07 mar 2023

Bästa sättet att lära sig arabiska

Marhaba! Är du en av dem som är intresserad av att lära dig arabiska? Oavsett om du bara är nyfiken på språket eller vill lära dig att kommunicera med någon i din omgivning har du hittat helt rätt! I den här artikeln tipsar vi om hur du bäst lär dig arabiska.

Arabiska är ett av världens fem största språk och pratas av över 319 miljoner människor i flera länder i Nordafrika och Mellanöstern. Språket är indelat i modern standardarabiska, klassisk arabiska och utöver det flera olika dialekter. I många medier talar man och skriver just standardarabiska. Det är den stil som anses vara det officiella språket medan dialekterna kan skilja sig åt så pass mycket att de som pratar olika dialekter inte ens förstår varandra.

En spännande utmaning

Att lära sig arabiska kan definitivt vara en utmaning, framför allt om du idag enbart kan prata och skriva på svenska och engelska. I Sverige är vi vana vid att känna igen och kunna lära oss språk med samma språkliga rötter, men arabiskan delar inte en liknande struktur. Det gör arabiskan till ett av de mest komplexa språken att lära sig.

Vi har därför samlat några tips på det bästa sättet att lära sig arabiska:

Lär dig grunderna i en kurs

Eftersom det arabiska språket har många egenskaper som inte känns igen i det svenska eller engelska språket kan det vara bra att börja med en nybörjarkurs. För att gå en nybörjarkurs behöver du inte ha några förkunskaper, utan du får lära dig alla grunder på kursen. Du kan välja att gå en kurs under en hel termin, under några veckor eller helt på distans. Se till att hitta en kurs som passar dig och din vardag!

Hitta en kurs i arabiska

Läs, prata och lyssna!

När du blivit varm i kläderna är det dags att fortsätta utveckla dina kunskaper. Det kan du göra genom att till exempel titta på arabisk tv eller Youtubeklipp. Till en början kan du titta med text för att öva på din ordförståelse och ditt uttal. Du kan även börja läsa kortare texter på arabiska för att göra dig bekant med olika meningsbyggnader och ordföljder.

Ta hjälp av en bekant

Kanske känner du någon som pratar arabiska? Då är det ett perfekt tillfälle att bjuda ut hen på en fika. Be personen rätta dig och hjälpa dig med ditt uttal. Känner du däremot ingen som pratar arabiska, kan det vara en god idé att kolla upp om det finns något språkcafé i din närhet.

Hitta ett språkcafé

Res till ett arabisktalande land

Det är alltid lättare att lära sig ett språk på plats i ett land där man pratar språket. Detta gäller framför allt om du vill fokusera på att lära dig prata arabiska. Det kan vara bra att tänka på att dialekterna skiljer sig åt, så välj därför ett land med en dialekt du är intresserad av att lära dig. Du kan också välja att resa till ett land där dialekten ligger nära den så kallade standardarabiskan, till exempel Saudi Arabien eller Jordanien.

Ladda ned en språkapp

Det finns flera olika appar som du enkelt och kostnadsfritt kan ladda ned till din telefon eller dator. Där kan du lära dig grundord och hälsningsfraser som hjälper dig att hålla korta, enklare konversationer på arabiska. Vissa appar är uppbyggda på att du ska klara vissa uppdrag, vilket kan göra språkinlärningen extra rolig!


Hitta en kurs i arabiska

Senast uppdaterad: 07 mar 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

5 anledningar till att åka på språkresa – utomlands eller online

Lär dig språket där det talas, kombinera med ditt fritidsintresse eller ta ditt CV till nästa nivå – här listar vi fem inspirerande anledningar till varför du ska åka på språkresa!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-27

Roliga saker att göra tillsammans – 7 kurstips

Har du slut på inspiration om vad du kan hitta på med vännerna, familjen eller din partner? Ta vidare era intressen eller upptäck ett helt nytt på en kurs du kan gå tillsammans med någon annan!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-14

Dags att lära dig italienska?

Vill du lära dig det romantiska och vackra språket italienska? Ge dig själv gåvan av ett nytt språk samtidigt som du får en lärorik och nyttig hobby i form av en språkkurs.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️