Visa kurser.se som: Mobil

Certifierad Sommelier

Academy Online
Kursinformation
Distans
Du startar utbildningen när du vill
28 000 SEK inkl. moms

Kursbeskrivning

Certifierad Sommelier

Utbildningen till Certifierad Sommelier är till för dig som vill bli expert i vinkunskap. Ansvarsområden för en Sommelier t.ex. inom restaurang är att ha kontroll över dryckeshantering, inköp, lagring av viner, vinlistan samt gästens slutliga totalupplevelse vid bordet. Du kommer under kursen att få lära dig om vin och mat i kombination och om att arbeta professionellt med drycker. Du kommer att lära dig grunderna i vinodling, vinframställning, viktiga vinproducerande områden runtom i världen, klassifikationssystem, druvor, viner och stilar samt hur man provar och analyserar vin genom en professionell vinprovningsmetodik.

Du kan efter avslutad examen söka medlemskap hos Svenska Sommelierföreningen (SSF) för att ta del av deras aktiviteter. Du har även en mycket god grund för att ta WSET steg 3-examen om du skulle önska att komplettera utbildningen på en internationell nivå.

Vinprovningar av representativa vinstilar från hela världen kommer att utföras hemma enligt instruktioner. Du kommer att få lära dig viktiga delar rörande arbetet på restaurang eller vinbar såsom serveringsteknik, kundbemötande, säljteknik och service. Utbildningen tar även upp övriga drycker såsom öl, sprit, te och kaffe.

I Sverige och internationellt är efterfrågan på kompetenta Sommelierer stor då allt fler restauranger och hotell satsar på ett brett och varierat dryckessortiment. Sommelierer efterfrågas även av t.ex. Systembolaget och de stora vin-, öl- och sprit-importörerna som experter vid inköp av rätt sorts drycker och sortimentet, men även för att hitta leverantörer.

Sommelierutbildningen sammanlänkar teori med värdefull praktik för att ge dig övergripande kunskap om viner samt en helhetssyn på Sommelieryrket där även affärsmässighet och lönsamhet är viktiga beståndsdelar. Efter avslutade studier är du väl förberedd för arbete både i Sverige och internationellt. Sommelierutbildningen är en bred yrkesutbildning som öppnar även för andra roller i dryckesbranschen som t ex inköpare, hovmästare och säljare. Du hittar en detaljerad kursplan här nedan.

Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.

Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

ATT STUDERA TILL SOMMELIER INNEBÄR ATT:

- Du startar din utbildning när du vill

- Du studerar hur du vill, med dator, läsplatta eller mobiltelefon

- Du avgör själv studietakten

- Du studerar var du vill

KURSPORTALEN

Du får tillgång till inspelade föreläsningar i vår kursportal där du träffar våra lärare med olika specialområden. Du kommer att få se korta filmer med våra föreläsare som presenterar sig själva och respektive ämne samt med tal skärminspelade föreläsningar i Powerpoint.

Själva föreläsningsmaterialet har du även tillgång till i kursportalen när det är dags att göra övningsuppgifter och inlämningsuppgifter som skickas in för granskning av vår personal som därefter ger dig feedback. Du kan också kontrollera din kunskapsnivå genom att svara på Quiz.

I kursportalen finns det ett Forum där du kan diskutera och fråga andra kursdeltagare och lärarna om kursinnehållet. Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Interaktivitet genom chat, mail och telefon. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.

Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

KURSPLAN

SOMMELIER 1

HISTORIA & VINFRAMSTÄLLNING

  • Introduktion
  • Kursens syfte och mål
  • Sommelierens roll
  • Vinets historia
  • vinets ursprung & spridning i världen
  • Vinodling, druvans & vinrankans anatomi
  • Vinframställning (vitt, rött & mousserande vin)
  • Biodynamisk och ekologisk odling
  • Tillsatser
  • Defekter
  • Förslutningar
  • Övningsuppgifter
  • Inlämningsuppgifter

SOMMELIER 2

PROVNINGSMETODIK

• Våra sinnen och vinprovning
• Hur uppstår dofter och smaker i vin
• Visuell analys (transparens, viskositet, färg, bubblor)
• Doftanalys (intensitet, komplexitet, beskrivning)
• Primära, sekundära och tertiära dofter
• Olika doftfamiljer: Blommiga & Fruktiga / Jordiga & Mineraliska
• Trä & Kryddor/ Animaliska & Medicinala
• Smak- och doftanalys (mjukhet /hårdhet. Socker, alkohol, tanniner och syra)
• Övergripande bedömning av kvalitet och balans
• Schematisk översikt och terminologi att använda vid vinprovning

SOMMELIER 3

GAMLA VÄRLDEN, REGIONER, DRUVOR OCH VINER

  • Appellationer inom Europa
  • Vanliga druvor och deras karaktär
  • Länder och områden:
  • Frankrike (Bordeaux, Champagne, Bourgogne).
  • Tyskland, Österrike & Ungern
  • Spanien & Portugal
  • Italien (Piemonte, Toscana & Veneto)
  • Provningar av viner
  • Övningsuppgifter
  • Inlämningsuppgifter

SOMMELIER 4

NYA VÄRLDEN, UPPKOMMANDE LÄNDER. REGIONER, DRUVOR OCH VINER

  • Vanliga druvor och deras karaktär
  • Länder och områden:
  • Australien och Nya Zeeland
  • Sydamerika
  • Nordamerika (Oregon, Washington, Kalifornien)
  • Kanada
  • Sydafrika
  • Östeuropa
  • ”Nya” länder: England och andra ”cool climate wines”
  • Skandinavien och Sverige som vinland
  • Provningar av viner
  • Övningsuppgifter
  • Inlämningsuppgifter

SOMMELIER 5

SOMMELIERYRKET, ÖVRIGA DRYCKER, VIN OCH MAT

  • Att arbeta som sommelier
  • Serveringsteknik: öppna vin- och champagneflaskor, dekantering & luftning, serveringstemperaturer, vinglas, serveringsmängd
  • Service: kundbemötande, merförsäljning, yrkesetik
  • Dessert & starkvin: portvin, sherry, madeira
  • Avec & digestif: cognac, armagnac, frukt- och bärdestillat, calvados, likörer, rom, whisky
  • Öl & cider
  • Kaffe & te
  • Mat & dryck i kombination: grundsmaker, olika sätt att matcha
  • Inköp av vin, prissättning
  • Att bygga en vinlista, vin på glas
  • Att administrera en vinkällare, lagring och förvaring av vin
  • Information om Sommelierföreningen
  • Avslutande examinationsuppgift
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Målgrupp

Utbildningen är gjord för dig som vill studera var du vill, när du vill och hur du vill. Du har tillgång till kursmaterialet oavsett teknikplattform, t ex stationär dator, laptop, surfplatta eller mobiltelefon. Eftersom utbildningen bedrivs i din valda studietakt går det utmärkt att kombinera utbildningen med arbete. Du väljer också själv när du vill starta utbildningen. Inga förkunskaper behövs om det inte anges att du måste ha läst en viss modul eller kurs innan.

Kursintyg

Efter godkända inlämningsuppgifter och examensarbete har du uppnått kraven för Certifierad Sommelier. (Certificate Sommelier)

Kostnader

Kursavgiften för utbildningen till Certifierad Sommelier är 28 000 kr inkl. moms. Tillkommer gör dina inköp av vin etc. Betalning i förskott mot faktura inför varje modul med 5 600 kr inkl moms. Avbetalning under 12 månader är möjligt med 2 460 kr per månad inkl moms. Du måste ha slutbetalat utbildningen innan du kan få ditt Certifikat.

Tillkommer gör inköp av viner till ett belopp av 4200 kr eller högre beroende på vilken prisklass du väljer för respektive vin.

 

I kursavgiften ingår:

- Föreläsningsmaterial i Kursportalen genom filmer och skärminspelningar

- Övningsuppgifter

- Inlämningsuppgifter

- Kontinuerlig support via mail och telefon samt yrkesvägledning

- Utfärdande och postning av examensbevis

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Certifierad Sommelier.

Academy Online

Academy Online

Välkommen till Academy Online!

Är det dags att ta nästa steg i din karriär? Academy Online erbjuder idag ett 90-tal digitala yrkesutbildningar samt längre och kortare kurser. Detta är ett modernt sätt att studera där du avgör när du vill studera, var du villbefinna...


Läs mer och visa alla kurser med Academy Online

Kontaktuppgifter till Academy Online

Academy Online


Tel: 0775-544 000 vx

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Certifierad Sommelier!

Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 40 recensioner.
Läs recensioner

Liknande kurser