Halloween-fika – tips på hemsökta godsaker

Tycker du om Halloween, bakning och pyssel? Var värd för världens bästa Halloween-fika! Här får du tips på hur du med enkla medel får till Halloween-inspirerat fika och pyssel!

Bakguide för Halloween-fika

Firar du Halloween? Halloween eller All Hallows’ Eve som firas i bland annat USA och de Brittiska öarna infaller den 31 oktober. Vad många inte vet är att det var irländska invandrare som tog med sig den ursprungliga traditionen till USA på 1800-talet. Det är under denna dag som alla döda sägs komma tillbaka. I USA är högtiden populär och många sysselsätter sig med halloween-pyssel för utklädnad till fest och Trick or Treat (eller "bus eller godis", som vi säger i Sverige). Om du vill fira Halloween tillsammans med familj, vänner eller kollegor tipsar vi om att skapa läskigt gott halloween-fika! Lär dig att skapa halloween-kakor och andra bakverk som passar temat.


Spökmaränger – enkelt och snabbt

Ett lätt sätt att skapa något som passar temat är att dekorera maränger. Antingen gör du egna maränger eller så köper du färdiga från affären. Smält mörk choklad över vattenbad och använd en sked för att droppa på ögon och mun på marängspöket, eller gör en liten sprits av bakplåtspapper för att få till skarpare linjer.  

Monsterdrömmar – en zombiefierad klassiker

En klassiker som passar utmärkt på halloween-kakbordet är drömmar. När du gör drömmarna så passar du på att tillsätta några droppar grön karamellfärg i smeten så att den blir läskigt grön – gärna en Frankensteininspirerad nyans. När du tar ut drömmarna ur ungen passar du på att trycka dit godisögon. Välj antingen lösgodis eller ögon som speciellt finns för bakning.

Halloween kakor med många kreativa möjligheter


Läskigt goda Cake Pops

Cake Pops är ett bakverk som kommer från USA och har blivit ett alltmer populärt inslag på barnkalas och andra fester i Sverige. Kakor eller sockerkaka smulas ner och formas till bollar och doppas därefter i smältchoklad och dekoreras. Vi rekommenderar att doppa klubborna i färgad vit choklad eller med marsipan. Skapa mumie-pops, monster-pops eller som i bild, pumpa-pops.   

Mandarinpumpor – för de som vill ha ett alternativ

Med allt detta socker som ett halloween-fika innebär kan frukt vara ett uppskattat inslag. För att frukten ska passa in i temat rekommenderas mandarinpumpor eller Jack-o'-lanterns som de kallas i USA. Det enda du behöver är en svart spritpenna och mandariner. Rita ett ansikte direkt på mandarinens skal. Om du behöver inspiration kan du söka i sociala medier eller övrig webb på Jack-o'-lantern.

Halloween pyssel som passar vuxna som barn


Spindelkakor – för de orädda

Spindlar är något som många tycker är lite läskigt. Låt dina gäster konfrontera sin skräck genom söta och goda spindelkakor. Använd två smala kakor och åtta smala godisremmar och placera dem på ena kakan. Använd en söt frosting och smeta ut mellan kakorna. Tryck ihop de två kakorna och sätt dit godisögon. Detta är kanske världens sötaste och mest omtyckta spindel!  

Monstermuffins – halloween-pyssel för gäster

För att aktivera dina gäster på halloween-fikat kan ett bord för dekoration vara ett trevligt inslag. Se till att ha färdiga muffins på bordet, frosting i halloweenfärger som orange, grönt och vitt. Köp mängder av läskig dekor som lösgodis i form av tänder, ögon och maskar. Låt gästerna använda sin kreativitet för att skapa något eget kusligt.

Tycker du att bakning är kul och vill fördjupa dina kunskaper?   

Gå en bakkurs!


Annonser