Studieförbundsguiden – Folkuniversitetet

Folkuniversitetet har arbetat med folkbildning sedan 1942. Idag finns de över hela Sverige och erbjuder studiecirklar och kurser inom mängder med ämnen.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet grundades 1942 och bedriver idag folkbildning och vuxenutbildning runt om i hela Sverige. Folkuniversitetets idé handlar om att kunskap förändrar, och att genom skapande och kunskap ge människor ett rikare liv. Du hittar Folkuniversitetets verksamheter inom flera olika områden. Genom utbildning hjälper de sina deltagare att växa som människor, både personligt och karriärmässigt.

Vad är Folkuniversitetet? 💡 

Folkuniversitetet är ett betydande utbildningsinstitut i Sverige som har en unik roll i att tillhandahålla vuxenutbildning. Folkuniversitetet är ett oberoende studieförbund som inte drivs med vinstintressen. Detta innebär att de bedriver sin verksamhet utan att påverkas av partipolitiska, religiösa eller kommersiella intressen. Organisationen har sina rötter i universitetsvärldens studieledarföreningar, som arrangerade studiecirklar för allmänheten. Det fortsätter att ha ett nära samarbete med universitet och högskolor. Eventuella överskott återinvesteras alltid i verksamheten, vilket säkerställer att deras utbildning och program fortsätter att utvecklas och förbättras.  

Under 1930- och 1940-talen började folkuniversitetet växa fram. Det började med att universitetsstudenter höll föreläsningar, likt studiecirklar inom språk, historia och litteratur för allmänheten. Än i dag finns ett nära samarbete mellan universitet och högskola med Folkuniversitetet. 

Folkuniversitetets kurser

Vilket uppdrag har Folkuniversitetet? 🤝 

Huvudsyftet är att tillhandahålla studiecirklar och kurser i en mängd olika ämnen, vilket bidrar till vuxenutbildning och personlig utveckling. De samarbetar även med olika föreningar och grupper för att utveckla föreningslivet och gemensamma intressen.  

Vilka kurser har Folkuniversitetet? 📔 

Folkuniversitetet har verksamheter över hela Sverige, vilket gör deras kurser och program tillgängliga för en bred publik. Du hittar studiecirklar i olika former som öppna kursverksamheter och kurser som genomförs i samverkan med fria grupper och föreningar. 

  • Balettakademien och Dansstudion: Här finns det dansutbildningar, en musikalutbildning, förberedande utbildningaroch fritidskurser för både barn och vuxna. Balettakademin hittar du i Stockholm, Göteborg och i Umeå. I Linköping finns Dansstudion. 
  • Estetiska skolor:  Folkuniversitetets skolor med längre utbildningar inom konst, musik och kultur. Utbildningarna på folkuniversitetets estetiska skolor är yrkesförberedande eller förberedande för höge studier. Du hittar dessa i bland annat Stockholm, Göteborg och Lund.  
  • Folkhögskolor: Det finns sex olika folkhögskolor inom Folkuniversitetet och tre av skolorna finns i Stockholmsområdet, en på Visingsö, Helsingborg och i Trollhättan. 
  • Hantverksskolor: Dessa utbildningar är konst- och kulturutbildningar, vilket är en eftergymnasial utbildningsform som går under Yrkeshögskolemyndigheten. I det här segmentet är Folkuniversitetet en av Sveriges största arrangörer. 
  • Skrivarakademin: Du som vill utveckla ditt skrivande kan göra det genom Folkuniversitetets skrivarakademi som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.  
  • Språkkurser: Folkuniversitetet är en ledande aktör inom språkundervisning i Sverige. Med ett brett utbud av språkkurser i över trettio olika språk, inklusive svenska för icke-modersmålstalare, står Folkuniversitetet som en av de främsta språkutbildarna i landet. Deras kurser täcker alla svårighetsnivåer och erbjuder inte bara språkinlärning, utan även insikter i kulturella traditioner och praktiska färdigheter. Dessutom erbjuder Folkuniversitetet möjligheten att avlägga internationellt erkända språkprov, såsom Cambridgeexamen. 
  • Fler skolor: Folkuniversitetet erbjuder kurser finns inom fler segment, du hittar deras verksamheter inom Komvux, gymnasieskolan och Yrkeshögskolan.
Max Jacobsson

Max Jacobsson

Site Manager (Visa mer)
Max arbetar som Site Manager på kurser.se som marknadsför kurser och kortare utbildningar som bedrivs på fritiden. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. På fritiden gillar Max träning och sport. Om han själv får välja en kurs skulle han vilja utvecklas i köket och därmed välja en kurs inom matlagning! (Mindre)

Om

Max arbetar som Site Manager på kurser.se som marknadsför kurser och kortare utbildningar som bedrivs på fritiden. Han kommer från Stockholm och har avlagt en kandidatexamen i Strategisk kommunikation från Umeå universitet. Max genomförde sin praktik på Keystone Education Group som senare ledde till anställning som Client Content Coordinator för att sedan kliva upp som Site Manager. På fritiden gillar Max träning och sport. Om han själv får välja en kurs skulle han vilja utvecklas i köket och därmed välja en kurs inom matlagning!

Annonser