Teckenspråk
22 sep 2023

Därför ska du lära dig teckenspråk

Teckenspråk är ett helt eget språk som gör möjliggör kommunikation med personer utan eller med nedsatt hörsel och talförmåga. Att kunna teckenspråk är en nyckel för att kunna kommunicera med döva och hörselskadade. Vill du kunna kommunicera genom teckenspråk? Vi guidar dig igenom allt du behöver veta för lära dig teckenspråk!

Teckenspråk är ett alternativt kommunikationssätt som ofta kompletterar eller ersätter en persons talförmåga. Teckenspråk används vanligtvis av döva, personer med hörselskador eller personer med nedsatt talförmåga. Lägg därtill att anhöriga som vänner och familj också använder teckenspråk för att kunna kommunicera med personer med nedsatt talförmåga.

Kurser i teckenspråk

Teckenspråkets uppbyggnad 🖐️

Teckenspråk är lika avancerat som talade språk där teckenspråk har egen grammatik och ordförråd. Det finns cirka 160 teckenspråk i världen där många av språken påminner om varandra då flera tecken återkommer i flera olika teckenspråk. För att vi skulle kunna skapa ett internationellt teckenspråk skulle det behövas fler än så i Sverige använder vi det svenska teckenspråket. Sedan 1981 är teckenspråk klassificerat som ett minoritetsspråk i Sverige. Teckenspråk skiljer sig lika mycket mellan alla länder, eftersom att det inte är baserat på det talade språket. Exempelvis har Storbritannien och USA två helt olika teckenspråk vilket skiljer sig mycket mer än det talade språket i länderna.

Olika typer av teckenspråk

  • Svenskt teckenspråk (SSL)
  • Finlandssvenskt teckenspråk
  • Amerikanskt teckenspråk (ASL)
  • Brittiskt teckenspråk (BSL)
  • Brasilianskt teckenspråk (LIBRA)

Fördelar med att lära sig teckenspråk

Utöver personer som behöver lära sig teckenspråk för att kunna göra sig förstådda så finns det flera yrken där teckenspråk kan ge dig en viktig kompetens. I yrken där kommunikation står i centrum, exempelvis socialt arbete, sjukvård eller läraryrket är teckenspråket något som du kommer få användning av. Du ökar dina möjligheter med att arbeta med människor som endast kommunicerar genom teckenspråk.

En teckenspråkskurs lär dig tolka tecken och förstå andra som använder teckenspråk eller använder tecken som stöd i sin kommunikation. Du kommer lära dig tecken för att själv kunna göra dig förstådd och kunna föra en dialog. Teckenspråkets grammatik sitter i ansiktet, kroppen och i dina rörelser. Du kan även hitta kurser som riktar in sig på att använda tecken som stöd i sitt talande. Kurserna kallas för TAKK - Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Detta innebär att man talar och samtidigt tecknar de viktigaste orden i en mening med hjälp av tecken lånade från det svenska teckenspråket.

Hitta en kurs i TAKK

Vad innehåller en kurs i teckenspråk?

Beroende på om du vill lära dig teckenspråk från grunden eller fördjupa dina befintliga kunskapar så kommer innehållet i en teckenspråkskurs variera. En grundkurs lär dig att presentera dig själv och du lär dig tecken som färg, siffror, familj, kläder och inredning. Efter en avklarad kurs kommer du genom teckenspråk kunna kommunicera enklare meningar. Du som vill gå en fortsättningskurs och fördjupa dina kunskaper utvecklar vardagsspråket, utökat teckenförråd, ställa frågor och beskriva saker och ting i tid och rum.

Senast uppdaterad: 22 sep 2023
Max Jacobsson
Site Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-15

Här är kurserna som börjar mitt i terminen

Här är kurserna för dig som missat kursernas startdatum, eller för dig som vill bestämma helt själv när du vill starta din kurs. I den här artikeln får du 5 tips på kurser som startar i mitten av terminen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-29

6 kurser för dig som älskar att resa

Älskar du också att resa men kommer inte ut i världen lika ofta som du hade velat? I denna artikel tipsar vi om sex kurser för dig som älskar att resa!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

5 populäraste språkkurserna

Vill du lära dig ett nytt språk? Du har du kommit helt rätt! Att lära sig flera språk kan underlätta både i arbetslivet men även på fritiden. Nedan listar vi de fem populäraste språkkurserna på kurser.se.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️