Vegetarisk julmat till ett grönt julbord

Vill du lära dig göra vegetariska varianter av dina favoriter på julbordet? Ge din kropp och planeten en present och satsa på vegetarisk julmat i år. kurser.se ger dig 6 vegotips för ett grönt julbord. God Grön Jul!

Vegetarisk julmat till det gröna julbordet

Vill du lära dig göra vegetariska varianter av dina favoriter på julbordet? Ge din kropp och planeten en present och satsa på vegetarisk julmat i år. kurser.se ger dig 6 vegotips för ett grönt julbord. God Grön Jul!

Julskinka på kålrot

För alla som älskar julskinka finns ett ypperligt alternativ som, till utseendet, är väldigt likt det köttiga originalet! Vad sägs om senapsgriljerad kålrot? Kålroten kokas mjuk i en härlig buljong som låter roten suga åt sig av alla härliga smaker. Efter det görs senapssmeten som smörjs på kålroten när den svalnat. Sen är det dags att griljera i ugn – precis som en vanlig julskinka! Avnjut gärna på en skiva vörtbröd. 

Köttbullar utan kött

Köttbullen har ju en nästintill orubblig plats på julbordet, men även den kan göras i flera olika vegetariska varianter. Bullar gjorda på soja eller quorn liknar till konsistens och utseende köttbullen. Om du vill upptäcka en grönare bullvärld har vi falafel som kan smaksättas med saffran för en julig touch, och många andra bullar som baseras på grönsaker och bönor.

Barnens favorit – prinskorven

Prinskorven är ett stående inslag och tillsammans med köttbullarna är de en favorit för barnen. Idag finns det köttfria alternativ som är soja- eller quornbaserade i de flesta butiker och de smakar fantastiskt! Sojakorv är gjord på sojabönan och quorn tillverkas av svamp.

Grönkålssallad med granatäpple till julbordet

Grönkål i flera format

Grönkål är ett färgglatt inslag på julbordet och en tacksam råvara som går att variera på olika sätt. Om du vill följa traditionen är stuvad grönkål något att föredra. För dig som vill testa dina vingar är grönkålschips eller en fräsch grönkålssallad med apelsin och granatäpple uppskattad på det annars tunga julbordet.

Aubergine-sill

Men vänta nu, blir det någon riktig jul utan sill? Inga problem, lösningen på detta dilemma är aubergine-sill! Vi kan göra våra traditionella sillar gröna med en bas på inlagd aubergine. Det går även att göra sillröror genom att byta ut sillen mot tofu i familjerecepten.

Janssons vego

En annan klassiker är Janssons Frestelse. Denna ansjovisgratäng har hängt med sen 1800-talet och receptet som vi använder idag kom till kring sekelskiftet 1900. Namnet kommer från operasångaren Pelle Janzon som hade en stor förkärlek till mat. Kan du använda din kreativitet för att vegofiera denna gamla legend för matglada? 

Är du intresserad av grön matlagning? Ge dig själv en julklapp.

Anmäl dig till en kurs i vegetarisk matlagning


Annonser