Visa kurser.se som: Mobil

Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
32 timmar
2021-03-04 18:00
2 695 SEK

Kursbeskrivning

Kustskepparintyget, som förr kallades för "skepparexamen", är kursen för dig som vill fördjupa dina navigations- och sjölivskunskaper ytterligare efter grundkursen Förarintyg för båt.

Kustskepparintyget är ett krav i Sverige om du ska framföra en fritidsbåt/ett fritidsskepp som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter eller mer.

Kustskepparintyget är ett intyg för fritidsbåt som intygar att du har kunskap om sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt i skyddade och oskyddade farvatten.
Du får även kunskap om vad du behöver tänka på när och om du kör båt utomlands samt hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs.

I den här kursen får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs!

I kursen erbjuds du möjlighet till båtpraktik för att öva vissa praktiska moment.

Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Kustskepparintyg.

Innehåll
-Praktiskt sjömanskap
-Kompass, lanternor och fyrar, utmärkningssystem och fyrbelysningssystem
-Befälhavarskyldighet
-Bestickföring
-Färd- och ruttplanering samt metoder för navigering
-Principer för radiokommunikation SRC/VHF, GPS och radar samt elektroniska sjökort
-Miljöaspekter av att vistas till sjöss
-Väder och vind
-Strömtriangel och hur den fungerar
-Säkerhet och sjukvård ombord 

Förkunskaper
Förarintyg. För att tentera för kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år.

Du måste även ha intyg på båtpraktik i dagsljus, se din blå intygsbok. Meddela gärna i meddelandefältet vid anmälan huruvida du har genomgått praktiken eller inte. Båtpraktik ordnas i kursen om du inte har detta.

Upplägg
Vi träffas en kväll i veckan, samma dag och tid i en kurslokal hos Medborgarskolan Teknikringen 7 i Mjärdevi.
Ingen kurs röda helgdagar. Gruppen kommer själv överens om kurstillfällen under skollov.
Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd t ex pga ledares sjukdom kommer kursen att förlängas med samma antal tillfällen.

I den här kursen bör du studera kursmaterialet hemma mellan kurstillfällena för att hänga med i kursen och slutligen klara examinationen.

Examination
Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Kustskepparintyget. Datum för detta kommer kursledaren överens om med gruppen.

Examinationen äger rum i våra lokaler i Mjärdevi. Examinationskostnaden betalas direkt till examinatorn via kontoöverföring eller Swish.
Tariff för de olika examinationerna inom våra olika sjölivskurser (fr o m 1/9 2020):
625 kr   Förarintyg, Kustskepparintyg, SRC
350 kr   Seglarintyg
500 kr   Övriga intyg
65 kr     Blå intygsboken

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

Provet sker enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Läs gärna mer om NFB här http://www.nfb.a.se/
Det är tillåtet att använda miniräknare vid tentamen, dock får man ej använda mobiltelefon, surfplattor, smartklockor mm. Dessa ska vara undanstoppade under hela förhöret.

Båtpraktik
I samband med kursen erbjuds båtpraktikpass på Vättern i vår praktikbåt M/S Pricken med avgång från antingen Motala eller Askersund.

Dagpraktik är obligatorisk för kustskepparintyget och sker med utgång från Askersunds hamn medan mörkerpraktik (som rekommenderas för kustskepparintyget) utgår från Motala. 

Båtpraktiken tar ca 4 timmar att genomföra och ger dig intyg på genomförd båtpraktik där vissa moment ingår för säkerhet och praktiskt handhavande på sjön. Kostnad för båtpraktiken inkl kaffe och smörgås 550 kr.

Kursledaren föreslår för gruppen ungefärligt datum för när praktiken bör göras och då kan du själv anmäla dig via webbsidan https://prickens.se/utbildning.html

Kursmaterial
Kostnad för kursmaterial tillkommer med ca 600 kr.

Du införskaffar materialet själv innan första kurstillfället och det du behöver är följande:
-Kurslitteratur: Textbok "Kurs och bäring" samt övningsbok Öst "Kurs och bäring" av Nordström, Nina (16:e uppl)
-Övningssjökort 61 och 93(WGS-84)
-Sjötrafikföreskrifterna
-Kort 1
-Passare och transportör
-Blyertspenna och sudd

Information om vilket kursmaterial du behöver införskaffa kommer även att stå i din kallelse.

Materialet kan du köpa från t ex www.sjoshopen.se eller www.bryggboden.se

Vid examinationen behöver samtliga deltagare eget material.

Anmälan och kallelse
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan. Vi reserverar oss för att kursen kan komma att byta dag eller tid eller ställas in pga för få anmälda.
Ju tidigare du anmäler dig desto större chans att kursen kommer till start. Om kursen skulle ha för få anmälda meddelar vi dig 1-2 veckor innan kursstart.

Vi reserverar oss för eventuell framflyttad kursstart, ändrad dag och/eller tid. Vi kontaktar dig alltid innan förändring och du har då rätt att avboka din plats kostnadsfritt.

Kallelse till kursen skickas till dig via mejl ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften om du inte direktbetalar kursen vid anmälan. I kallelsen följer även information om kursmaterial och eventuella entrékoder.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Kursledare
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Rabatter
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/föräkringsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

Vi har även bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Information om hur du tar del av rabatten följer i kallelsen.

Anpassning efter coronapandemin
Utefter rådande läge har vi begränsat antalet deltagare i våra kurser och placerar grupper i stora salar så deltagare kan hålla avstånd till varandra. Vi försöker att minska smittspridning genom att bland annat desinficera tagytor i våra lokaler. Vi ber dig att följa myndigheternas rekommendationer kring t ex handtvätt; tvätta gärna händerna innan och efter att du vistas i kurslokalen samt delta inte om du har symptom på förkylning. 

I det fall som myndigheterna skulle begränsa möjligheten till att hålla vanlig klassrumsundervisning kommer kursen att hållas på distans via en mötesplattform, alternativt får du en rekommendation på annan möjlighet att följa samma kurs. Du får all info du behöver inför distansundervisning i förekommande fall.

Bra att veta
Efter avslutad kurs får du tips på hur du kan fördjupa dina kunskaper.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss så kan vi stötta er på olika sätt; med lokal, ledare, material osv.

Är ni en båtklubb som är intresserad av föreläsning inom sjöliv, att gå på kanaler i Europa, sjöräddning, praktiska tips inom sjölivet. Hör av er till linkoping@medborgarskolan.se

Ge bort kursen! Du vet väl om att vi har presentkort på kurser? https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/presentkort/

Välkommen till en av Medborgarskolans alla kurser och föreläsningar!

 

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner