Kvinna arbetar vid dator
14 jul 2023

Därför ska du lära dig ett nytt språk som vuxen!

Ångrar du dig att du inte la ner lite extra krut på spanskalektionerna i grundskolan? Häng inte läpp för det! Varför inte lära dig ett nytt språk i vuxen ålder istället? Faktum är att du som vuxen kan lära dig ett nytt språk minst lika bra som du gjorde som yngre. Kanske till och med bättre? 

Att lära sig ett nytt språk som vuxen bär med sig flera fördelar. Det är inte alls åldern som styr huruvida du bör satsa på att lära dig ett nytt språk eller inte. Om du vill så kan du. Vi har listat fem olika anledningar till varför du i vuxen ålder ska känna dig motiverad till att lära dig ett nytt språk. 

1. Språk är viktigt

Visst är språk fascinerande? Vi kanske aldrig kommer ha möjligheten att uppleva alla olika språk och platser i världen men i takt med att vi människor blir allt rörligare blandas allt fler kulturer och språk. Detta innebär att språkkunskaper blir ett extra positivt verktyg vid mötet med nya människor. Ett språk kommer ge dig en mängd nya möjligheter till att skapa nya nätverk och förstå en annan kultur.

Du kanske arbetar på en mångkulturell arbetsplats eller arbetar med internationella kontakter? Att behärska och förstå ett annat språk är då ett stort plus både för din egen utveckling och för företagets trovärdighet. 

Hitta kurser i olika språk

2. Du har mer erfarenhet

Du har levt ett liv med många lärdomar men det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Idag är det vanligt att tala fler språk utöver modersmålet. Språk är en stor del av skolan och vi lär oss framförallt engelska men även flera andra moderna språk. Genom tidigare erfarenheter av inlärning av ett främmande språk kommer du ha lättare att lära dig ett till. Du som vuxen förstår nämligen betydelsen av språk bättre. Du kommer ha lättare att koppla ord och meningar till en kontext och olika associationer. 

3. Du känner dig själv 

Att lära sig ett nytt språk kan kännas utmanande. Du kanske inte studerat sedan skolgången och känslan av att behöva damma av dina pluggvanor tynger dig. Då är det viktigt med den rätta motivationen för att du ska lära, ta in och utveckla.

Plugga på det sätt du tycker är kul och kan bäst! Gillar du att läsa? Våga testa en en bok på ett främmande språk samtidigt som du studerar. Är du en person som hellre lyssnar? Idag finns det en mängd digitala hjälpmedel och podcasts som hjälper din språkinlärning. Är du en filmperson? Testa att se nästa film på originalspråket. Detta kommer utmana dig till att försöka associera språket till olika händelser och scener i filmen. Kombinera olika inlärningssätt och försök minnas tricks du tidigare använt dig av. 

4. Utmana dig själv – åk på språkkurs utomlands! 

Att lära sig ett språk där språket lever är det snabbaste och mest effektiva sättet för språkinlärning. På en språkkurs utomlands har du möjligheten att tillsammans med likasinnade personer uppleva en ny kultur och lära dig ett nytt språk samtidigt.

Du kanske har rest några gånger tidigare och insett hur ofta du kommer i kontakt med det lokala språket. Du kanske vågar använda nya ord när du ska handla i affären eller när du ska beställa mat på en restaurang. Omedvetet lär vi oss nya ord och uppfattar ljud utan att vi tänker på det. En fördel med att lära sig språk utomlands är just detta, att du lär dig både medvetet och omedvetet. 

5. Kombinera din språkkurs utomlands med aktiviteter 

Att studera ett språk samtidigt som du får delta i roliga aktiviteter är en fenomenal kombination. Språkkurser utomlands är ofta kombinerade med olika aktiviteter som till exempel matlagning, vinprovning och guidade turer. Att kunna det lokala språket i ett land du reser till kommer berika din upplevelse ännu mer!

Aktiviteterna genomförs ofta i grupp vilket kan kännas betryggande för dig som nybörjare. Ni sitter i samma båt och kan lära er massor av varandra. Kanske till och med skapa nya bekantskaper som du har resten av livet? Samtidigt som du lär känna människor i gruppen du reser med kommer dina nya språkkunskaper öppna nya dörrar för bekantskaper i landet du befinner dig i. Ett perfekt tillfälle att knyta kontakter för framtida resor! 

 Tryck här för att se alla temaresor!

Källor: språktidningen

Senast uppdaterad: 14 jul 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-06-27

Roliga saker att göra tillsammans – 7 kurstips

Har du slut på inspiration om vad du kan hitta på med vännerna, familjen eller din partner? Ta vidare era intressen eller upptäck ett helt nytt på en kurs du kan gå tillsammans med någon annan!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-22

Därför ska du lära dig teckenspråk

Teckenspråk är ett helt eget språk som gör möjliggör kommunikation med personer utan eller med nedsatt hörsel och talförmåga. Att kunna teckenspråk är en nyckel för att kunna kommunicera med döva och hörselskadade. Vill du kunna kommunicera genom teckenspråk? Vi guidar dig igenom allt du behöver veta för lära dig teckenspråk!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-08-14

Språkguiden

Vill du lära dig ett helt nytt språk, eller kanske bygga vidare på grundkunskaper som du redan har? Få de bästa tipsen för att komma igång på egen hand eller kickstarta med en kurs – välkommen till språkguiden! 

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️