8 afrikanska danser

Nyfiken på afrikansk dans? Från den afrikanska kontinenten härstammar många rytmiska härliga dansstilar – här får du veta mer om åtta av dem.

Är du nyfiken på denna spännande dansstil som exploderat i Sverige? Till skillnad från exempelvis vals är afrikansk dans mer explosiv och hela kroppen används. Tyngdpunkten är låg i kroppen och koreografin berättar oftast en historia och är på så sätt väldigt teatralisk. Många kurser erbjuder en blandning av olika afrikanska danser. Det finns hundratals danser i kontinenten Afrika, men i denna guide presenterar vi åtta stycken som du kanske aldrig har hört om förut.

Hitta din kurs i afrikansk dans

Adungu – armbågens hyllningsdans

Dansen Adungu kommer från Alur folket från nordvästra delen av Nilen och landet Uganda. Ordet Adungu betyder armbåge och är också en välkänd sång hos aluriska folket. Dansen ackompanjeras ofta av en bågharpa. Många unga talanger dansar ofta Adungu, vilkens stora syfte är att hylla armbågen och dess betydelse för kroppen. Många dansrörelser i Adungu består därför av rörelser av armbågen. 

Azonto – speglar det vardagliga livet

En musikgenre från Ghana som senare har givit namn till dansstilen Azonto. Dansen har ursprung i Kpanlogo, en dansstil som sammanlänkas med hamnstäder. Dansen påminner om mimteater och innehåller rörelser från det vardagliga livet. Dansen kan vara väldigt underhållande och började som en dans med endast två danssteg som nu har utvecklats till även innehålla akrobatik. Vanliga gestaltningar som utförs i dansen är att stryka kläder, tvätta, köra bil, boxas, be, simma och mycket annat.

Coupé-Décalé – en mix av street och berättande dans

Dansstilen Coupé-Décalé kommer från Elfenbenskusten. Coupé-Décalé har influerats av danserna Zouglou och Zouk och härstammar från musikstilen med samma namn. Dansstilen Coupé-Décalé uppkom i Paris av DJ:s från Elfenbenskusten på den populära dansklubben Atlantis ibörjan av 2000-talet. Coupé betyder ”att stjäla” och Décalé betyder ”att fly”. Coupé-Décalé dansas på klubbar och kan ses som en blandning av streetdance rörelser med de afrikanska dansernas berättande. 

Djembe – dansen som fått sitt namn efter en trumma

Dansen Djembe kommer från Mali och folkslaget Bambara men utövas i hela Västafrika. Namnet Djembe kommer från trumman med samma namn som har givit upphov till dansen. Hela kroppen används vid Djembe och dansen berättar en historia genom rörelserna som ofta inspirerats av olika djur – som exempelvis hur en fågel viftar på sina vingar. Dansen är väldigt teatralisk och passar dig som gillar att uttrycka berättelser med kroppen som verktyg.  

Kakilambe – hyllningsdans för kroppsväxt och barnafödsel

Dansstilen Kakilambe härstammar från Baga folket som lever i Guinea och Mali. Kakilambe dansas vid fertilitets ritualer och hyllar kroppsväxt och barnafödelse. Kakilambe är ett väsen som kommer med alla dessa lyckönskningar när kvinnan är gravid. Människor som utför dansen har oftast en mask på sig, för att gestalta denna Kakilambe. Den utförs endast en gång om året eller vart sjunde år. Dansens rörelser gestaltar hur fostret växer och sedan föds. 

Kizomba – den romantiska och sensuella dansen

Dansen Kizomba kommer från Angola och började brukas under 1990-talet. Kizomba har sitt ursprung i dansen Semba, men är mer långsam, romantisk och sensuell. Dansen förändrades efter musiken Kizombas takt, musikstilen som redan fanns i slutet av 1970-talet. Dansen har spridit sig över hela världen är populär i länder där man talar portugisiska. Dansen är en pardans då paret dansar tätt och använder mycket höftrörelse.  

Sabar – en senegalesisk glädjedans

Dansen Sabar kommer från Senegal och dansas av folket Wolof. Sabar nyttjas ofta i situationer av firande. Kroppen är låst i överdelen och istället är det armar och ben som ska röra sig mest. Vi kan likna dansens rörelser vid en sprattelgubbe. Dansens namn kommer från trumman Sabar som används vid dansen. 

Zouglou – nutida dans från Elfenbenskusten

Dansstilen Zouglou kommer från Elfenbenskusten och används vid firande. Dansen är relativt ny och uppkom vid mitten av 1990-talet. Det började med universitetsstudenter som tog inspiration från olika musikstilar – speciellt zouk, ragga och soca. Dansen innehåller rörelser som berättar om en ung människas sociala vardag som kan vara humoristisk, innehålla politiska budskap eller ge förslag på hur du ska leva ditt liv.   

Lär dig mer om fler dansstilar – ladda ned din dansguide här 


Annonser