Visar 1-20 av 44 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 44 träffar
1
2
3

Mer om barnteater

De flesta får kontakt med teater redan som barn. På dagis gör man olika teaterövningar, man sjunger, dansar och spelar spel. Att leka med sin kompis skulle man kunna kalla för en form av skådespel. På kurser i barnteater får ditt barn chansen att återspegla sagor och spela upp klassiska historier från barnböcker och liknande.

Teaterkurser för barn spelar mycket på att utveckla fantasin och lära sig att uttrycka sig. Självklart blir det mycket lek då fokus ligger på att barnen ska ha kul. Det finns teaterkurser för barn i alla åldrar, även för dina allra minsta. Många kurser avslutas med att barnen sätter ihop en pjäs där de får möjlighet att prova på hur det känns att stå på scenen och klä ut sig i olika kostymer.

Kurser i barnteater

Det finns kurser för barn i alla åldrar och innehållet i kursen anpassas efter barnens ålder. När barnen är mindre gör man ofta mycket fantasi- och uttrycksövningar som blandas med sång och dans. Då handlar teatern mer om att röra på sig och kanske försöka förmedla en historia eller ett budskap på en enklare nivå. 

När dina barn blir lite större kan man inkludera övningar i hur man talar starkt och man har fokus på att lära sig improvisera samt lära känna varandra i gruppen. Självkänsla och självförtroende genomsyrar kursen och man lägger fokus på att alla ska känna sig trygga i gruppen.

Allteftersom barnen blir större kan pjäserna bli längre och de kommer närmare känslan att faktiskt bli skådespelare. Gemensamt för alla åldrar är att lära sig samspela i gruppen, bli trygga med varandra och att använda kroppen. I teater är det viktigt att visa känslor och handlingar med kroppsspråk, ansiktsuttryck och ord och detta är något man utvecklar genom övning. De allra flesta teaterkurser avslutar terminen med en pjäs som visas för föräldrar.

Musikal för barn

Det finns även musikalkurser för barn som är nyfikna på teater men vill lägga större fokus på sång, dans och musik. För många barn är teater och musik starkt sammankopplat och musikal kan kännas som en naturlig väg att gå om man vill uttrycka sig. 

Att se på teater som barn

Det finns många teaterföreställningar som är speciellt riktad till en barnpublik. För de allra minsta barnen är det vanligt med dockteater. Den svenska barnteatern har en varierad repertoar med bland annat dramatiserade barnböcker, sagospel, bearbetade klassiker, rena formexperiment och samhällsengagerad dramatik.

Jämför kurser
Maja förstår människor genom teater
Calle Flygare Teaterskola

- Det är något väldigt fint att komma så intimt nära varandra och utvecklas som en grupp, säger Maja Turesson som har gått flera teaterkurser på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. 

Läs mer