Visa kurser.se som: Mobil

Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Växjö
15 timmar
2021-02-10 18:00
1 300 SEK

Kursbeskrivning

En kurs i kustskepparintyg är en fortsättningskurs för dig som har förarintyg. Kustskepparintygskursen ger dig all den kunskap du behöver för att göra en längre färd, kanske över Ålands hav, eller till Gotland? På kursen i kustskepparintyg får du bland annat lära dig om navigering utomskärs och till havs, mörkernavigering och säkerhet ombord. Fördjupning i faktorer som deviation, missvisning, strömmar och avdrift. Vill du ta kustskepparexamen? Ett kustskepparintyg är ett intyg som visar att du har tillräckliga teoretiska kunskaper om att framföra en fritidsbåt i såväl skyddade som oskyddade farvatten, i dagsljus såväl som i mörker, i god sikt såväl som i nedsatt sikt samt hur du visar gott sjömanskap. Har du ett skepp (minst 12x4 meter) är Kustskepparintyg ett krav.

INNEHÅLL:
Du lär dig:

 • Lanternor
 • Fyrar
 • Kompass
 • Bestickföring
 • Mörkernavigering
 • Navigering utomskärs och till havs.
 • Sjösäkerhet ombord och principerna för GPS.
 • Du får den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs
 • Elektroniska sjökort
 • Miljöaspekter av att vistas till sjöss.
 • Strömtriangel och hur den fungerar.

UPPLÄGG:
Kursen pågår 5 tillfällen varannan onsdag 18:00-21:00 (planerad start 10/2 2021 och sista tillfället 10/3) och efter avslutad kurs anordnas examination för Kustskepparintyg, kostnad för examen betalas till provförrättaren. Vi tar in lite färre deltagare p.g.a. rådande samhällsläge, men vi öppnar möjligheten för dig att delta hemifrån online i realtid samtidigt som kursen sker fysiskt på plats i våra lokaler. Meddela oss om du är intresserad av detta upplägg.

FÖRKUNSKAPER:
Inga förkunskaper krävs, men för examination till kustskeppare krävs godkänt förarbevis och intyg om genomgången "båtpraktik dag".

KURSMATERIAL:
Kostnad för kursmaterial tillkommer. Medborgarskolan samarbetar med Bokus och Akademibokhandeln och kan därför erbjuda alla kursdeltagare rabatter på böcker, 6% på www.bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Läs mer om rabatterna här: http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Grundboken hittas här: https://www.bokus.com/bok/9789172237070/navigation-och-sjomanskap/

Övningsboken hittas här: https://www.bokus.com/bok/9789172237612/navigation-och-sjomanskap-ovningsbok-for-fritidsbatar-inomskars-och-utomskars/

Kursen använder följande utbildningsmaterial:
- "Navigation och sjömanskap", grundbok och övningsbok (inköps före kursen av deltagaren)
- Sjökort 931 (tillhandahålles av ledaren)
- Bestick & linjal (tas med av deltagaren)

KURSLEDARE:
Petter Magnusson är Folkhögskolelärare. Han har undervisat i navigation och sjöväder sedan 2001 och har varit kursledare inom Medborgarskolan sedan 2006. Petter är behörig förhörsförrättare för NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) och har även en bakgrund inom försvarsmakten. Segelbåten finns i Kalmarsund, ett hav att fortfarande upptäcka.

BRA ATT VETA:
Efter att kursen i teori är genomförd, kommer det att finnas möjlighet att avlägga ert prov. Denna avgift ingår inte utan ni betalar direkt till Provförrättaren som är på ca 625 kr per prov. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok (kostnad: 65kr), denna fyller du sedan på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

ANPASSNINGAR EFTER CORONAPANDEMIN
Utefter rådande läge har vi begränsat antalet deltagare i våra kurser så deltagare kan hålla avstånd till varandra. Vi försöker minska smittspridning genom att bland annat desinficera tagytor i våra lokaler. Vi ber också deltagare att inte i onödan vistas väntande i våra lokaler så vi minimerar samlingar. Vi ber dig att följa myndigheternas rekommendationer kring t ex handtvätt; tvätta gärna händerna innan och efter att du vistas i kurslokalen samt delta inte om du har symptom på förkylning.
I det fall som myndigheterna skulle begränsa möjligheten till att hålla vanlig klassrumsundervisning kommer kursen att hållas på distans via en mötesplattform, alternativt får du en rekommendation på annan möjlighet att följa samma kurs. Du får all info du behöver inför distansundervisning i förekommande fall.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner