Baristakurs

Lär dig konsten att göra riktigt bra kaffe

Vill du lära dig mer om kaffe? På en baristakurs får du lära dig viktiga komponenter för att göra riktigt bra kaffe och du får även kunskap om råvara, kvarn och maskin. Bjud vännerna på egengjord espresso och gör succé!
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Fem vanliga typer av kaffedrinkar

Espresso - Bryggs i en espressomaskin för att hålla alla kriterier vad gäller till exempel temperatur på vatten. Malda kaffet placeras i maskinen där det varma vattnet pressas ut. En espresso görs alltså genom att vattnet pressas under högt tryck genom det malda espressokaffe för att få till en fin crema. 

Cappuccino - En cappuccino består av tre olika delar: espresso, ångvärmd och skummad mjölk. Dessa delar bildar en cappucino som serveras enligt tradition i kopp men ibland även i glas. Det som skiljer latten och cappuccinon åt är hur mjölken ångvispas, men även hur mycket mjölk som tillsätts.

Latte - I en latte är det den ångvärmda mjölken som står i fokus. Espresson hälls gärna i ett högt glas för att sedan tillsätta ångvispad mjölk. En latte kan också smaksättas med syrup i olika smaker såsom vanilj, hasselnöt, choklad och många fler. Genom olika tekniker om hur du häller den ångvispade mjölken i espresson kan mönster bildas, som exempelvis ett hjärta. Detta kallas för Latte Art och är väldigt populärt inom barista.

Macchiato - För att göra en macchiato tillreder du en dubbel espresso tillsammans med lite skummad mjölk. Macchiato betyder fläckig där den skummade mjölken står för det fläckiga. Många brukar även tillsätta en 

Mocca - En mocca är en variant på latte som består av espresso, varm choklad och skummad mjölk. Chokladen som tillsätts ät ofta antingen mörk eller vanlig, men det går också att göra med vit choklad.


Brygg eget kaffe?

Att brygga kaffe hemma är vanligt och många använder kaffebryggare. Några användbara tips är att alltid använda kallt vatten, ha koll på bryggtemperaturen och att dricka kaffet nybryggt då för låg temperatur gör att smakämnena inte kommer till sin rätt. Tänk även på att hålla ditt kaffe svalt och förslutet i skafferiet eller till och med i kylskåpet. Sist men inte minst, se till att hålla rent och avkalka din kaffebryggare då och då. 

Gör mönster i kaffet 

Att göra mönster i kaffet har blivit en konst som många baristor arbetar med, såkallad Latte Art. Framförallt görs detta för dryckerna latte. Allt från hjärtan till löv och andra mönster kan skapas. Enkelt beskrivet så ritar du längst uppe i det översta laget av den skummade mjölken. För att skapa fina mönster krävs det att mjölken har god kvalité och en hel del träning. 

Checklista för en nybliven barista:

Kaffekvarn och espressomaskin eller moccabryggare

 Kaffebönor eller kaffe med rätt malningsgrad

En mjölkkanna

En mjölkskummare

En termometer

En våg 

Kaffesyrup, pump och hällpip

Jämför kurser