Så får du koll på din vardagsekonomi – 5 tips

Stoppar du hellre huvudet i sanden än skaffar dig koll på din ekonomi? Det är dags att ändra på det nu.

Tjej med laptop och anteckningsblock

För vissa är ordet budget synonymt med tråkigt, snålande, återhållsamhet och restriktiv ekonomi. Men att skaffa dig koll på din ekonomi behöver inte innebära att du ska strama åt din budget och sluta unna dig sånt som du blir glad av. Om du har koll på din ekonomi kan du oftast unna dig mer än du tror, men med gott samvete. Du vet att du redan sparat det du vill spara och vet exakt hur mycket du har kvar till nöjen och annat.

1. Planera din ekonomi

Steg ett till en hållbar vardagsekonomi stavas budgetmall. Man kan ju somna av bara ordet men tro oss, det är värt det. I mallen fyller du i dina månatliga intäkter från jobb, studiebidrag eller andra inkomstkällor. Därefter fyller du i dina fasta månadskostnader. Om du har några rörliga kostnader, som rörligt elavtal, kan du uppskatta ungefär hur mycket du brukar betala.

När du fyllt i intäkter och utgifter ser du hur mycket pengar du har kvar på en månad. Fyll i summan du vill spara så räknas din veckobudget ut i budgetmallen. Svårare än så är det inte!

Ladda ner budgetmallen här

2. Sätt upp ett sparande

Det finns flera sätt att spara på som gör det roligare än att bara stoppa undan pengar på ett konto. För kortsiktiga sparmål finns till exempel appen Dreams vars mål är att inspirera sina användare till att spara till sina drömmar. Du namnger din dröm, anger hur mycket du vill spara och när målet ska uppnås. Därefter kan du aktivera stående överföringar eller själv fylla i när du sparat pengar. Har du tagit med en matlåda till jobbet, skippat taxin eller take away-kaffet? Fyll i det i appen så hamnar pengarna du skulle spenderat på ett sparkonto istället!

För långsiktiga sparmål rekommenderas aktie- eller fondspar så att du kan få dina pengar att växa. Har du aldrig investerat i aktier eller fonder tidigare kan det kännas både främmande och skrämmande, men lugn – alla har varit nybörjare och du kommer lära dig. Om du vill veta dig mer om aktier och fonder kan du spana in vår aktieskola för nybörjare, eller varför inte lära dig mer på en kurs?

Lär dig mer på en aktiekurs

3. Undvik onödiga utgifter

Brukar du köpa lunch ute? Genom att ta med dig matlåda till jobbet kan du spara ungefär 1 300 kr i månaden. Om det är en onödig utgift eller inte är såklart individuellt, men poängen är att det kan vara bra att räkna på hur mycket pengar du lägger på enskilda saker.

Kan du identifiera några impulsköp och småutgifter som “bara händer”? Här kan små förändringar verkligen göra stor skillnad. Ta med kaffe i en termos istället för att köpa en kaffe på vägen, tänk efter om du verkligen behöver den där tröjan, säg upp abonnemang och streamingtjänster om du inte använder dem och planera dina middagar så att du kan storhandla istället för att handla sporadiskt några gånger i veckan.

TIPS! Om du har ett mål i form av ett sparande är det lättare att stå emot onödiga småköp.

4. Handla medvetet – välj kvalitet och jämför priser

Känslan av att komma undan billigt kan vara härlig – men akta dig för att vara dumsnål! Lägg några hundralappar extra på vardagsskjortan, tvättmaskinen ska hålla ett bra tag och sängen ska du spendera många nätter i de kommande åren. Att välja kvalitet blir billigast i längden, då produkterna oftast håller längre.

Att göra medvetna val när du handlar kan innebära att du jämför flera alternativ, kollar recensioner från tidigare köpare och håller utkik efter rabatter och erbjudanden. Med en budget kan du planera och spara inför stora inköp, så att det inte svider alltför mycket i plånboken när det är dags.

5. Ta hand om dina saker

Om du är extra varsam med dina prylar minimerar du risken för stora och oväntade utgifter. Skaffa rätt skydd till telefonen, ha glasögonen i sitt fodral när du inte använder dem, lämna in skorna hos en skomakare innan sulan går sönder och tvätta dina kläder i kallare vatten än vad tvättrådet säger. Ja, listan kan göras väldigt lång. Med prylar som lever längre har din ekonomi också chans att växa till sig.

Vi hoppas att du känner dig inspirerad att ta tag i din ekonomi! Om du inte redan laddat ner budgetmallen kan du göra det och komma igång. Vill du lära dig ännu mer om hur du kan ta hand om din privatekonomi finns flera ekonomikurser.

Hitta en ekonomikurs


Annonser