Visar 1-20 av 24 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 24 träffar
12

Mer om matlagningskurser för barn

Med tv-program som Sveriges yngsta mästerkock, matlagningskurser som juniorkockarna och matlagningsskolan Småkockarna har barns matlagningsintresse fått stort fokus. Barns kreativitet kan ta sig många uttryck och just matlagning öppnar upp för många nya intryck och lekfulla stunder i köket. Har ditt barn ett intresse för matlagning finns många sätt att uppmuntra deras intresse. De flesta lagar mat varje dag, varför inte göra något roligt och inspirerande av det för hela familjen? Att laga mat tillsammans är ett sätt att väcka nyfikenheten kring olika råvaror, smaker och rätter.

Känner du att dina egna kunskaper i matlagning brister kan en matlagningskurs för barn vara en fantastiskt möjlighet för ditt barn att få lära sig mer om matlagning under vägledning av personer som delar intresset. En matlagningskurs kan även vara ett bra sätt att träffa nya vänner på!

Vad är en matlagningskurs för barn?

En matlagningskurs för barn kan se olika ut beroende på arrangör och tema. Gemensamt syfte för de flesta kurserna är att väcka barns nyfikenhet kring råvaror och tillagning i en tidig ålder, för att matlagning ska kännas kul och inspirerande. Målet med många matlagningskurser för barn är att stärka självförtroendet i köket och se till att barnen går därifrån med goda förutsättningar att på egen hand kunna skapa i köket.

Vem kan gå kurserna?

Kurserna är till för alla barn som vill lära sig mer om matlagning! Kurserna kan vara riktade till en specifik ålder vilket då står specificerat under kursbeskrivningen.

Varför en matlagningskurs för barn?

Att inkluderna barn i matlagningen kan öka deras medvetande och intresse för hur man kan laga bra mat från grunden. Barnen lär sig att det inte behöver vara svårt att laga god och näringsrik mat som dessutom smakar bra. En matlagningskurs för barn tar vara på barnens nyfikenhet och inspirerar allt fler barn till att upptäcka sin kreativitet i köket. När barnen lagar mat själva uppmanas de att prova sig fram för att hitta nya smaker, vilket i längden kan stärka deras initiativförmåga och självförtroende i köket.

Exempel på innehåll

Kurserna kan variera i innehåll beroende på arrangör och kursens tema. De flesta kurser börjar med en teoretisk introduktion och en genomgång av det recept som ska lagas för att gå igenom sånt som kan vara bra att tänka på. Därefter får barnen själva sätta igång och laga maten. Det finns matlagningskurser för barn med fokus på till exempel japansk eller italiensk matlagning, eller kurser som är mer inriktade på enkel vardagsmat, bra mellanmål eller bakning.

Gemensamt för de flesta kurserna är att barnen lär sig:

  • Vad en råvara är
  • Hur råvarorna hanteras på bästa sätt
  • Laga maträtter
  • Uppläggning och dekorering
  • Samarbete i köket
  • Bakning
  • Provsmakning

Är du själv barn och vill gå en matlagningskurs?

Vad kul att du hittat hit! Börja med att leta efter en matlagningskurs som passar dig. Tänk på vad du vill lära dig mer om och utgå ifrån det. När du hittat en kurs som passar dig kan du prata med en vuxen som kan hjälpa dig med en ansökan.

Jämför kurser

Matlagningstest

Novisen vid spisen eller Mästerkock?

Gör vårt matlagningstest och ta reda på hur mycket du kan om matlagning.

Gör matlagningstestet här  »