Lär dig engelska snabbt
14 jul 2023

Så lär du dig engelska snabbt – 5 tips

Idag är engelska ett av de mest användbara språken att kunna. Vill eller behöver du lära dig eller förbättra din engelska snabbt? Då har vi tipsen för dig.

Engelska är världens tredje största språk, efter mandarin och spanska. Många människor talar engelska utöver sitt förstaspråk världen över och idag hittar du språket i allt från populärkultur som film, tv och musik till internationella politiska och affärsmässiga sammanhang. Dessutom brukar engelska kallas för internetspråket, och på till exempel sociala medier är det nästan svårt att undvika.

Men andra ord, engelska är ett otroligt användbart språk att kunna! Språkets starka närvaro öppnar också upp för många olika sätt att lära sig. Här ger vi dig fem tips på hur du kan öva upp dina skills i engelska snabbt.

1. Lyssna på engelska så mycket som möjligt

Tillgången till filmer och tv-serier på engelska finns i överflöd på alla streamingtjänster och de flesta tv-kanaler. Troligen tittar du redan på en hel del amerikanska eller brittiska serier och filmer, och i så fall är det en bra början. Då vänjer du dig vid språket utan att ens tänka på det. För att lära dig lite mer fokuserat kan du ta bort undertexterna för att "tvinga" dig själv att förlita dig på hörförståelsen. Du kan också ofta byta de svenska undertexterna mot engelska, så att du kan läsa samtidigt som du lyssnar.

Du kan också passa på att lyssna på engelska radioprogram eller poddar när du till exempel städar, diskar, promenerar eller sitter i kollektivtrafiken på väg till jobbet eller skolan. Även om du inte lyssnar aktivt så vänjer du dig vid språket omedvetet.

2. Gå en kurs i engelska

Ett av de bästa sätten att lära sig ett språk är att gå en kurs. Förutom ett genomtänkt pedagogiskt upplägg och en kunnig kursledare kan du också få värdefull feedback från både kursledare och kurskamrater. I en miljö där alla är för att lära sig är det tacksamt att ta upp och diskutera sådant du annars kanske haft svårare att få svar på.

Visa mig kurser i engelska

Om du vill lära dig engelska extra snabbt kan du få anpassad undervisning genom att anlita en privatpedagog. Det är generellt dyrare än traditionell gruppundervisning, men det kan vara värt om du vill fokusera på en specifik del av språket. Du kan även gå en kurs i affärsengelska om du behöver förbättras eller förberedas för din roll på en engelsktalande arbetsplats.

3. Prata engelska så fort du får chansen

Läs högt hemma i din ensamhet, tala språket med dina vänner eller låtsas vara en turist i matbutiken. Ju mer du över på att prata spontant desto snabbare kommer du att vänja dig vid uttalet och kunna fånga upp flytet i språket. Det kan kännas lite ovanligt och kanske till och med lite pinsamt i början, men det kan faktiskt hjälpa dig en bra bit framåt.

4. Läs nyheter och skönlitteratur

Ta för vana att börja dagen med att läsa nyheterna från ett engelsktalande land. Det behöver inte handla om långa komplicerade reportage, utan det räcker med några kortare nyhetspuffar i början för att vänja dig. Då håller du dig uppdaterad samtidigt som du övar på att läsa språket.

Avsluta dagen med att läsa några sidor ur en bok på engelska eller varför inte medan du reser till jobbet? När du läser tar du in mycket mer information än om du lyssnar. Du lär dig både meningsbyggnad och utökar ordförrådet. Även om du inte förstår 100 procent hela tiden kan du ofta räkna ut huvudbudskapet och sammanhanget. Efter ett tag kommer du kunna räkna ut vad nya ord betyder (annars finns alltid Google Translate redo att komma till undsättning).

5. Res till ett land där de pratar engelska

När du känner dig varm i kläderna kan det vara en god idé att resa till ett engelsktalande land och se om du verkligen kan göra dig förstådd och smälta in. Det finns massor av spännande platser att besöka där du kommer vara tvungen att använda din engelska. Varför inte köra på en temaresa och kombinera din språkutflykt med sightseeing i London, restaurangbesök i New York eller att lära dig surfa i Sydney?

Visa mig temaresor

Senast uppdaterad: 14 jul 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-07-14

3 steg för att lära dig spanska

Vill du lära dig spanska? Eller behöver du damma av din skolspanska? Spanska talas i stora delar av världen och är det näst största språket, efter mandarin. Läs våra tre enkla steg om du vill lära dig det spanska språket på riktigt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-14

Dags att lära dig italienska?

Vill du lära dig det romantiska och vackra språket italienska? Ge dig själv gåvan av ett nytt språk samtidigt som du får en lärorik och nyttig hobby i form av en språkkurs.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-15

Så fungerar det japanska alfabetet

Sugen på att lära dig japanska? Få en överblick över hur japansk skrift fungerar – vi går igenom japanskans tre teckensystem och hur de används.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️