Ölbryggarkurs

Lär dig brygga ditt eget öl. Är du intresserad av öl och har någon gång funderat på hur du går tillväga för att brygga ditt eget öl hemma? Då har du hamnat rätt. Här hittar du ölbryggningskurser som lär dig alla stegen i hur du brygger ditt alldeles egna öl.
Filtrera efter
Ölbryggning
Plats
Visa alla filter
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Artiklar inom Ölbryggning

Ölbryggning går ut på att ta basingredienserna humle, jäst, vatten, malt och brygga öl från grunden. Det finns flera olika metoder för ölbryggning beroende på hur stor mängd öl du vill få ut och hur avancerat du vill brygga. En av de allra vanligaste bryggmetoderna för nybörjare är att lära sig helmaltsbryggning med vanlig köksutrustning. Det enda som behövs då är en stor gryta, silar, slevar och ett jäskärl. Ett steg upp är att brygga öl med hjälp av ett bryggverk. Bryggverket automatiserar arbetet något och underlättar vid uppvärmning av den stora mängd vätska som krävs. Det är även lättare att få ut större mängder öl med hjälp av ett bryggverk.

 

När det gäller själva ölbryggandet finns det olika metoder att lära sig. Bland annat helmaltsbryggning, ölbryggning med maltextrakt, brew in a bag-metoden. Med helmaltsbryggning menas helt enkelt att man använder krossad malt vid bryggningen. Detta till skillnad från maltextraktbryggning där man använder flytande eller torkat maltextrakt istället för krossad malt. Fördelen med detta är att bryggprocessen går aningen snabbare. Nackdelen är att det inte anses lika renlärigt som att brygga med krossad malt, och kan liknas lite hånfullt med ölbryggningens motsvarighet till Shake and Bake. Brew in a bag-metoden eller BIAB innebär att man använder sig av en finmaskig påse när man tillsätter malten. På så sätt går bryggprocessen smidigare och efter att mäskningen är klar, låter man maltpåsen rinna av och påsen med dess innehåll kan tas bort.

 

Brygg eget öl hemma

Oavsett vilken metod du är intresserad av kommer samtliga ölbryggningskurs att ge dig de grundläggande kunskaper du behöver för att kunna brygga öl hemma. De olika metoderna skiljer sig något åt i utförande men processen är densamma. Det är alltid mäska, laka, koka, kyla, tappa och flaska som gäller.

 

Under mer avancerade kurser kan du utöver själva bryggprocessen, även få lära dig hur du skapar och tar fram olika recept. Du kan få lära dig mer djupgående över skillnaderna mellan olika ölstilar och bryggprocessen skiljer sig åt mellan dem. Fördjupning inom jäst, humle och malt och dess olika egenskaper och historia. Det rekommenderas att du går grundkursen först, alternativt att du har bryggt ett antal brygder själv hemma innan du hoppar på de avancerade kurserna.

 

Det ska även tilläggas att en ölbryggningskurs är en rolig presentidé till en närstående som är ölintresserad. Det kanske kan vara pojkvännen, brorsan, syrran, mamman eller en kompis. Så länge ölintresset finns.

 

Vad går man igenom under en ölbryggningskurs?

Lite beroende på vilken metod för ölbryggning som kursen utgår ifrån skiljer de sig något åt. Men de flesta moment är densamma oavsett om du använder dig av BIAB-metoden eller kör helmaltsbryggning i ett bryggverk.

  • Mäskning – hur du mäskar
  • Lakning – vad lakning innebär och hur det utförs
  • Extraktutbyte
  • Humle – olika sorter och skillnaden mellan smak, doft och bitterhumle
  • Vörtkok – tid och timing av humlegivor
  • Beräkning av bitterhet och alkoholstyrka
  • Kylning – kylspiral eller isbad
  • Jäsning – olika jäsorter och jästid
  • Utrustning – vad behöver du för att brygga öl

Vill du lära dig mer?

Läs vår ölbryggningsguide