Visa kurser.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en kurs? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Kursinformation
Motala
27 timmar
2 295 SEK

Kursbeskrivning

Ta båtkörkortet genom en förarintygsexamen! Förarintyg för båt kallas ibland för förarbevis båt, båtkörkort eller skärgårdsskeppare. Alla har samma innehåll med målet att du ska lära dig hantera din fritidsbåt, såväl du som seglar eller kör motorbåt. Detta är grundkursen för dig som är nybörjare på båtar.

För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på.

Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Här lär du dig att säkert navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt.

I kursen erbjuds även ett båtpraktikpass med praktiska moment för säkerhet till sjöss.

Kursen passar såväl för seglare som motorbåtsförare.  Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs men vana av att vara på sjön är en fördel.

Upplägg
Vi träffas en kväll i veckan, samma dag och tid i en kurslokal hos Motala Vätterfiskeklubb på Fabriksgatan 32.
Ingen kurs röda helgdagar. Gruppen kommer själv överens om kurstillfällen under skollov.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd t ex pga ledares sjukdom kommer kursen att förlängas med samma antal tillfällen. I den här kursen bör du studera kursmaterialet hemma mellan kurstillfällena för att hänga med i kursen och slutligen klara examinationen.

Examination
Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. Datum för detta kommer kursledaren överens om med gruppen. 

Examinationskostnaden betalas direkt till examinatorn via kontoöverföring eller Swish.
Tariff för de olika examinationerna inom våra olika sjölivskurser (fr o m 1/9 2020):
625 kr   Förarintyg, Kustskepparintyg, SRC
350 kr   Seglarintyg
500 kr   Övriga intyg
65 kr     Blå intygsboken

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör.
Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.  Provet sker enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Läs gärna mer om NFB här http://www.nfb.a.se/

Båtpraktik
I samband med kursen erbjuds även ett båtpraktikpass på Vättern i vår praktikbåt M/S Pricken med avgång från antingen Motala eller Askersund. Båtpraktiken tar ca 4 timmar att genomföra och ger dig intyg på genomförd båtpraktik (vilket är ett krav om du även vill läsa kustskepparintyget) där vissa moment ingår för säkerhet och praktiskt handhavande på sjön. Kostnad för båtpraktiken inkl kaffe och smörgås 500 kr 

Kursledaren föreslår för gruppen ungefärligt datum för när praktiken bör göras. Då kan du själv anmäla dig via webbsidan https://prickens.se/utbildning.html

Kursmaterial
Kostnad för kursmaterial tillkommer med ca 600 kr. Du införskaffar materialet själv innan första kurstillfället och det du behöver är följande: -Kursbok "Fritidsskepparen" av Ramberg-Utterström
-Övningssjökort 616
-Passare och transportör
-Blyertspenna och sudd

Information om vilket kursmaterial du behöver införskaffa kommer även att stå i din kallelse.

Kursmaterialet går t ex att köpa som utbildningspaket hos Bryggboden AB Bok och sjökort: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/utbildningspaket-for-medborgarskolan/ovriga-medborgarskolor/forarintygspaket-ostkusten-fritidsskepparen.html
Passare, transportör mm: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/utbildningspaket-for-medborgarskolan/kungalvstenungsundorust/bestickpaket-modern.html

Vid examinationen behöver samtliga deltagare eget material i form av sjökort, passare, transportör.

Anmälan och kallelse
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.
Vi reserverar oss för att kursen kan komma att byta dag eller tid eller ställas in pga för få anmälda.
Ju tidigare du anmäler dig desto större chans att kursen kommer till start.

Om kursen skulle ha för få anmälda meddelar vi dig 1-2 veckor innan kursstart. Vi reserverar oss för eventuell framflyttad kursstart, ändrad dag och/eller tid. Vi kontaktar dig alltid innan förändring och du har då rätt att avboka din plats kostnadsfritt.

Kallelse till kursen skickas till dig via mejl ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften om du inte direktbetalar kursen vid anmälan.

I kallelsen följer även information om kursmaterial och eventuella entrékoder.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Kursledare
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Rabatter
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/föräkringsnummer vid anmälan.

För dig som är medlem i Motala Vätterfiskeklubb ges 20% rabatt, ange vid kallelse.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

Vi har även bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Information om hur du tar del av rabatten följer i kallelsen.

Anpassning efter coronapandemin
Utefter rådande läge har vi begränsat antalet deltagare i våra kurser och placerar grupper i stora salar så deltagare kan hålla avstånd till varandra. Vi försöker att minska smittspridning genom att bland annat desinficera tagytor i våra lokaler.

Vi ber dig att följa myndigheternas rekommendationer kring t ex handtvätt; tvätta gärna händerna innan och efter att du vistas i kurslokalen samt delta inte om du har symptom på förkylning. 

I det fall som myndigheterna skulle begränsa möjligheten till att hålla vanlig klassrumsundervisning kommer kursen att hållas på distans via en mötesplattform, alternativt får du en rekommendation på annan möjlighet att följa samma kurs. Du får all info du behöver inför distansundervisning i förekommande fall.

Bra att veta
Efter avslutad kurs får du tips på hur du kan fördjupa dina kunskaper.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss så kan vi stötta er på olika sätt; med lokal, ledare, material osv.
Är ni en båtklubb som är intresserad av föreläsning inom sjöliv, att gå på kanaler i Europa, sjöräddning, praktiska tips inom sjölivet. Hör av er till linkoping@medborgarskolan.se

Ge bort kursen! Du vet väl om att vi har presentkort på kurser? https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/presentkort/

Välkommen till en av Medborgarskolans alla kurser och föreläsningar!

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner