8 olika typer av vegetarianer – vilken är du?

Det finns många olika typer av vegetarianer. Vissa äter inga animalier alls medan andra äter både mjölk- och äggprodukter. I den här guiden reder vi ut vilken vegetarian som äter vad.

Vegetarisk matlagning

Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren. Allt fler väljer att äta vegetariskt av olika skäl. En del mår bättre och känner sig piggare av vegetarisk mat medan andra äter vegetariskt på grund av miljön eller etiska skäl. Säger någon att de är en vegetarian idag följs det nästan alltid av frågan “vilken typ av vegetarian är du?”. I den här guiden får du veta vilka som är de vanligaste varianterna inom vegetarianismen, här finns även kurser för dig som vill lära dig mer om vegetarisk matlagning.

1. Vegetarian – bara grönt på tallriken

Vegetarianer avstår från att äta alla animaliska produkter. Den kanske vanligaste missuppfattningen idag är att vegetarianer äter ägg- och mjölkprodukter men det stämmer inte.

2. Vegan – mer en livsstil än ett kostval

Veganer äter precis som vegetarianer inga animaliska produkter alls. Skillnaden är att veganer avstår från alla former av biprodukter från djur, som till exempel honung och gelatin. Som vegan använder man inte heller produkter som är gjorda av till exempel läder, ull, dun eller smink och andra skönhetsprodukter som är testade på djur.

3. Laktovegetarian – för mjölkälskare

En laktovegetarian äter, som namnet antyder, mjölkprodukter utöver sin vegetariska mat.

4. Ovovegetarian – för proteinjägaren

Om du väljer att inkludera ägg i din vegetariska mat är du en så kallad ovovegetarian. Ägg innehåller mycket protein och anses vara ett superlivsmedel, därför äter många vegetarianer fortfarande ägg.

Vegetarisk matlagning

5. Lakto-ovo-vegetarian – standardvegetarianen

Lägg till både ägg- och mjölkprodukter till den vegetariska maten och du har en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det här är kanske den vanligaste typen av vegetarian idag. Att många väljer att lägga till ägg och mjölk i vegetarisk matlagning handlar ofta om att de upplever det svårt att hitta fullvärdigt vegetariskt protein.

6. Pescetarian – den ökände Stockholmsvegetarianen

Pescetarian, stockholmsvegetarian eller fuskvegetarian. Kär vegetarian har många namn! En del tycker att det är fusk att kalla sig vegetarian om man äter fisk och skaldjur ibland, som en pescetarian gör.

7. Flexitarian – när köttet blir en lyxvara

Att äta vegetarisk mat behöver inte innebära att man slutar helt med köttet. Som flexitarian har man kanske ett intresse för vegetarisk matlagning men inga ambitioner att sluta äta kött. Som flexitarian äter man alltså till stor del vegetarisk mat men äter kött vid vissa valda tillfällen.

8. Klimatarian – miljöhjälten

Är du, eller vill du bli vegetarian av hänsyn till miljön? Då kan du kalla dig klimatarian! Den här termen är inte så vedertagen men det blir desto vanligare att man äter vegetarisk mat av miljöskäl eftersom köttproduktionen står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Klimatarian är alltså ett ord du kan lägga till i ditt vokabulär.Gå en kurs i vegetarisk matlagning


Annonser