Visa kurser.se som: Mobil

Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
32 timmar
2019-09-19 18:00
2 295 SEK

Kursbeskrivning

Kustskepparintyget är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.
Vi går igenom vad du ska tänka på om du åker båt utomlands, hur du navigerar säkert i mörkret med hjälp av fyrar och hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs. Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.
Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.

INNEHÅLL
Du lär dig om lanternor, fyrar, kompass, bestickföring, miljö, mörkernavigering, säkerhet ombord samt principerna för GPS, radar och SRC/VHF och elektroniska sjökort. Vi tar även upp miljöaspekter av att vistas till sjöss och går igenom strömtriangel och hur den fungerar. Du får den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs.

UPPLÄGG
Vi träffas åtta kurstillfällen en gång i veckan under våren och avslutar kursen med prov och examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Vid godkänt prov examineras du och får en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

I kursen anordnas även praktikpass på båt i Vättern. Dessa tillfällen går utöver kurstillfällena och planeras i samråd med ledaren, oftast äger det rum en lördag eller en söndag. Kaffe och smörgås ingår i praktikturen som sker på M/S Pricken. Dagpraktik (som är obligatorisk för kustskepparintyget) sker med utgång från Askersunds hamn medan mörkerpraktik (som rekommenderas för kustskepparintyget) utgår från Motala. 

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förarintyg. För att tentera för kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år.

Observera att kursen kräver en hel del studier hemma om du ska klara examinationen.

EXAMINATION
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Du får en stämpel i din blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning efter fullgjort samt godkänt prov och examination för Kustskepparintyg. Härefter kan du fylla på din kompetens med ytterligare sjölivsutbildningar som då också tas med i ditt intygshäfte. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

KURSLEDAREN
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursmaterialet inhandlas av dig själv till start: "Fritidsskepparen" av Ramberg-Utterström (2017), kurs- & arbetsbok till kustskepparen, Sjötrafikföreskrifterna, Sjökort 61 och 93(WGS-84), Kort 1, passare och transportör, penna och linjal.
Materialet går att köpa på www.nautiska.se eller www.bryggboden.se
Kostnad för examination (450 kr) och praktik (500 kr) tillkommer. Examinationsdatum planeras tillsammans med ledaren.

ANMÄLAN OCH KALLELSE 
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.
Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen. Ange gärna även huruvida du har genomgått båtpraktik eller ej, står i din blå intygsbok (skriv i meddelandefältet).

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Det som förr kallades för "skepparexamen" motsvaras i huvudsak av kustskepparintyget.

Du kan även läsa kustskepparintyget som helgkurs hos oss om det är ett alternativ för dig.

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Tips på vidareutveckling; Efter avslutad kurs erbjuder vi fortsättningskurser. Prata med din kursledare så får du hjälp att hitta rätt nivå.

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.

Medborgarskolan ger 10 procent rabatt till Svenska Sjös kunder på alla sjölivskurser och Svenska Sjö ger 10 procent rabatt på försäkring till kunder som har nautisk kompetens (minst kustskepparintyg).

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

Nyckelord kustskeppare

 

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner