Visa kurser.se som: Mobil

Så brygger du din egen öl – den ultimata guiden till ölbryggning

Ölbryggning guide

Mäska, laka, koka, kyla, jäsa, lagra. Svårare än så är det inte att brygga sin egen öl. Visst kan det ta lite tid och bli stökigt i köket. Men när du tar den första klunken av din alldeles egna kreation. Då är det värt det.

Har du någon gång smakat på en halvljummen Heineken och tänkt, det där kan jag göra bättre? Då är den ultimata guiden till ölbryggning helt rätt guide för dig. Du kommer att få lära dig hur du går tillväga för att brygga din allra första öl. Vilken utrustning du behöver, vilka böcker du bör köpa och vilka kurser du kan gå.

Så brygger du öl – ölbryggning steg för steg

1. Välja recept

Det finns mängder av recept därute som bara väntar på att bryggas. Ett vanligt sätt att påbörja sin bryggarkarriär är genom att klona sin favoritöl. Det finns ett antal källor för recept, bland annat American Homebrewers Association eller Beerrecipes.org. Även svenska sidor som Lindhcraftbeer.com eller Svenska Hembryggareföreningen har flera olika recept inom alla möjliga ölstilar. Vill du göra ölbryggningen ännu enklare för dig själv kan du köpa färdiga receptsatser från exempelvis Det Lilla Köksbryggeriet.

När du blir mer avancerad i ditt bryggande kan du gå över till att göra dina egna kreationer. Men en bra start är att utgå från ett färdigt recept, så kan du lägga allt fokus på att lära dig de olika stegen i bryggningsprocessen. Allt som allt tar det ungefär 4-6 veckor att brygga en öl. Det mesta av den tiden är dock väntan. Räkna med att det tar ungefär en heldags arbete att brygga en batch öl.

2. Hitta utrustning

När du valt ditt recept är nästa steg att införskaffa utrustning och ingredienser. Här finns det lite olika vägar att gå. Det enklaste sättet är att köpa ett färdigt ölbryggningskit från tidigare nämnda Det Lilla Köksbryggeriet. Allt du behöver utöver det är en slev, en sil och en större kastrull. Det går även att plocka ihop en egen lista på tillbehör från Maltmagnus eller humle.se. Du hittar lista över tillbehör längre ner i den här guiden.

Om du har ett seriöst bryggarintresse och är villig att lägga en extra slant kan du fundera på om du ska skaffa dig ett mindre bryggverk, exempelvis ett Grainfather, Coobra eller Bulldog.

Oavsett vilken utrustning du väljer, är det ingen nämnvärd skillnad på själva bryggningsprocessen.

3. Mäska

Starta bryggdagen med att blötlägga mältat och krossat korn i 66-gradigt vatten i en timme. På så sätt omvandlas stärkelsen i malten till socker som i sin tur längre fram kommer att omvandlas till alkohol och kolsyra. Följ ditt recept för mängden malt, men en tumregel är att ha i 2,7 liter vatten per kilo malt vid mäskningen. Första steget i ölbryggningen är nu klart.

4. Laka

När malten har stått blötlagd i en timme är det dags för lakningen. Detta görs för att få ut så mycket socker som möjligt ur vörten. Tappa ut vätskan ur mäskningskärlet och cirkulera tillsammans med nytt 78-gradigt vatten tills vätskan som tappas ut är klar och du har tillräckligt med vätska som receptet anger.  

5. Koka

Nästa steg kommer sprida en ljuv doft i ditt kök, det är nämligen dags för vörtkoket. Kanske det steget som främst associaseras med ölbryggning. Värm upp vörten tills den börjar koka. Nu är det dags att tillföra humlet. Humle som tillförs tidigt i koket kommer att ge ölen sin beska. Humle som tillförs sista kvarten ger smak och doft. Totalt ska vörten koka mellan 60-90 minuter. En viktig sak att tänka på är att ha en tillräckligt stor kastrull. Det är lätt hänt att ölen kokar över om du snålat med kastrullstorleken.

I alla steg härefter är hygienen väldigt viktig. Det är nu som ölen är som allra känsligast för infektioner som kan förstöra din skapelse. Se till att desinficera allt som ölen kommer att komma i kontakt med; slevar, silar och jäskarl.

6. Kyla

För att jästen inte ska dö så fort du kastar i den är det viktigt att du kyler ner ölen. För ale räcker det med 20º, för lager gäller 10º. Har du en kylspiral slänger du i denna i din bryggkastrull och låter kallt vatten rinna igenom spiralen. Har du varit mer sparsam kan du istället använda dig av ett isbad för att kyla ner ölen.

7. Jäsa

När ölen kylts ner för du över den i jäskarlet, en glasdamejeanne eller en jäshink. Häll i din jäst och skaka om för att syresätta ölen. Låt stå i två till fyra veckor medan jästen äter socker och gör om det till alkohol.

8. Tappa

När veckorna har gått är det dags att tappa upp ölen. Kom ihåg att desinficera dina flaskor. För att jästen ska orka skapa kolsyra behöver du hälla i lite socker i ölen innan du häller upp det på flaskor. När ölen är tappad och flaskad behöver den stå och vänta i ytterligare en till två veckor innan den är klar.

9. Lagra

Öl är inte som vin, det är en färskvara. Godast är ölen inom sex månader från bryggdatumet, efter det börjar den tappa i smak. Starka och mörka öl, som Imperial Porter är lite annorlunda. De kan med fördel lagras i flera år.

10. Drick

Härifrån klarar du dig nog själv. Men glöm inte att klappa dig själv på axeln.

kurser.se tipsar

Ölbryggningskurser

Det finns flera olika kurser för dig som är intresserad av att lära dig mer om ölbryggning. Du får lära dig alla stegen i bryggningsprocessen av en erfaren bryggare som kan svara på alla frågor du kan tänkas ha. 

Hitta ölbryggningskurser

Böcker om ölbryggning

How To Brew – John Palmer

En av de bästa nybörjarböckerna inom ölbryggning, heltäckande och enkel att följa. Författaren har till och med varit så schysst att han släppt första upplagan av boken helt gratis på författarens hemsida.

Brygg öl - Henok Fentie, Karl Grandin

Grundarna till det hyllade fantombryggeriet Omnipollo går igenom sin egen process för att skapa öl hemma i köket. Inte lika heltäckande som John Palmers bok men på svenska och med ett par riktigt bra klonrecept.

Clone Brews: Recipes for 200 Commercial Beers – Tess Szamatulski, Mark Szamatulski

I den här boken hittar du med stor säkerhet flera av dina favoritöl och recepten du behöver för att återskapa dem. Recept på alla ölstilar från hela världen.

Utrustning för hembryggning

 • Jäshink eller Damejeanne (stor glasflaska)
 • Jäsrör
 • Hävert
 • Steriliseringsmedel
 • Flaskor
 • Termometer
 • Stor kastrull
 • Sax
 • Tratt
 • Frysblock/Is/Kylspiral
 • Sil
 • Slev
 • Kapsyleringsapparat
Senast uppdaterad: 12 jun 2019

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.