Visar 1-20 av 41 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 41 träffar

Vinprovning och ölprovning på kurser.se

Vinprovning - För dig som vill lära dig mer om vin  

Med en vinprovning kan du lära dig mer om olika typer av vin, vinregioner och druvor. På vinprovningen bedöms oftast vinet utifrån dess utseende, smak, doft och sammanfattning. Normalt jobbar man med skalor för att ge en jämförbar poängsättning. Skalorna kan variera från 1-20 eller 1-100. På så sätt bedömer man vinet utifrån dess karaktär och man sammanfattar ofta bedömningen i ”mycket prisvärt”, ”prisvärt” och ”ej prisvärt”.

Att gå på vinprovning

Ett vanligt upplägg för en vinprovning är att ha olika teman där man provar fyra till sex olika viner. Ett tema för en provning kan till exempel vara att ha ett antal viner med samma druvsort från olika länder eller ett tema där man väljer olika viner från samma distrikt. Genom att kombinera teori och praktik lär du dig väldigt mycket under en vinprovning. Vinprovningar kan med fördel också kombineras med mat som ost och choklad. På så sätt lär du dig kombinera vin med mat.

En variant av vinprovning är att ha en så kallad blindprovning där du som vinprovare inte får veta vilket vin som finns i glaset eftersom man har hällt över vinet i en karaff. Genom att undersöka vinets doft, utseende och smak kan en skicklig vinprovare lista ut vilket vin det gäller.

Oavsett vilken form av vinprovning du väljer är det en garanterad upplevelse där du lär dig mer om viner, regioner, druvor med mera men också har en väldigt trevlig stund. De flesta vinprovningar kan ges till enskilda personer, grupper och arrangörerna är ofta flexibla och kan skräddarsy din vinprovning. 

Arrangera en egen vinprovning

Om du själv vill arrangera en vinprovning hemma finns det några punkter som är viktiga att tänka på:

  • Avgör vilka viner och hur många som ska provas.
  • Ska vinprovningen vara öppen eller blind, d.v.s. ska man veta vilka de olika vinerna är när man provar, eller inte.
  • Se till att det finns vinprovarglas för alla viner.
  • Vatten ska finnas tillgängligt, även spottkoppar.
  • Anteckningsblock till de som provar.
  • Se till att ha en bra vinöppnare som inte lämnar kork i flaskan


Genväg: 
Vinprovning i Stockholm 
 

Vinprovning, ölprovning och annan dryckesprovning från hela Sverige

Vinkurser och vinkunskap

Det finns vinkurser med olika omfattning av vinprovning. De kortaste kurserna är på ett tillfälle där fokus ligger på själva vinprovningen och att lära känna karaktärsdrag i stort. De finns också mer kursliknande upplägg där man en kväll i veckan lär sig mycket om distrikten och deras traditioner och vinframställning samtidigt som man också provar viner därifrån.

Franska viner

Frankrike är vinets hemland även om man varken var först eller är störst så hade vinet inte varit vad det är idag om det inte vore för fransmännen. Man producerar några av de dyraste och finaste vinerna men den största delen som produceras är vardagsvin. Några av de franska vinregionerna är Provence, Bourdeaux och Burgundy. Annars är väl Champagne kanske det allra kändaste distriktet i Frankrike.

Italienska viner

Italien producerar viner med stor variation från Norra Italien till Sicilien i söder. Lambrusco är kanske det mest kända vinet från Italien, ett annat känt vin är Chianti. Italienska viner är kända för att hålla mycket hög klass samtidigt som de är väldigt prisvärda.

Spanska viner

Spanska viner är mycket mer än bara de välkända vinerna från Rioja. Dock är mycket av det spanska vinet relativt okänt utanför landet då de inte exporterar så mycket. Mousserande viner från Spanien som till exempel Freixenet har blivit mycket populära på senare tid då de håller bra kvalitet och låga priser.

Moussearande vin och Champagne

Mousserande viner kallas ofta slarvigt för champagne, något som fransmännen försöker att få bort för att verkligen särskilja sin champagne från mängden. Just den äkta champagnen är känd som en statusdryck för de som vill visa att de bara dricker det "finaste", Dom Perignon är en av de bäst ansedda sorterna där. Mousserande viner eller champagne används ofta när något ska firas, nyår födelsedager osv. Mousserande vin är också en sort som ökar sin försäljning medan många andra viner minskar.

Kombinera vinprovningen med en matlagningkurs

När du skaffat dig specialkunskaper inom dryckens värld kanske du är intresserad av att gå en matlagningskurs för att komplettera dina nya kunskaper? Hitta din matlagningskurs så kommer du snart briljera i köket!


Så här tycker personer som har varit på vinprovning hos kurser.se:s samarbetspartners:

”När min kompis fyllde 30 år gick vi ihop några stycken och vände oss till ett vinproffs som arrangerade en helt underbar kväll med vinprovning där vi också provade choklad. Man lärde sig en hel del men framförallt var det fantastiskt kul och alla var nöjda.”

”Vårt företag arrangerade en vinprovning för 40 personer i höstas. Det var riktigt lyckat event. Istället för att bara äta middag och dricka vin tillsammans på vanligt sätt gjorde vi detta i ett mycket mer intressant forum. De flesta på företaget hade inte så stor kunskap om vin och hade aldrig varit på en vinprovning. För dem var det en helt ny upplevelse där de lärde sig att analysera viner av olika slag”.

Är du intresserad av fler vinupplevelser?

Vi som står bakom kurser.se har även skapat aktivitet.se där du bland annat hittar ett stort utbud av vinprovning för företag. Klicka på länken nedan för att hitta en vinprovning som passar dig, dina vänner och kollegor.

» Vinprovning på aktivitet.se

Säg om att lära sig mer om en annan dryck - kaffe? Kolla in alla baristakurser här.

Jämför kurser

Matlagningstest

Novisen vid spisen eller Mästerkock?

Gör vårt matlagningstest och ta reda på hur mycket du kan om matlagning.

Gör matlagningstestet här  »