Därför blir du lyckligare och friskare av att dansa bugg

Bugg, hip hop, swing eller kanske fridans? Du vet säkert att dans är roligt och håller kroppen i form. Men visste du att dans dessutom gör dig smartare och mer självsäker? Så kom igång, skruva upp volymen och ta på dig dansskorna! Här är sju härliga anledningar till att dansa loss redan idag. 

Glöm tanken att dans är förbehållet klubbnätter, bröllop eller deltagarna i Let’s Dance. Mer och mer forskning visar att dans är en ren investering i hälsan, både för yngre och äldre utövare. Förutom att ge sköna endorfinkickar och vara ett utmärkt sätt att hålla sig i form kommer dansen med en rad positiva effekter för både kropp och knopp. 

Tony Irving, danspedagog och juryordförande i det populära TV-programmet Let´s Dance är väl bekant med dansens många fördelar.

– Det bästa är att du inte behöver dansa på elitnivå för att hälsoeffekterna ska börja kicka in. Du kan precis lika gärna skaka loss på egen hand i strumplästen hemma i vardagsrummet, säger Tony.

Lär dig dansa idag – gå en danskurs

7 anledningar till att dansen gör dig lyckligare
och friskare 

1. Frigör lyckohormon

Dans, liksom all form av fysisk motion där hjärtat får pumpa lite extra, gör att en hel drös härliga må bra-hormoner frigörs i hjärnan. Att dessutom dansa till musik du älskar och att känna rytmerna flöda genom kroppen fyller dig med omedelbar energi och glädje.

2. Minskar stress och ångest

När du släpper fokus från dagens oro och påfrestningar till att bara vara här och nu, medveten i din kropp, stillas automatiskt känslor av stress, ångest och depression. Dansen blir ditt andrum där du hämtar ny kraft och energi till att möta vardagen. Dansar du tillsammans med någon annan frigörs dessutom lyckoämnet oxytocin som ger dig en skön känsla av lugn och trygghet. 

3. Lindrar smärta med naturens eget morfin

Har du någon gång kommit ut från ett dansgolv glad och svettig, bara för att då plötsligt lägga märke till ett elakt skoskav? Det där skoskavet kände du knappt av medan du virvlade runt på dansgolvet. Det beror på att endorfinerna som frigörs vid ett intensivt danspass har en naturligt smärtstillande effekt i kroppen, inte sällan likställd med morfin. Hormonet ökar ditt välbefinnande och kan hjälpa dig att glömma dina krämpor för en salig stund. Men även på längre sikt har forskning visat att regelbunden dans minskar åkommor som ledvärk och artrit.

dansa bugg

4. Bättre självkänsla

Att bli mer ett med din egen kropp, att uppleva hur dina fötter börjar lyda och röra sig i takt till musiken. Att känna att du utvecklas och lyckas bemästra en svår koreografi. Att skjuta osäkerhet åt sidan och börja njuta mer av att vara du. Det är faktorer som ökar hela din självkänsla och kroppsuppfattning, såväl på som utanför dansgolvet. Glöm inte heller att dans är en kraftfull uttrycksform som ger dig möjlighet att kanalisera känslor och tankar genom kroppens rörelser. Det kan vara särskilt effektfullt för dig som är introvert eller har svårt att verbalt förmedla dina tankar och känslor.

5. Ökad koncentration

Till skillnad från många andra kardiovaskulära (pulshöjande) aktiviteter såsom löpning, där det främst handlar om en repetition av samma rörelser, är dans ofta långt mer tekniskt krävande. Det fordrar större fokus och koncentration. Troligen är detta en anledning till att forskning visar att dans ökar din mentala skärpa och koncentrationsförmåga.

6. Förbättrar minnet

Dans kan, enligt vetenskapliga studier förbättra ditt minne och förebygga uppkomsten av demens på äldre dar. Med åldern sker en naturlig försämring av den del i hjärnan (hippocampus) som styr minne och inlärningsförmåga. Med hjälp av en regelbunden låg- till högintensiv träningsform som dans kan du återställa och öka volymen av hippocampus, och på så sätt öka din kognitiva förmåga.

7. Håller vikten i schack

Håller du dig helst borta från gymmet just nu? Då är dans ett lika effektivt och ofta mer lustfyllt sätt att hålla sig i form. Dansen stimulerar flera muskelgrupper samtidigt och ett härligt svettigt danspass (ja, till och med hemma i köket) kan bränna lika många kalorier som en löprunda. Bli inte förvånad om du så småningom också börjar förändra dina matvanor till det bättre, som en naturlig effekt av regelbunden motion. Dans är en träningsform som lätt blir beroendeframkallande eftersom det bjuder på så mycket glädje och skratt. Och du vet ju vad man brukar säga – den bästa träningen är den som blir av.

Här laddar du ned hela dansguiden som pdf


Annonser