Kräftfiske – det ska du tänka på när du fångar kräftor

Höstens kräftsäsong kommer ofta som ett härligt avslut på sommaren. Här får du tips om var du fångar kräftor i Sverige, hur du gör och vilken tid på året det är säsong.

Fånga kräftor – en guide om kräftfiske

Kräftfiske är en populär och traditionell sommaraktivitet i Sverige. Kräftfisket har en stark koppling till svenska sommarfester, särskilt under den årliga kräftpremiären som äger rum i augusti. Har du inte tillgång till bra kräftfiskevatten nära dig? Lugn! Här finns massor av fiskekurser så du kan testa fiskelyckan på andra sätt.

Sveriges vanligaste kräftor

I Sverige har vi två arter av kräftor som båda lever i sötvatten. Flodkräftan, eller Astacus astacus, som kommer från Sverige och lever i våra vatten på naturlig väg. Signalkräftan, eller Pacifastacus leniusculus, är däremot planterad och kommer inte från Sverige ursprungligen. Det dessa kräftor har gemensamt är att de är allätare. Du hittar dem på grunt vatten där de lever i sina hål som de gärna bygger vid stenar och rötter.

Att tänka på när du fiskar kräftor

Fiskevatten och rättigheter till kräftfiske

Var hittar du då dessa kräftor? Signalkräftan lever söder om Dalälven och på ett fåtal platser norrut. Flodkräftan lever i södra Sverige, men även vid Norrlandskusten upp till gränsen mot Finland. Men, som privatperson kan du inte fiska överallt. Det är endast Vättern som är öppet för att allmänheten ska få fånga kräftor. I övriga delar av landet är det endast personen som äger fiskevattnet som får syssla med kräftfiske, om du inte har fiskerättsinnehavarens tillstånd såklart.  

Säsong och tid för att fånga kräftor

Kräftor är nattdjur och fångas därför under natten. Vanligt är att lägga i kräftburar, så kallade mjärdar, fyllda med fisk så att kräftorna kan lockas fram under natten och sedan tas upp. Du kan tömma buren en gång under dygnets första timme och en andra gång innan gryningen. Du får högst använda sex burar per person. I allmänhetens vatten i Vättern är kräftfiske tillåtet  från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00, från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

Jag vill gå en fiskekurs


Annonser