Att dansa bugg - Månadens hobby

Glädjen i att dansa bugg

Namn: Caroline Olander 
Ålder: 25 år 
Jobbar som: Administratör 

Caroline har precis börjat dansa bugg men det har redan blivit en naturlig del av hennes liv. Hon beskriver pardansen som en glad, social och lättsam aktivitet som passar alla, ett riktigt lyckopiller.

"Här är alla öppna och man får vara som man vill"

Att dansa bugg - Månadens hobby
Namn:
Caroline Olander
Sysselsättning: Administratör
Ålder: 25
Plats: Stockholm
Hobby: Att dansa bugg 
 - Det absolut bästa med att dansa bugg är att man blir så glad, säger Caroline Olander som precis har gått en nybörjarkurs i pardansen. Trots att hon aldrig varit en danstjej tidigare har musiken och dansen i kombination med det sociala som buggen för med sig blivit ett lyckopiller i vardagen för Caroline.

Månadens hobby är bugg och kurser.se har fått följa med Caroline Olander till Mälarsalen i Stockholm för att vara med på en buggkurs för nybörjare. Caroline har aldrig varit en danstjej även om hon gick en termin bugg när hon var tio år. Att dansa har mest varit ett roligt inslag på fest men som ett nyårslöfte valde Caroline att utmana sig själv genom att ta upp buggen igen. Hon är själv förvånad att hon vågade och att hon tycker att det är så kul.

-  Jag ville prova på något nytt. Jag har inte dansat så mycket innan men jag tänkte att om ska vara någon form av dansare så är det en buggerska, säger Caroline.

Caroline beskriver buggen som en enkel, glad och lättsam aktivitet där alla är välkomna. Nybörjarkursen består av ca 50 elever, män och kvinnor i olika åldrar från ca 25 till 65. Enligt Caroline är just det bästa med buggen att man får möjlighet att träffa så många olika människor.

-  Jag rekommenderar verkligen alla att prova även om man är blyg, här är alla öppna och man får vara som man vill, säger Caroline.

En av buggens fördelar är att det inte behövs så mycket för att börja. Kursledarna rekommenderar bekväma kläder som är lätta att röra sig i. Caroline själv föredrar att ha kjol som svänger när hon snurrar. Till kjolen har hon skor som är platta och lätta men hoppas så småningom att kunna avancera till dansskor med klack.
 

Månadens hobby - Buggkurs


Alla dansar med alla

Ett danspass på nybörjarnivå går till så att alla kvinnor ställer sig i en ring i mitten och alla män i en ring utanför. Musiken sätts på och de båda ringarna går åt motsatta håll till musiken stängs av. Den man och kvinna som står närmast varandra när musiken tystnat bildar ett par. När paren för första låten är bildade går kursledarna, som står i mitten, igenom och repeterar några grundsteg. Efter repetitionen lär de ut en kombination som dansparen sedan får träna på under en låt. Efter varje låt byts paren genom att kvinnorna flyttar ett steg till höger.

-  Det är så roligt att dansa med olika hela tiden, säger Caroline. Eftersom vi inte är så många hinner man dansa några varv med samma person och det är kul att känna hur alla utvecklas under ett pass bara.

Just nu dansar Caroline en gång i veckan men planerar att öka antalet lektioner till nästa termin. Innan började på buggkursen var Caroline nervös över att hon skulle känna sig utanför eftersom hon anmälde sig själv, utan någon partner. Idag ser hon det som något positivt och rekommenderar andra att göra samma sak.

-  Att gå en buggkurs är jättebra om man är själv. Alla dansar med alla, alla är välkomna och tillsammans bygger man upp en stark gemenskap, säger Caroline.

Även om Caroline inte dansat så mycket tidigare har hon inte mött några svårigheter att kunna ta till sig dansstegen på kursen. Undervisningen ligger på en lagom nivå där det är lätt att hänga med även om hon måste tänka efter lite extra ibland för att få till alla snurrar och steg.


Buggen som ett lyckopiller
Det är mycket på grund av musiken som stämningen blir så uppsluppen. Danskursen ackompanjeras av glad dansbandsmusik blandat med schlager och radiohits. Det är enkla, glada låtar som lyfter humöret.

-  Det blir festligt även om man dansar på en måndag eller söndag. Det är både socialt och underhållande och så får jag dessutom motion.

För Caroline är buggkursen ett riktigt lyckopiller. Hon ser det som ett bra sätt att sätta guldkant på vardagen.

-  Jag var verkligen ingen danstjej från början men dans och musik i kombination med det sociala betyder verkligen lycka för mig. Alla borde prova att dansa bugg!

[Facebook:like] 
 


Annonser