Själva insjuknandet är ofta en långdragen process som kan te sig olika för alla, men det finns en del typiska tecken som ofta är gemensamma för de som drabbats av utmattningssyndrom. Nedan listar vi fem av de vanligaste symtomen du bör se upp för så att du kan bromsa i tid.

1. Ditt minne sviktar

Kanske minns du inte vad du gjorde i helgen när kollegan frågar måndag morgon, kanske är du inte helt säker på att du låste ytterdörren imorse, eller kanske glömde du bort att gratta din mamma på födelsedagen i år igen. För en del går det så långt att de inte minns hur de tog sig hem från jobbet. Oavsett vad det gäller är det obehagligt när minnet inte fungerar som det ska, och det är en tydlig varningssignal på utbrändhet.

2. Du återhämtar dig aldrig

Hur mycket du än sover, vilar på soffan eller avbokar fritidsaktiviteter tycks du aldrig kunna varva ner ordentligt. Ett tydligt tecken på att väggen är nära är att du trots regelbunden vila aldrig riktigt återhämtar dig. Detta kan gälla såväl fysisk som psykisk återhämtning – ditt batteri tycks aldrig bli fulladdat, vad du än gör.

3. Ditt immunförsvar är ett minne blott

Hinner du knappt bli frisk från din senaste förkylning innan nästa är på intåg? Har du haft feber fler gånger än du kan räkna under det gångna året? Det kan tyda på att du håller på att bli utmattad. Den konstanta stressen leder till att ditt immunförsvar blir försvagat och du känner dig aldrig riktigt frisk.

4. Din stubin är kortare än någonsin

Om du är på väg att gå in i väggen är det inte ovanligt att du är lättirriterad och arg. Att missa bussen är plötsligt katastrof och att din sambo har glömt att tömma diskmaskinen är numera förenat med intensiv irritation, eller till och med ilska. Allt och alla är helt enkelt irriterande. 

5. Din kropp säger ifrån

Tryck över bröstet, ljudkänslighet eller återkommande huvudvärk och yrsel – alla dessa är typiska fysiska utmattningssymtom som måste tas på allvar. Om du misstänker att du är på väg att gå in i väggen gäller det att vara uppmärksam på din kropps varningssignaler. 

Hur undviker man att gå in i väggen?

Att gå in i väggen eller att diagnostiseras med utmattningssyndrom blir allt vanligare. Enligt KRY har antalet sjukskrivningar till följd av utmattningssymtom sexdubblats sedan 2010. För att detta ska minska gäller det att öka kunskapen kring vilka tecken och symtom man bör se upp för. Tyvärr uppmärksammas signalerna ofta för sent. Därför är det även viktigt att arbeta förebyggande med stresshantering och återhämtning.

Kurstips: Återhämtningsprogram – distans

Senast uppdaterad: 29 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-13

6 saker du aldrig ska göra när du är stressad

"Stressad på jobbet?" kan idag nästan upplevas som en retorisk fråga, är inte alla det? Enligt Statistiska Centralbyrån är stress i arbetslivet något som ökar kraftigt. Vi behöver helt enkelt all hjälp vi kan få för att ta itu med problemet! kurser.se har listat 6 saker du aldrig bör göra när du är stressad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-30

Lär dig något nytt - 5 populära distanskurser

Skulle du vilja lära dig något nytt, investera i din personliga utveckling eller kanske hitta en ny hobby? Gå en distanskurs! Genom att gå kurs på distans kan du välja vilken tid och plats som passar just dig. Utbudet på distanskurser är stort och här har vi samlat några populära kategorier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-13

Därför kan en kurs stärka förhållandet - 5 tips på kurser för par

Pirrar det fortfarande på precis samma sätt nu som i början när du och din partner blev tillsammans? Inte? Här är tipsen på 5 kurser som kan stärka er relation och blåsa in ny romantik i förhållandet igen.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.